Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Obama priėmė precedento neturintį sprendimą nesusitikti su Dalai Lama

JAV prezidentas Barackas Obama nesusitiks su Dalai Lama per pirmadienį prasidėjusį jo penkių dienų vizitą Vašingtone.
Dalai Lama
Dalai Lama / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Tai yra pirmas kartas per 18 metų, kai Tibeto lyderis tremtyje lankosi JAV sostinėje, bet nesusitinka su prezidentu.

B.Obama ketina palaukti, kol lapkričio mėnesį įvyks jo susitikimas su Kinijos lyderiu Hu Jintao, ir tik paskui susitiks su Dalai Lama, sakė pareigūnai ir pridūrė, kad toks susitikimas galbūt galėtų būti surengtas gruodį.

Apie tokį precedento neturintį JAV lyderio sprendimą Dalai Lamai buvo pranešta praėjusį mėnesį, kai B.Obamos patarėja Valerie Jarrett ir valstybės sekretorės pavaduotoja Maria Otero nuvyko į Dharamsalą Indijoje paaiškinti JAV administracijos prieigos Tibeto klausimu.

„Manau, jog administracija supranta, kad (elgiasi) be precedento, bet jie aiškiai turi savų priežasčių. Jis (Dalai Lama) sutiko su sprendimu, kuris priimtas“, – sakė Tibeto lyderio atstovė Kate Saunders. Pasak jos, Dalai Lama ir B.Obamos administracija susitarė surengti susitikimą po JAV ir Kinijos viršūnių susitikimo, „tikriausiai gruodį“.

Kinija 1950 metais pasiuntė į Tibetą savo pajėgas, o po kelerių metų Dalai Lama turėjo bėgti į Indiją ir įsteigti Vyriausybę tremtyje. Kinijos ir Dalai Lamos pasiuntinių derybos pernai buvo sustabdytos ir tai išprovokavo smurtą Tibete.

Paklaustas, ar sprendimas nesusitikti su Dalai Lama rodo JAV politikos Kinijos ir Tibeto atžvilgiu pasikeitimą, Valstybės departamento atstovas Ianas Kelly atsakė: „Nebūtinai bandyčiau šiame sprendime įžvelgti daugiau, nei yra.“

I.Kelly sakė, jog administracija nori bendrauti su Kinija kaip su svarbia pasaulio dalyve, bet nenuvertins nesutarimų dėl žmogaus teisių, religijos ir žodžio laisvės.

Pasak jo, su Dalai Lama jo vizito Vašingtone metu susitiks M.Otero, valstybės sekretorės pavaduotoja demokratijos ir pasauliniams reikalams, kuri praėjusią savaitę buvo paskirta specialiąja koordinatore Tibeto klausimams. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius