Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Oksfordo universiteto profesorius: infekcijos plitimo pikas buvo pasiektas dar prieš įvedant apribojimus

Prestižinio Oksfordo universiteto Įrodymais pagrįstos medicinos centro vadovas profesorius Carlas Heneghanas prisijungė prie būrio kitų mokslininkų, teigiančių, kad ilgalaikio valstybių uždarymo pasekmės gali būti žalingesnės nei naujojo koronaviruso pandemija. Be to, C.Heneghanas tvirtina, esą COVID-19 infekcijos plitimas Jungtinėje Karalystėje dar prieš paskelbiant apie viešojo gyvenimo ir ekonominius suvaržymus pasiekė piką ir ėmė slūgti, skelbia „Yahoo News“.
Jungtinė Karalystė per koronaviruso pandemiją
Jungtinė Karalystė per koronaviruso pandemiją / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

„Tiesą sakant, valstybės uždarymo žala pranoks koronaviruso plitimo daromą žalą“, – pareiškė C.Heneghanas.

Pasak jo, kadangi tiek Jungtinėje Karalystėje, tiek daugelyje kitų šalių neatliekama pakankamai tikrinimų, vyriausybė tiesiog negali suprasti, kiek žmonių buvo ar yra užsikrėtę koronavirusu.

Be to, mokslininkas mano, kad daug piliečių, neužsikrėtusių koronavirusu, šiuo metu negali patekti pas medikus, nors jų sveikatai galbūt kilęs rimtas pavojus.

„Svarbiausia, kad niekas iš tiesų dar nesuprato, kiek žmonių pasigavo infekciją. Tai būtų galima padaryti greitai, atsitiktine tvarka ištiriant tūkstantį žmonių Londone, maniusių, kad jiems buvo pasireiškę ligos simptomai.

Tokius testus būtų galima atlikti per pora dienų ir perimti iniciatyvą sprendžiant problemą. Tada galėtume suprasti, ar galime daug greičiau atsidaryti“, – svarstė akademikas.

Tiesa, C.Heneghanas tvirtina, kad Jungtinės Karalystės vyriausybė nė neturi plano, ką daryti toliau. Šalyje, kaip ir daugelyje kitų Europos valstybių, paskelbti viešojo gyvenimo apribojimai.

Oksfordo universiteto nuotr./Carlas Heneghanas
Oksfordo universiteto nuotr./Carlas Heneghanas

„Jei žengi į uždarymą, privalai turėti aiškią išėjimo strategiją. Turi suprasti, kuo tai, ką darai, yra naudinga ir kuo nenaudinga“, – aiškino mokslininkas.

Negana to, C.Heneghanas mano, kad naujojo koronaviruso plitimo pikas Jungtinėje Karalystėje buvo pasiektas net prieš tai, kai premjeras Borisas Johnsonas paskelbė apie apribojimus.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Borisas Johnsonas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Borisas Johnsonas

„Mes nesugebėjome pažvelgti į duomenis ir pamatyti, kada prasidėjo uždarymas. Mirčių pikas buvo pasiektas balandžio 8 dieną, o tada reikia judėti atgal ir surasti infekcijų piką. Jis buvo pasiektas 21 diena prieš balandžio 8-ąją, prieš pat sprendimą uždaryti šalį“, – teigė ekspertas.

Mokslininkai šiuo metu sutaria, kad vidutiniškai būtent per tris savaites – 21 dieną – virusu užsikrėtęs žmogus sunkiai suserga ir miršta. Visgi miršta tik labai nedaug užsikrėtusių asmenų.

„Tai reiškia, kad vyriausybė turi pripažinti, kad infekcijų pikas buvo pasiektas prieš uždarant visuomenę. Dabar ją reikia atidaryti. Reikia greitai patvirtinti planą – negalime laukti tris savaites ir tada lėtai atsidarinėti“, – ragino C.Heneghanas.

Tokia nuomonė, tiesa, kertasi su britų sveikatos apsaugos sekretoriaus Matto Hancocko trečiadienį padarytu pareiškimu, esą infekcija piką pasiekia tik dabar.

Kaip pridūrė ekspertas, dėl uždarymo britai bijo vykti pas gydytojus ir į ligonines, nes mano, kad ten labai daug galimybių užsikrėsti.

Statistika liudija, kad Londone kiekvieną dieną vidutiniškai užfiksuojama 80 vadinamųjų „ekstra mirčių“, nes paramedikai taip ir nenuvyksta pas gyventojus, bijančius išsikviesti greitąją pagalbą ir atsidurti ligoninėje.

„Sprendimas nevykdyti masinių tikrinimų ir nebandyti sekti kontaktų tapo senolių išdavyste. 70 proc. visų aukų – 75 metų ir vyresni žmonės. 40 proc. visų slaugos namų užfiksuota infekcija“, – pabrėžė C.Heneghanas.

Jungtinėje Karalystėje iš viso patvirtinti 129 tūkst. infekcijų, 17,3 tūkst. užsikrėtusių asmenų mirė tiesa, nebūtinai nuo COVID-19 infekcijos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius