-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Obamacare“: kas tai yra ir kodėl Donaldas Trumpas žada ją naikinti?

Prieš keletą savaičių JAV vyko aršūs debatai tarp dviejų skirtingų pažiūrų senatorių – Bernie Sanderso ir respublikono Tedo Cruzo – dėl „Obamacare“ (privalomo sveikatos (medicininio) draudimo programos) likimo. JAV žiniasklaidoje pasirodė požiūris, kad šie debatai yra „apie socializmą vs. kapitalizmą“.
Akcija už „Obamacare“
Akcija už „Obamacare“ / „Scanpix“/AP nuotr.

Pastarosiomis savaitėmis respublikonų atstovai rengia susitikimus su savo rinkėjais įvairiausiose valstijose, ir juose nemažai amerikiečių reiškia didelį pasipiktinimą planais panaikinti „Obamacare“. Kai kurie konservatoriai politikai netgi atsisako eiti į susitikimus su įniršusiais rinkėjais.

Mykolo Romerio universiteto dėstytoja Ieva Deviatnikovaitė paaiškina „Obamacare“ atsiradimo priežastis, jo turinį ir galimas perspektyvas.

1. Manytina, kad JAV nacionalinės sveikatos sistemos idėja, kurią bandė įgyvendinti Baracko Obamos administracija, buvo išdėstyta dar 1989 m. dr. Stuarto M. Butlerio pranešime „Užtikrinant prieinamą sveikatos priežiūrą visiems amerikiečiams“. Šiame pranešime veik prieš trisdešimt metų mokslininkas pabrėžė, kad 37 milijonai amerikiečių neturi adekvataus sveikatos priežiūros draudimo. Jis įvardijo keletą priežasčių, kodėl taip yra:

  • pirma, sveikatos priežiūros išmokos dažniausiai teikiamos daugumai amerikiečių per darbdavius, kurie mokėdavo mažai arba visai nemokėdavo;
  • antra, tiesioginė ar netiesioginė vyriausybės pagalba nebuvo skirta pažeidžiamiausioms žmonių grupėms arba tiems, kuriems labiausiai reikia paramos;
  • trečia, amerikiečių valdžia labai nenoriai reikalaudavo žmonių apsisaugoti patiems, todėl daug amerikiečių savo pajamas skirdavo kam nors kitam, bet ne sveikatos apsaugai.

2. Nenuostabu, kad esant tokioms problemoms, susidarydavo situacijos, kai vien už greitosios pagalbos iškvietimą asmeniui tekdavo pakloti keletą tūkstančių dolerių. Taigi, ne vieno JAV prezidento administracija bandė kurti kitą JAV nacionalinės sveikatos sistemą. Prisiminkime 1993 m. Clintono sveikatos apsaugos planą, kurį dar kartais vadina „Hillarycare“. Tačiau idėjas priartinti prie realybės kol kas labiausiai pasisekė Baracko Obamos administracijai.

3. Baracko Obamos pirmosios kadencijos laikotarpiu – 2010 m. – įsigaliojo Pacientų apsaugos ir prieinamos priežiūros įstatymas (Patient Protection and Affordable Care Act). Šis tūkstančio lapų teisės aktas ir vadinamas „Obamacare“.

4. „Obamacare“ yra „JAV sveikatos apsaugos reformos teisės aktas, plečiantis ir gerinantis prieigą į sveikatos priežiūrą ir mažinantis išlaidas reguliavimo bei mokesčių pagalba“.

5. Trumpai tariant:

  • minėtas įstatymas yra apie sveikatos draudimą, siūlant pacientams/ vartotojams nuolaidas (kurios dar vadinamos mokesčių kreditais) vyriausybės finansuojamiems sveikatos apsaugos draudimo planams ir plečiant JAV socialinę sveikatos priežiūros programą (Medicaid) šeimoms ir mažų pajamų asmenims.
123rf.com/Namai
123rf.com/Skurdas
  • šis įstatymas pakeitė taisykles, kuriomis turi vadovautis draudimo kompanijos;
  • šio įstatymo normos aktualios tik tiems asmenims, kurių sveikatos draudimu nepasirūpina darbdavys;
  • ne visiems yra skirti mokesčių kreditai arba nuolaidos už paslaugas, bet tik tiems, kurie atitinka tam tikrus kriterijus (tinklalapiuose galima rasti skaičiuokles, pvz., https://www.getinsured.com/hix/). Čia atsižvelgiama į tai, ar asmuo turi vaikų, susituokė, išsiskyrė, išvyko į kitą vietovę gyventi, pasikeitė jo namų ūkio pajamos ir pan.;
  • „Obamacare“ reiškia draudimo planus, kuriuos galima nusipirkti (panašiai kaip mes perkame planus, naudodamiesi mobiliaisiais telefonais). Gali būti bronzinis ar platininis planas. Viso – keturios planų grupės.

6. „Obamacare“ problemos taip, kaip jas mato kai kurie amerikiečiai:

  • Žmonės nenori iš savo mokamų mokesčių remti mažų ir vidutinių pajamų asmenų sveikatos apsaugos

    sudėtinga ir sunkiai suprantama sistema;
  • amerikiečiams nepriimtina, kad vyriausybė reikalauja įsigyti sveikatos draudimą ir netgi bausti, jei jo neturima; bausmė šiuo atveju reiškia mokesčių išskaičiavimą, norint asmeniui susigrąžinti mokesčius;
  • žmonės nenori iš savo mokamų mokesčių remti mažų ir vidutinių pajamų asmenų sveikatos apsaugos;
  • 2013 m. masiškai gauti laiškai su informacija nutraukti sveikatos draudimo sutartis paskatino dar didesnį skepticizmą „Obamacare“ atžvilgiu. Tuo metu paaiškėjo, kad draudimų rinkoje siūlomi individualūs sveikatos draudimo planai neatitiko Sveikatos apsaugos įstatymo reikalavimų.

7. Visa tai ir dar daugiau sudarė puikias galimybes respublikonams ir jų kandidatui į prezidentus kritikuoti „Obamacare“ ir žadėti ją panaikinti. Kai kurie sako, kad tai buvo vienas tų pažadų, dėl kurių amerikiečiai pasirinko būtent dabartinį prezidentą.

8. Galbūt dėl to, o gal dėl kitų priežasčių inauguracijos dieną JAV prezidentas pasirašė vykdomąjį nurodymą, kurio antrąja dalimi Sveikatos ir paslaugų sekretorius, kitų vykdomųjų departamentų (kaip mūsų ministerijos) vadovai bei agentūrų vadovai buvo įgalioti sumažinti finansinę „Obamacare“ naštą amerikiečiams, valstijoms, draudikams, sveikatos priežiūros paslaugų teikėjams tiek, kiek tai leidžiama įstatymais. Manoma, kad šis nurodymas teturi simbolinę reikšmę.

9. Kol kas dar vis nėra aiškesnių sprendimų dėl „Obamacare“ likimo, nors Kongresas dar iki naujojo prezidento inauguracijos buvo pradėjęs Pacientų apsaugos ir prieinamos priežiūros įstatymo veikimo stabdymo procesus. Tačiau šis kol kas galioja.

Kol kas „Obamacare“ nepanaikintas. Nėra ir aiškios vizijos, kuo jis bus pakeistas.

10. Anksčiau JAV žiniasklaidoje buvo tvirtinama, kad galimai iki kitų metų bus pateiktas naujas sveikatos apsaugos sistemos planas (taip yra pasakęs D.Trumpas viename iš interviu), o Pacientų apsaugos ir prieinamos priežiūros įstatymas galbūt bus nenaikinamas, o taisomas. Šiuo metu prezidento administracija tvirtina, kad „Obamacare“ pakeitimo planas bus pateiktas kovą. Tačiau visuomenė vis dar nežino jokių detalių.

11. Didelė dalis dėl „Obamacare“ pakeitimo plano pasirodymo siejama su naujos D.Trumpo pasiūlytos pareigūnės skyrimu į Sveikatos apsaugos ir medicininės pagalbos paslaugų centro administratorės poziciją Seema Verma. Tačiau ji vis dar nėra paskirta. Be to, ji nėra aiškiai išdėsčiusi savo veiksmų plano.

12. Taigi, kol kas „Obamacare“ nepanaikintas. Nėra ir aiškios vizijos, kuo jis bus pakeistas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius