Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Obama sužlugdė viltis dėl greito JAV ir Kubos santykių atšilimo

Jungtinių Valstijų prezidentas Barackas Obama sekmadienį sužlugdė atsiradusias viltis dėl greito Amerikos ir Kubos santykių atšilimo, pareiškęs, kad JAV politika nepakeitė komunistinės salos, o žmogaus teisių klausimai yra perdėm svarbūs, kad būtų galima nuo jų nusišalinti.
Obama
Obama / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Šios pastabos, kurias prezidentas išsakė baigiantis Trinidade ir Tobage tris dienas vykusiam Amerikų viršūnių susitikimui, iš esmės paneigė pastarosiomis dienomis pasklidusias kalbas apie tai, kad Vašingtonui ir Havanai gali pavykti susitarti dėl 47 metus trunkančio JAV embargo Kubai atšaukimo.

Tokias optimistines kalbas pakurstė neįprastai taikus B.Obamos ir Kubos lyderio Raulio Castro pasisakymų tonas.

Kalbėdami atskirai, jie pareiškė norą surengti derybas įvairiais klausimais, tarp jų dėl politinių kalinių, žiniasklaidos laisvių bei žmogaus teisių, nors paprastai Havana šias temas laiko nediskutuotinomis.

Lotynų Amerikos šalių lyderiai, pastaruoju metu vis garsiau raginantys nutraukti JAV embargą Kubai, suteikė naują impulsą šiems reikalavimams, kai savo kalbose B.Obamai girdint reiškė paramą į susitikimą nepakviestai Kubai.

Lotynų Amerikos šalių lyderiai, pastaruoju metu vis garsiau raginantys nutraukti JAV embargą Kubai, suteikė naują impulsą šiems reikalavimams, kai savo kalbose B.Obamai girdint reiškė paramą į susitikimą nepakviestai Kubai.

Kelios valstybės, tarp jų Bolivija, Hondūras, Nikaragva ir Venesuela, sekmadienį atsisakė pasirašyti baigiamąją deklaraciją, protestuodamos prieš Kubos nepakvietimą į susitikimą.

Tačiau sekmadienį spaudos konferencijoje B.Obama pareiškė, kad Vašingtonas savo poziciją pakeis tik tuomet, kai Kuba pademonstruos savo ketinimų rimtumą.

„Ne žodžiai, o darbai yra išmėginimas mums visiems“, – sakė prezidentas.

Kalbėdamas Amerikos vadovas paminėjo savo administraciją ir tai, kad svarbiausios Kubos sąjungininkės Venesuelos lyderis Hugo Chavezas, garsėjantis kaip vienas griežčiausių JAV kritikų, šio viršūnių susitikimo metu demonstravo savo draugiškumą – spaudė jam ranką ir net padovanojo knygą.

B.Obama pripažino, kad pusę amžiaus vykdoma Vašingtono politika Kubos atžvilgiu „nedavė norimų rezultatų – Kubos žmonės nėra laisvi“.

„Tačiau, – sakė jis, – mes neketiname pakeisti šios politikos per vieną naktį“.

„Politinių kalinių, žodžio laisvės ir demokratijos klausimai yra svarbūs ir nuo jų negalima paprasčiausiai nusišalinti“, – sakė B.Obama.

Pasak JAV prezidento, išlaisvindama politinius kalinius, sumažindama mokesčius už pinigų siuntimą į Kubą ar pagerindama žmonių gyvenimo kokybę Havana galėtų pasiųsti reikiamą signalą.

Neseniai priimtą savo sprendimą panaikinti suvaržymus dėl kubiečių kilmės amerikiečių kelionių į salą B.Obama pavadino „tam tikrais pirmaisiais žingsniais“, kurie reikalauja atsakomųjų veiksmų.

„Daug žmonių nori, kad mes eitume dar toliau, tačiau dabar jie bent jau mato, kad mes nesame įstrigę politikoje, kuri buvo suformuota dar prieš man gimstant“, – sakė jis.

Kubos rėmėjų stovykloje buvo ir tokių, kurie atmetė B.Obamos žodžius.

„Jis vadovauja imperijai, suvaržytai savo pačios taisyklių, kurios niekuomet nepasikeis“, – sakė Nikaragvos prezidentas Danielis Ortega.

Tačiau dauguma lyderių gyrė B.Obamos požiūrį, ypač jo pažadą iš esmės pagerinti Lotynų Amerikos valstybių ryšius.

JAV prezidentas padeda kurti „naują dinamiką“ regione, pareiškė Brazilijos prezidentas Luizas Inacio Lula da Silva.

„Mes visi laukėme H.Chavezo ir B.Obamos konflikto, tačiau viskas įvyko priešingai“, – pabrėžė jis.

JAV ir Lotynų Amerikos šalys Kubos klausimą vėl svarstys birželio 2-3 dienomis Hondūre vyksiančiame susitikime, kuriame Amerikos valstybių organizacija aptars galimybę atšaukti 1962 metų rezoliuciją dėl salos pašalinimo iš šios organizacijos.

Jungtinėms Valstijoms simpatizuojanti Kolumbija taip pat pasiūlė surengti kitą Amerikų viršūnių susitikimą, kuris turėtų įvykti po maždaug ketverių metų.

Kalbėdamas spaudos konferencijoje po Trinidade ir Tobage vykusio viršūnių susitikimo, Kanados premjeras Stephenas Harperis sakė, kad kol kas anksti prognozuoti, ar Kuba ateityje dalyvaus regiono valstybių forumuose.

Pareiškęs, kad sveikintų Kubos sugrįžimą, Kanados premjeras vis dėlto pabrėžė, kad jo šalis, kaip ir Jungtinės Valstijos, siekia bendradarbiauti su tomis regiono valstybėmis, kurios laikosi „demokratijos normų“.

„Dabar Kuba turi atsakyti į B.Obamos gestą, – pridūrė S.Harperis. – Viliamės, kad Kubos vyriausybė imsis atsakomųjų veiksmų“.

Tuo tarpu eiliniai Kubos gyventojai entuziastingai kalba apie galimybę, kad jų gyvenimas gali pasikeisti, tačiau šias viltis temdo prisiminimai apie ankstesnius nutrūkusius mėginimus susitaikyti.

„Šis dialogas gali tapti embargo, kuris mums daro tokią žalą, atšaukimo pradžia. Tačiau aš suprantu, kad dėl pastaruosius 50 metų vyravusių blogų santykių bus sunku“, – naujienų agentūrai AFP Havanoje sakė 15-metis informatikos studentas.

„B.Obama daug nuveikė. Jo ketinimai atrodo išties geri. Viliuosi, kad tai duos kokių nors rezultatų“, – sakė 80-metis buvęs karininkas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius