Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Obama Rusijoje vykdo dvišalių santykių „perkrovimo“ misiją

JAV prezidentas Barackas Obama pirmadienį atvyko į Rusiją atnaujinti ryšių, kurie pernai buvo pašliję labiausiai nuo šaltojo karo, taip pat ketindamas susitarti dėl bendradarbiavimo sprendžiant Afganistano problemą bei siekti pažangos branduolinės ginkluotės mažinimo srityje.
B.Obama Maskvoje
B.Obama Maskvoje / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

JAV lyderį, kurio lėktuvas nutūpė vyriausybiniame oro uoste „Vnukovas -2“ 13 val. 20 min. vietos (12 val. 20 min. Lietuvos) laiku, Rusijos sostinė sutiko gana vėsiu ir apsiniaukusiu oru, nors prieš pat nutupiant prezidento lėktuvui, debesys išsisklaidė ir pasirodė saulė.

Oro uoste B.Obamą sutiko Rusios užsienio reikalų ministro pavaduotojas Sergejus Riabovas, Rusijos ambasadorius Jungtinėse Valstijose Sergejus Kisliakas ir JAV ambasadorius Maskvoje Johnas Beyrle.

S.Kisliakas įteikė prezidento žmonai Michelle Obamai (Mišelei Obamai) gėlių puokštę, ir trumpai pasikalbėję prie lėktuvo trapo prezidentas su žmona ir dviem savo dukromis susėdo į limuziną ir išvažiavo iš skrydžio lauko.

Anksčiau buvo pranešta, kad B.Obama gali būti pirmasis naujo „Vnukono-2“ terminalo pirmasis svečias.

Kaip anksčiau sakė Rusijos prezidento reikalų valdybos sekretorius spaudai Viktoras Chrekovas, šis paviljonas nebuvo rengiamas specialiai JAV prezidento vizitui. „Tai atsitiktinis sutapimas“, - pažymėjo V.Chrekovas.

Tačiau Amerikos prezidentas taip ir neapsilankė naujame terminale ir tiesiai nuo lėktuvo trapo išvyko į Maskvą. Jį lydėjo daugiau kaip 30 automobilių kortežas su JAV delegacijos nariais ir daugybe apsaugos darbuotojų.

Oficiali B.Obamos lankymosi Maskvoje programa prasidės vainikų padėjimo prie Nežinomojo kareivio kapo prie Kremliaus sienos ceremonija, o paskui Kremliuje jis susitiks su Rusijos valstybės vadovu D.Medvedevu. Vakare planuojama surengti abiejų lyderių spaudos konferenciją.

Derybos bus uždaros ir skirtos daugiausia kiekvienos šalių derybininkų pranešimų, kaip rengiama nauja sutartis, kuri pakeis puolamosios ginkluotos sumažinimo sutartį, išklausymui. Kaip jau pranešta, taip pat numatoma apsvarstyti platų ratą dvišalių santykių, tarp jų padėtį Irane, Afganistane, Šiaurės Korėjoje, ir masinio naikinimo ginklų neplatinimo problemas.

Artėjant šiam susitikimui prezidentai optimistiškai kalbėjo apie būsimas derybas. D.Medvedevas pareiškė, jog tikisi, kad būsimos derybos Maskvoje su B.Obama bus rezultatyvios.

„Ir aš, ir mano kolega , aš tikiuosi, ketiname surengti turiningas ir vaisingas derybas. Tikiuosi, kad jose bus pasiekta rezultatų“, - sakė Rusijos prezidentas savo vaizdo tinklaraštyje.

Savo ruožtu B.Obama pažymėjo, kad susiklostė geri jo santykiai su D.Medvedevu.

„Manau, mes sugebėsime išspręsti svarbius reikalus, kaip nors apibrėžti rėmus Puolamosios ginkluotės mažinimo sutartį pakeisiančiam naujam susitarimui, kuris sumažins branduolinių kovinių galvučių skaičių iš abiejų šalių - Rusijos ir Amerikos", - sakė JAV prezidentas.

Pirmadienio vakarą bus surengti neformalūs pietūs JAV prezidento ir jo žmonos garbei.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius