Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ordinas Žygimantui Pavilioniui iš Michailo Saakašvilio rankų sukėlė audrą Gruzijoje

Vasario 23-ąją Lietuvos ambasadoje JAV, Vašingtone, surengta iškilminga ceremonija sukėlė nemažą Gruzijos pasipiktinimo bangą. Dabartinės Gruzijos valdžios atstovus supykdė tai, kad Lietuvos ambasadorius JAV Žygimantas Pavilionis garbės ordiną priėmė iš buvusio Gruzijos prezidento Michailo Saakašvilio rankų.
Žygimantas Pavilionis
Žygimantas Pavilionis / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

M.Saakašvilis seniai nebėra oficialus Gruzijos atstovas, įgaliotas skirti ir teikti bet kokius valstybinius apdovanojimus. Be to, Gruzijos teisėsauga yra paskelbusi jo paiešką.

Gruzijos parlamento Europos reikalų komiteto pirmininkė Tinatin Khidasheli labai griežtai vertino tokius kadenciją baigiančio Lietuvos ambasadoriaus JAV ir teisėsaugos ieškomo buvusio prezidento M.Saakašvilio veiksmus.

„Nesmagu, kad M.Saakašvilis tęsia savo nelegalią veiklą net ir palikęs valstybines pareigas. Kaip žinote, tik Gruzijos prezidentas gali skirti valstybinius apdovanojimus. Saakašvilis pasirašė kelioliką dekretų paskutinėmis savo prezidentavimo dienomis – vienas jų ir jūsų minėtasis“, – 15min.lt patvirtino T.Khidasheli.

„Jis pasirašytas 2013 metų lapkričio 4 dieną, kai mes jau buvome išsirinkę  prezidentu Margvelašvilį. Gruzijos įstatymai labai aiškiai apibrėžia, kad apdovanojimus gali teikti tik pareigas einantis valstybės vadovas arba jo įgaliotas asmuo“, – pabrėžė Gruzijos parlamentarė.

„Gruzijos įstatymai labai aiškiai apibrėžia, kad apdovanojimus gali teikti tik pareigas einantis valstybės vadovas arba jo įgaliotas asmuo“, – pabrėžė Gruzijos parlamentarė.

„Jūsų minimu atveju turime du neteisėtai besielgiančius buvusius pareigūnus – buvusį prezidentą ir ambasadorių. Kaip Gruzijos parlamento narė aš pareikalavau pradėti tyrimą, manydama, kad šis ambasadoriaus Pavilionio atvejis nėra vienintelis. Ponas Saakašvilis galėjo pavogti ir daugiau valstybės ordinų, kuriuos išdalino per pastaruosius dvejus metus“, – griežtai kirto T.Khidasheli.

Pats M.Saakašvilis teigė, kad apdovanojimų ceremonija Lietuvos ambasadoje Vašingtone nėra oficiali, tačiau kadangi jis garbės ordiną ambasadoriui Ž.Pavilioniui skyrė pačioje kadencijos pabaigoje, tai norėjo įteikti tiesiai į rankas visos gruzinų tautos vardu.

Prezidentūros nuotr. /Michailas Saakašvilis ir Dalia Grybauskaitė
Prezidentūros nuotr. /Michailas Saakašvilis ir Dalia Grybauskaitė

„Apdovanojimas buvo skirtas man kaip ir kitiems 2008 m. aktyviai padėjusiems Gruzijai atsilaikyti prieš Rusijos agresiją – tuo metu kaip Užsienio reikalų ministerijos sekretorius vadovavau tarpžinybinei grupei, kuri teikė paramą Gruzijai – tiek materialią, tiek politinę, kadangi kova kaip visada vyko tiek rytų, tiek vakarų frontuose“, – aiškino kadenciją baigiantis Lietuvos ambasadorius JAV Ž.Pavilionis.

„Prezidentas Saakašvilis šiuos apdovanojimus pasirašė dar savo kadencijos metu ir juos įteikė Lietuvos piliečiams, tarkime, mano draugui, tuomečiam prezidento Valdo Adamkaus patarėjui, amžiną atilsį Valteriui Baliukoniui, buvusiems ir dabartiniam užsienio reikalų ministrams ir kitiems, per savo ambasadą Vilniuje. Tuo metu dirbau Vašingtone, todėl tuometis Gruzijos ambasadorius Vašingtone Temuris pažadėjo, kad man apdovanojimas bus įteiktas Vašingtone, kai pats prezidentas čia lankysis“, – sakė ambasadorius.

Tuo metu, kaip žinia, dirbau Vašingtone, todėl tuometinis Gruzijos ambasadorius Vašingtone Temuris pažadėjo, kad man apdovanojimas bus įteiktas Vašingtone, kai pats prezidentas čia lankysis, – sakė ambasadorius.

„Prieš įteikiant apdovanojimą dar atsiklausiau ir naujojo Gruzijos ambasadoriaus Archilo Gegešidzės dėl šio apdovanojimo įteikimo, kad nebūtų jokių diplomatinių nesusipratimų – naujasis ambasadorius mane pasveikino ir padėkojo už nuoseklią ir nenutrūkstamą paramą, kurią Lietuva, beje, demonstruoja neatsižvelgiant į besikeičiančią politinę konjunktūrą Lietuvoje, Briuselyje, Vašingtone ar pačiame Tbilisyje“, – kalbėjo Ž.Pavilionis.

Jis pabrėžė, kad prieš įteikdamas apdovanojimą buvęs prezidentas M.Saakašvilis teigė, jog apdovanojimą teikia ne kaip oficialus asmuo, tačiau iš pagarbos Lietuvos ambasadai Vašingtone, kuri visada remdavo Gruzijos kovą už laisvę.

„Asmeniškai niekada nedarau jokio skirtumo tarp pozicijos ir opozicijos Gruzijoje – visada padedu Gruzijai, buvau vienas pirmųjų vakariečių, kartu su ir mus kažkada gelbėjusiu amžiną atilsį Ronu Asmusu ir kitais nusileidęs Gruzijoje iš karto po Rožių revoliucijos ir iki šiol stengiuosi padėti Gruzijai kiekviename žingsnyje – visiems pozicijos ir opozicijos atstovams, nuoširdžiai siekiantiems Gruzijos integracijos į ES ir NATO“, – aiškino ambasadorius.

„Ir nuolat savo draugams gruzinams kartoju – vienas iš esminių Lietuvos sėkmės raktų buvo politinė vienybė šalyje vardan strateginių užsienio politikos tikslų, todėl negalime perimti rusiškų įpročių opoziciją naikinti, nes tai kelias atgal į Maskvą, tačiau ne į Briuselį ar Vašingtoną.

Gruzija pasiekė labai daug pastaruoju metu, tikiuosi, kad šalis padarys viską, jog Gruzijos draugai būsimame NATO susitikime Varšuvoje galutinai įtvirtintų Gruzijos narystės NATO siekį“, – užbaigė komentarą Ž.Pavilionis.

Gruzijos prokurorai praėjusių metų rugpjūčio mėnesį pareiškė kaltinimus buvusiam valstybės vadovui M.Saakašviliui davus nurodymą sumušti opozicijai priklausiusį įstatymų leidėją, kuris patyrė trauminį smegenų pažeidimą ir kaulų lūžius.

Dėl šių kaltinimų teismas nurodė suimti eksprezidentą, tačiau šiuo metu JAV gyvenantis M.Saakašvilis atsisakė grįžti į Tbilisį dalyvauti apklausoje.

„Grįšiu į Gruziją, kai nuspręsiu“, – M.Saakašvilis tąkart parašė savo paskyroje feisbuke ir pridūrė nepasitikįs dabartine valdžia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius