-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Olandija pagerbė prieš ketverius metus rusų raketa numušto Malaizijos lėktuvo aukas

Prieš ketverius metus virš Rytų Ukrainos numušto Malaizijos lėktuvo aukų artimieji, vis dar laukiantys teisingumo, antradienį surengė tragedijos paminėjimo ceremoniją prie pernai atidengto memorialo šalia Schipholio oro uosto netoli Amsterdamo.
MH17 reido aukų pagerbimas
MH17 reido aukų pagerbimas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Visi 298 žmonės, 2014 metų liepos 17 dieną skridę oro bendrovės „Malaysia Airlines“ reisu MH17 iš Amsterdamo į Kvala Lumpūrą, žuvo, kai jų lėktuvas virš prorusiškų separatistų teritorijos Rytų Ukrainoje buvo numuštas rusų gamybos raketa BUK.

Aukų artimųjų ir draugų procesijai vadovavo šalies premjeras Markas Rutte. Ceremonijos dalyviai padėjo gėlių prie žalio kaspino formos memorialo, suformuoto iš 298 pasodintų medžių.

Garsiai buvo perskaityti visų aukų vardai. Dauguma šių žmonių buvo olandai, bet tarp jų taip pat yra daugelio kitų šalių piliečių, įskaitant australus ir malaiziečius.

Aukų artimųjų asociacijos prezidentas Pietas Ploegas akcentavo sunkią situaciją, kurioje yra atsidūrusios šeimos.

„Susiduriame su nuolatiniu atidėliojimu ir vilkinimu, kai kurie palaikai vis dar Ukrainoje, mes dar neidentifikavome visų savo mylimų žmonių palaikų“, – sakė jis.

Nyderlandų vadovaujama Jungtinė tyrėjų komanda (JIT) gegužės mėnesį priėjo prie išvados, kad raketa BUK-TELAR, kuria buvo numuštas reiso MH17 lėktuvas, buvo iš Rusijos 53-iosios priešlėktuvinių raketų brigados, įsikūrusios Kurske. Raketa, pasak tyrėjų, su konvojumi buvo atvežta į Rytų Ukrainą.

Ši informacija paskatino Nyderlandus, kuriuos parėmė Australija, pirmą kartą viešai pareikšti, kad jie atsakomybę už šią katastrofą priskiria Maskvai. Abi šios šalys svarsto galimybes tarptautiniuose teismuose kelti bylą Rusijai.

Nors tyrėjai reikalavo informacijos apie du galimus įtariamuosius, jokie kaltinimai kol kas nepareikšti ir niekas dar nepasirodė teisme Schipholyje, kur vyktų procesas.

„Juodas istorijos puslapis, kuris šiandien prisimenamas visame pasaulyje. Nyderlandai toliau kovos už tiesą ir teisingumą“, – socialiniame tinkle „Twitter“ parašė olandų užsienio reikalų ministras Stefas Blokas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius