Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Obama tiesia tiltą per bedugnę

Atvykęs į arabų šalis JAV prezidentas Barackas Obama siekia panaikinti bedugnę tarp Amerikos ir islamo pasaulio.
B.Obama
B.Obama / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Ketvirtadienį Kaire B.Obama pasakė reikšmingą kalbą pasaulio musulmonams bei apžiūrėjo Egipto piramides Gizos slėnyje.

Kairo universitete pasakyta kalba buvo tiesiogiai transliuojama internete ir plačiai aptariama. Amerikos vadovas paaiškino, kokie yra Amerikos ir islamo pasaulio nesutarimai, išdėstė savo poziciją dėl kovos su ekstremizmu, kalbėjo apie konfliktus Irake, Afganistane, Pakistane ir palestiniečių teritorijose.

Savo kalba, kurią pasakyti dar buvo pažadėjęs per rinkimų kampaniją, Amerikos vadovas siekė nustatyti naują toną dažnai įtemptuose JAV santykiuose su musulmonais, tačiau daugelis apžvalgininkų abejoja, ar charizmatiškam B.Obamai pavyks palenkti musulmonus į savo pusę. Karai Irake ir Afganistane, parama Izraeliui bei su Gvantanamo kalėjimu susiję skandalai sugadino Amerikos įvaizdį islamo šalyse. 67 proc. egiptiečių mano, kad Amerikos vaidmuo pasaulyje yra neigiamas.

Savo ruožtu daugelis amerikiečių islamą laiko ekstremistų religija. Beje, net 11 proc. amerikiečių įsitikinę, jog ir pats B.Obama yra musulmonas.

Prezidentas, kurio tėvas buvo Afrikos musulmonas, nemažą dalį vaikystės praleido Indonezijoje, kurios gyventojų daugumą sudaro musulmonai. B.Obamos antrasis vardas yra Husseinas - šis faktas prezidento rinkimų kampanijos metu kartais buvo laikomas tam tikru kliuviniu, bet palankiai vertinamas daugumoje vietų, kuriose jis lankosi per kelionę į Artimuosius Rytus.

Amerikos vadovo vizitą į Saudo Arabiją ir paskui į Egiptą musulmonai, kurių pasaulyje yra 1,5 mlrd., atidžiai stebėjo. Dėmesį atkreipė net didžiausias Amerikos priešas ir ieškomiausias pasaulio teroristas Osama bin Ladenas.

Trečiadienį buvo paskelbtas naujas garso įrašas, kuriame jis apkaltino B.Obamą „sėjant neapykantos ir keršto sėklas“. O.bin Ladeno artimiausias padėjėjas Aymanas al Zawahiri pareiškė, kad B.Obama yra nusikaltėlis ir nelaukiamas Egipte. Irano aukščiausiasis vadovas ajatola Ali Khamenei sakė, jog Amerika Artimuosiuose Rytuose yra labai nekenčiama.

Policija Egipto sostinėje viešint Amerikos prezidentui ėmėsi griežtų saugumo priemonių, gatvėse buvo pilna civiliais drabužiais persirengusių ir uniformuotų saugumo pareigūnų. Daugelis kompanijų ir firmų paleido darbuotojus namo, o gyventojams, pro kurių namus važiavo prezidento kortežas, buvo nurodyta niekur neiti, uždaryti langus ir langines.
 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius