Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Opozicionierius: S.Cichanouskajos pripažinimas prezidente pakeistų politinę ir moralinę situaciją

Baltarusijos opozicijos atstovas Anatolijus Lebedko tikina, kad Aliaksandras Lukašenka šantažuodamas aplinkines šalis pasitelkia Astravo atominę elektrinę. Savo ruožtu praeityje Baltarusijos vadovo posto siekęs Uladzimiras Nekliajevas ragina tarptautinę bendruomenę pripažinti Sviatlaną Cichanouskają prezidente: esą tai šalyje pakeistų ne tik politinę, bet ir moralinę situaciją.
Pareigūnai protesto Minske metu
Pareigūnai protesto Minske metu / TASS nuotr.

Baltarusijos Nepriklausomybės Akto signataras, „Europos dialogo“ centro vadovas A.Lebedko dėkojo lietuviams už sekmadienį nusidriekusį Laisvės kelią, kai nuo Vilniaus iki Baltarusijos sienos į gyvą grandinę susijungė dešimtys tūkstančių žmonių.

„Tai, kas vakar įvyko, fenomenalu, tariu ačiū. Šį žodį taria ir tūkstančiai baltarusių“, – Konstantino Kalinausko konferencijoje kalbėjo A.Lebedko.

Pasak opozicijos atstovo, 16-ąją protestų dieną baltarusiams vis dar kyla dvi globalios problemos. Esą pirmoji – Aliaksandras Lukašenka, kurį A.Lebedko įvardijo kaip grėsmę „žmonių gyvybei ir sveikatai“.

Kalbėdamas apie sekmadienį pasirodžiusius vaizdus, kai A.Lukašenka į savo rezidenciją atvyko ginkluotas automatu, A.Lebedko tikino, esą tai yra „geras vaizdas JAV ir kitiems politikams, kurie sakė, kad galima jį (A.Lukašenką, – red.past.) perauklėti, galima pakeisti“.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Aliaksandras Lukašenka
AFP/„Scanpix“ nuotr./Aliaksandras Lukašenka

„Manau, kad Europoje tai daug ką išblaivins“, – tikino jis.

Opozicionieriaus teigimu, jei Baltarusija nebūtų atsisakiusi branduolinio ginklo, šiandien A.Lukašenka bėgiotų su „juodu lagaminėliu su raudonu mygtuku“, kuriuo visus šantažuotų. Vis dėlto, pasak A.Lebedko, tokiu „lagaminėliu“ liko Astravo atominė elektrinė, naudojama kaip šantažas kaimyninių ir kitų šalių atžvilgiu.

Anot A.Lebedko, antroji baltarusiams kylanti grėsmė – Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas bei Kremlius.

Opozicionierius sakė suprantąs, kad Baltarusija turi pati išspręsti savo problemas. „Tačiau savo jėgų mums nepakanka – reikia tarptautinio solidarumo ir paramos“, – kalbėjo A.Lebedko.

Pasak jo, pokyčių šalininkai Baltarusijoje turi tris reikalavimus. Pirmiausia – paleisti visus sulaikytuosius ir politinius kalinius, surengti nepriklausomą tyrimą dėl OMON ir kitų specialiųjų tarnybų veiklos.

Antrasis reikalavimas – A.Lukašenkos pasitraukimas, trečiasis – nauji sąžiningi parlamento ir prezidento rinkimai.

Pasak A.Lebedko, baltarusių įrankiai įgyvendinti pokyčius – šiuo metu Lietuvoje esanti Sviatlana Cichanouskaja, kurią, opozicionieriaus teigimu, milijonai baltarusių laiko legitimia prezidente, taip pat nacionalinis streikas, tarptautinis solidarumas ir parama.

Opozicionierius ragino kiekviename Europos nacionaline parlamente įkurti po grupę „Už demokratinę Baltarusiją“.

VIDEO: S.Cichanouskaja: esu nacionalinė lyderė, mano misija – nauji sąžiningi rinkimai

Ragina pripažinti S.Cichanouskają

Opozicionierius, poetas Uladzimiras Nekliajevas konferencijoje kalbėjo, kad A.Lukašenkos režimas turi „ryškių fašizmo bruožų“, nes gatvėse vykstant taikiai protesto akcijai buvo dislokuota ne tik milicija, bet ir kariuomenė.

„Diktatorius tautai paskelbė karą. Šis karas yra skirtas naikinti demokratiją, žmogaus teises, bet kokias laisves“, – kalbėjo U.Nekliajevas.

VIDEO: S.Cichanouskaja: esu nacionalinė lyderė, mano misija – nauji sąžiningi rinkimai

Pasak U.Nekliajevo, po rugpjūčio 9 dienos rinkimų diplomatinėms atstovybėms Europos šalyse, JAV ir Minske baltarusių opozicionieriai išsiuntė laišką, kuriame ragino pripažinti S.Cichanouskają prezidente.

„ES vadovybė kalba apie Cichanouskajos pripažinimą kaip apie labai sudėtingą problemą, nes ES nepripažino visų rinkimų Baltarusijoje, tad negali pripažinti ir jos išrinkimo. Europos biurokratija spręsdama akivaizdžias politines problemas visada naudojasi kažkokiais neįtikinamais niuansais.

Klausykite: Baltarusijoje – viduramžiškas smurtas, prievartaujami berniukai ir mergaitės, žudomi žmonės, o jūs į visa tai žiūrėsite ir kalbėsite apie teisinius niuansus? Tuomet tegu persikvalifikuoja iš politikų į teisininkus, ir žinosime, kokiais klausimais į ką kreiptis“, – Konstantino Kalinausko konferencijoje kalbėjo U.Nekliajevas.

Opozicionieriaus teigimu, S.Cichanouskajos pripažinimas prezidente leistų jos komandos įsteigtai Koordinacinei tarybai, kurios nariams Baltarusijoje jau iškelta baudžiamoji byla, tapti legitimia.

„Bet svarbiausia, kad šis politinis žingsnis įkvėptų tautą kovoje prieš lukašizmą. Baltarusijoje pasikeistų ne tik politinė, bet ir moralinė situacija, nes piliečiai pamatytų, kad laisvas pasaulis juos parėmė. Jie pajustų, kad pasaulyje yra teisingumas, už kurį visa Baltarusija dabar ir kovoja“, – sakė U.Nekliajevas.

Baltarusijoje masiniai protestai kilo rugpjūčio 9 dieną, kai valdžios pareigūnai paskelbė, esą juos nugalėjo ilgametis šalies vadovas A.Lukašenka. Pirmosios dienomis pareigūnams brutaliai malšinant protestus, buvo sulaikyta apie 6,7 tūkst. žmonių. Iš izoliatorių paleisti taikūs protestuotojai pasakoja apie smurtą ir kankinimus.

S.Cichanouskaja į Lietuvą atvyko rugpjūčio 10-osios naktį – po to, kai kelias valandas praleido Baltarusijos Centrinio rinkimų komiteto (CRK) būstinėje. Užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius tuomet skelbė, kad S.Cichanouskaja „matomai patyrė tam tikrą spaudimą“ ir „neturėjo daug pasirinkimo, kaip tik palikti šalį“. Esą Baltarusijos pareigūnai „netrukdė išvykti, dar ir pagelbėjo“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Užsisakykite 15min naujienlaiškius