Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Obamos laukia sudėtingas sprendimas dėl Gvantanamo kalinių

Prabėgus pirmam Baracko Obamos prezidentavimo mėnesiui, šalies vadovas Aukščiausiajam Teismui turės išsakyti savo poziciją dėl vieno agresyviausių George’o W. Busho administracijos teisinių žingsnių.
Barackas Obama
Barackas Obama / „Scanpix“ nuotr.

Pasitraukianti administracija siekė turėti teisę įsakyti kariuomenei suimti legaliai JAV gyvenančius asmenis neribotam laikui, nepateikiant jiems kaltinimų dėl konkrečių nusikaltimų, rašo „The New York Times“.

Naujosios administracijos pozicija, kuri turės būti išsakyta vasario 20-ąją, turės didelę įtaką prezidento populiarumui. Ištikimiausi Obamos gerbėjai tikisi, jog naujasis šalies vadovas nesilaikys Busho pozicijos dėl vadinamųjų priešų-karių sulaikymo ir tardymo laivyno pastatuose ar Gvantaname.

Kampanijos metu Obama aštriai kritikavo Busho administracijos piktnaudžiavimą vykdomąja valdžia. Tačiau Obamai šį kartą teks pasisakyti dėl specifinės bylos.

Kampanijos metu Obama aštriai kritikavo Busho administracijos piktnaudžiavimą vykdomąja valdžia. Tačiau Obamai šį kartą teks pasisakyti dėl specifinės bylos.

2001-aisiais buvo sulaikytas studentas iš Kataro Ali al-Marri. Busho administracijos įsitikinimu, Marri yra Al Qaedos agentas. Marri, kuriam nėra pareikšti jokie kaltinimai, yra kalinamas laivyno patalpoje suimtiesiems Charlestone. Jis yra vienintelis valstybės teritorijoje kalinamas priešas-karys, tačiau aptariami teisiniai principai taip pat turės įtakos maždaug 250 kalinių Gvantaname.

Teisininkų nuomone, naujosios administracijos galimybės spręsti Marri likimą yra itin suvaržytos. Žvalgyba įsitikinusi, jog šis asmuo yra nepaprastai pavojingas, todėl deportacija gali būti pernelyg rizikinga išeitis.

Pateikti kaltinimus dėl konkrečių nusikaltimų taip pat nepaprastai sunku, kadangi įrodymai greičiausiai yra išgauti kankinimu, todėl teisme negaliotų.

Tuo tarpu sprendimas toliau kalinti Marri be kaltinimų būtų nepriimtinas didelei daliai visuomenės.

Jei Obama šioje situacijoje seks Busho pėdomis, nusivils daugybė amerikiečių, maniusių, jog Busho administracija prezidentavimą ketino paversti monarchija.

Obamos atstovė Brooke Anderson neseniai pareiškė, jog prezidentas „sprendimus dėl sulaikymų darys tik tada, kai bus suformuotos nacionalinio saugumo ir teisės reikalų komandos“.

Maždaug prieš metus atsakinėdamas į „The Boston Globe“ klausimus Obama teigė: „Nesutinku su Busho administracijos pozicija, jog prezidentas turi neribotas teises sulaikyti JAV piliečius nepateikus kaltinimų ir traktuoti juos kaip priešus-karius“.

Skamba stipriai ir kategoriškai. Tačiau pritaikyti tokį požiūrį Marri atveju nėra taip paprasta. Visų pirma, jis nėra JAV pilietis, tačiau gyveno šalyje legaliai. Antra, karinę jėgą 2001-aisiais leido panaudoti Kongresas.

Anot Andrew C. McCarthy, buvusio federalinio prokuroro ir Busho administracijos metodų kovoje prieš terorizmą rėmėjo, Obamos rankos yra surištos, kadangi toliau teigti, jog Marri sulaikymas yra teisėtas, Obamai bus neįmanoma.

„Politiškai tai neįmanomas sprendimas“, – mano McCarthy. „Teisiškai – taip. Politiškai – ne.“

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius