Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2020 03 17 /08:07

Ohajuje paskelbta nepaprastoji padėtis, uždarytos pirminių rinkimų apylinkės

JAV Ohajo sveikatos pareigūnai nurodė uždaryti rinkimų apylinkes, nors antradienį valstijoje turėjo vykti Demokratų partijos pirminiai rinkimai, gubernatoriui paskelbus nepaprastąją padėtį dėl koronaviruso.
Rinkimai JAV
Rinkimai JAV / AFP/„Scanpix“ nuotr.

„Nors balsavimo apylinkės rytoj bus uždarytos, valstijos sekretorius Frankas La Rose'as teismuose sieks išplėsti balsavimo galimybes, kad kiekvienam balsuoti norinčiam rinkėjui vėliau būtų suteikta tokia galimybė“, – pirmadienį socialiniame tinkle „Twitter“ parašė Ohajo gubernatorius Mike'as DeWine'as.

M.DeWine'as pabrėžė, kad dabartinėmis sąlygomis surengus rinkimus, kuriuose dalyvauja Demokratų partijos kandidatu į prezidentus siekiantys tapti Joe Bidenas ir Bernie Sandersas, „apylinkių darbuotojai ir rinkėjai būtų priversti sukelti savo sveikatai nepriimtiną riziką užsikrėsti koronavirusu“.

Buvo numatyta, kad antradienį demokratų pirminiai rinkimai vyks keturiose valstijose – Ohajuje, Floridoje, Ilinojuje ir Arizonoje.

Skubus Ohajo sprendimas skelbti nepaprastąją padėtį yra kol kas ryškiausias pavyzdys, kaip pandemija jaukia JAV politikos pasaulį, sukeldama beprecedentę sumaištį svarbiais rinkimų metais.

M.DeWine'as, atsižvelgdamas į sparčiai besiplečiančią koronaviruso krizę, Jungtinėse Valstijose jau pareikalavusią maždaug 70 gyvybių, pirmadienį paragino atidėti pirminius rinkimus. Gubernatorius sakė, jog buvo kreiptasi į teismą siekiant, kad balsavimas būtų atidėtas.

Ohajo teismui atmetus prašymą, M.DeWine'as ir jo administracija nurodė uždaryti apylinkes.

Šis sprendimas buvo priimtas likus vos aštuonioms valandoms iki balsavimo pradžios šioje pramoninėje Vidurio Vakarų valstijoje.

Visi balsai, jau atiduoti paštu ar per išankstinį balsavimą, bus suskaičiuoti nepriklausomai nuo to, ar rinkimų diena bus pakeista, sakė pareigūnai.

Kitos trys valstijos – Florida, Ilinojus ir Arizona – planų nekeičia ir balsuos antradienį.

Luiziana neseniai perkėlė balsavimą iš balandžio 4-osios į birželio 20-ąją, o Džordžija kovo 24 dieną planuotus pirminius rinkimus atidėjo beveik dviem mėnesiams.

Po Ohajo gubernatoriaus raginimo nukelti pirminius rinkimus kaimyninis Kentukis dėl koronaviruso grėsmės savo balsavimą atidėjo penkioms savaitėms.

„Tai beprecedentis laikotarpis“, – tviteryje parašė Kentukio valstijos sekretorius Michaelas Adamsas (Maiklas Adamsas).

Respublikonas M. Adamsas sakė, kad jis su gubernatoriumi demokratu Andy Beshearu (Endžiu Beširu) sutarė atidėti pirminius rinkimus iki birželio 23-iosios.

„Atidėti nebūtina“

Prezidentas Donaldas Trumpas pirmadienį pareiškė, kad amerikiečiams derėtų vengti didesnių nei 10 žmonių susibūrimų. Sveikatos ekspertai rekomendavo vengti 50 žmonių ar didesnių susibūrimų.

D. Trumpas sakė, kad pačios valstijos turi spręsti, ar atidėti pirminius rinkimus. Visgi jis pridūrė: „Manau, atidėti nebūtina.“

Rinkimų procesas „yra mūsų kertinis dalykas“, sakė prezidentas žurnalistams.

„Tikiuosi, viskas vyks labai saugiai“, – pridūrė jis.

Antradienį vyksiantys pirminiai rinkimai laikomi šansu buvusiam viceprezidentui J. Bidenui padidinti savo atotrūkį. Tuo metu kairiųjų pažiūrų senatorius iš Vermonto B. Sandersas nesėkmės atveju gali pasitraukti iš tolesnės kovos.

Per pirminius rinkimus šiose valstijose balsuojama apylinkėse, taip pat galima atiduoti balsą paštu.

Kiek anksčiau pirmadienį Florida, didžiausia iš antradienį balsuosiančių valstijų, renkanti didelį skaičių delegatų, pranešė nekeičianti planų dėl pirminių rinkimų.

„Floridos sveikatos priežiūros departamentas patikino sveikus floridiečius, kad yra saugu organizuoti antradienio rinkimus ir juose dalyvauti“, – tviteryje parašė valstijos sekretorė Laurel Lee.

Tačiau sekmadienį jį pabrėžė, kad rinkėjai, kuriems nurodyta izoliuotis arba jaučiantys gripo simptomus, „neturėtų eiti balsuoti“. Pasak valstijos sekretorės, reikėtų, kad kažkas šiems žmonėms atneštų balsavimo paštu biuletenius.

Arizonos gubernatorius Dougas Ducey sakė, kad pareigūnai imasi „visų būtinų atsargumo priemonių žmonių sveikatai rinkimų dieną apsaugoti“ ir ragina rinkėjus prieš einant į balsavimo apylinkę ir iš jos išėjus kruopščiai nusiplauti rankas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius