-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Olafas Scholzas atvyko į derybas Pietų Korėjoje

Vokietijos kancleris Olafas Scholzas sekmadienį atvyko į Pietų Korėją, kur po dalyvavimo Didžiojo septyneto (G-7) viršūnių susitikime Hirošimoje surengs derybas su šios šalies prezidentu Yoon Suk-yeolu.
Olafas Scholzas atvyko į Pietų Korėją
Olafas Scholzas atvyko į Pietų Korėją / „Scanpix“/AP nuotr.

Prieš susitikimą O.Scholzas, pirmasis per pastaruosius 30 metų dvišalėms deryboms į Seulą atvykęs Vokietijos kancleris, vyks į demilitarizuotąją zoną, skiriančią Šiaurės ir Pietų Korėjas.

Abu vadovai surengs bendrą spaudos konferenciją, o sekmadienį vėlai vakare svečias iš Vokietijos išskris.

Pasak Vokietijos pareigūnų, aukščiausiojo lygio susitikimo darbotvarkė bus labai plati – nuo klimato kaitos iki saugumo politikos Indijos ir Ramiojo vandenyno regione. Taip pat tikimasi, kad abu vadovai aptars karą Ukrainoje.

Pietų Korėja, devinta pagal dydį pasaulyje ginklų eksportuotoja, Ukrainai siunčia humanitarinę pagalbą, o taip pat pardavė tankų ir haubicų Lenkijai.

Tačiau ji jau seniai laikosi politikos netiekti ginklų į aktyvaus konflikto zonas.

Vokietijos vyriausybės pareigūnas, kurio tapatybė neatskleista, žurnalistams sakė, kad abu vadovai aptars Seulo planus Ukrainai teikti tolesnę pagalbą.

„Neseniai iš prezidento Yoon išgirdome – tai taip pat buvo paskelbta viešai – kad buvo tam tikrų svarstymų ar tam tikro palengvinimo šia kryptimi“, – sakė pareigūnas.

„Nesitikiu, kad mes jį spausime šiuo klausimu, tačiau, žinoma, atidžiai išklausysime, ką jis pasakys šiuo klausimu“, – pridūrė jis.

Sekmadienį Hirošimoje vykstančio G-7 viršūnių susitikimo kuluaruose Yoon Suk-yeolas surengė derybas su Ukrainos prezidentu Volodymyru Zelenskiu. Praėjusią savaitę Seule jis susitiko su pastarojo žmona, pirmąja Ukrainos ponia Olena Zelenska.

Pietų Korėjos prezidento kanceliarija teigė, kad O.Scholzo vizitas bus „proga sustiprinti bendradarbiavimą ekonominio saugumo srityje su Vokietija, ilgamete sąjungininke, puoselėjančia universalias vertybes, ir sustiprinti solidarumą bei koordinavimą sprendžiant regionines ir tarptautines problemas“.

O.Scholzas gyrė Seulą už humanitarinės pagalbos Ukrainai teikimą ir dalyvavimą taikant sankcijas Rusijai. Rašytiniame interviu Pietų Korėjos naujienų agentūrai „Yonhap“ jis taip pat teigė, kad kiekviena šalis pati sprendžia, kaip padės ukrainiečiams.

Tame pačiame interviu jis pasmerkė Šiaurės Korėjos ginklų bandymus, tačiau teigė, kad svarbu palikti galimybę dialogui.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius