Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Oficialu: Honkonge vyras antrą kartą užsikrėtė COVID-19

Honkonge pirmą kartą oficialiai pranešta apie pakartotinį užsikrėtimą koronavirusu. Tačiau ekspertai sako, kad nuogąstauti kaip tik nereikėtų – jokių simptomų 33 metų vyras nepajuto, o imuninė sistema neleido COVID-19 išsikeroti, rašo „The New York Times“.
Antikūnų prieš naująjį koronavirusą tirpalas
Antikūnų prieš naująjį koronavirusą tirpalas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Specialistai kaip tik pabrėžia: nors pirmasis užsikrėtimas prieš daugiau nei keturis mėnesius neužkirto kelio pakartotinei infekcijai, imuninė sistema jau žinojo, su kuo turi reikalą, ir neleido išsivystyti rimtiems simptomams.

„Antroji infekcija buvo visiškai asimptomatiška – imuninė reakcija užkirto kelią ligai, – sako imunologė Akiko Iwasaki. – Tai vadovėlinis pavyzdys, kaip turėtų veikti imunitetas.“

Žinoma, žmonės, kurie nejaučia simptomų, vis tiek gali perduoti virusą kitiems, o tai savo ruožtu parodo, kokios svarbios bus vakcinos.

Anot A.Iwasaki, honkongiečio atveju „natūrali infekcija sukūrė imunitetą, kuris užkirto kelią ne pakartotiniam užsikrėtimui, o ligai“.

„Kad susidarytų vadinamasis kolektyvinis imunitetas, reikalinga efektyvi vakcina, kurios sukeltas atsparumas stabdytų ir pakartotinį užsikrėtimą, ir ligą“, – aiškina A.Iwasaki.

Medikai tiek JAV, tiek kitose šalyse jau buvo pranešę apie pakartotinius užsikrėtimus COVID-19, bet nė vienas tų atvejų nebuvo patvirtintas išsamiais testais.

Daug nuo koronaviruso pasveikusių žmonių dar kelias savaites nešioja virusines daleles, o dėl to įmanomi teigiami testų rezultatai – nors virusas jau nebėra „gyvas“. Visgi Honkongo tyrėjai įrodė, kad vyras išties užsikrėtė antrą kartą.

Jau seniai žinoma, kad paprasto peršalimo koronavirusai gali sukelti naujas infekcijas per mažiau nei metus. Bet ekspertai tikėjosi, kad naujasis koronavirusas elgsis kaip jo pusbroliai SARS ir MERS – kad persirgimas suteiks atsparumą bent keleriems metams.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Užsisakykite 15min naujienlaiškius