Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Osama bin Ladenas ir du jo bendrininkai nešaudė į JAV komandosus per reidą

Tik vienas iš keturių pagrindinių taikinių, kuriuos JAV specialiųjų pajėgų kariai nukovė per reidą tarptautinio teroristų tinklo „al Qaeda“ lyderio Osamos bin Ladeno buveinėje, panaudojo ginklą prieš užpuolikus, ketvirtadienį nurodė vienas šaltinis, susipažinęs su naujausia JAV pareigūnų pateikta informacija.
Osama bin Ladenas (1998 gegužės 26 d.)
Osama bin Ladenas (1998 gegužės 26 d.) / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Naujienų agentūros „Reuters“ gauta informacija apie pirmadienį JAV Karinio jūrų laivyno specialiųjų pajėgų (SEAL) reidą, kuris truko beveik 40 minučių, rodo, kad kariai nušovė O.bin Ladeną, manydami, jog jis yra ginkluotas, tačiau iš tiesų jis neturėjo ginklo.

Be to, O.bin Ladenas tikriausiai tiesiogiai negrasino užpuolikams, teigia vienas pirminis šaltinis, taip pat vienas JAV vyriausybės šaltinis, susipažinęs su ataskaitomis apie šį reidą.

„Reuters“ pašnekovai pageidavo neviešinti jų vardų, nes jie nebuvo įgalioti atskleisti šios informacijos.

JAV prezidento Baracko Obamos administracija pateikė daug prieštaringų pirmadienį surengto reido nupasakojimų, ir tikėtina, kad ši informacija dar bus tikslinama.

„Reuters“ pateikė naujausią chronologinę įvykių seką per operaciją, kurios metu SEAL komanda išsilaipino iš sraigtasparnių O.bin Ladeno buveinėje Pakistano šiaurės rytiniame Abotabado mieste.

Įžengę į namą kariai pastebėjo vyrą, kuris laikė rankas už nugaros. Baimindamiesi, kad jis tikriausiai laiko ginklą, komandosai šį vyrą nušovė.

SEAL komanda, prisidengusi tamsa, patraukė prie svečių namo – vieno iš dviejų gyvenamųjų pastatų sienomis apjuostoje O.bin Ladeno buveinėje. Kariai buvo apšaudyti ir tuojau nušovė vyrą, kuris buvo svečių namuose.

Paaiškėjo, kad šis žmogus buvo „al Qaeda“ ryšininkas Abu Ahmedas al Kuwaiti, kurio veiklą daugelį metų stebėjo JAV centrinė žvalgybos valdyba (CŽV) ir kitos JAV žvalgybos agentūros, tikėdamosi, kad galiausiai jis padės susekti O.bin Ladeną.

Pasak dviejų šaltinių, susipažinusių su oficialiomis ataskaitomis, nušovę A.A.al Kuwaiti JAV komandosai pajudėjo į trijų aukštų pagrindinę rezidenciją.

Įžengę į namą kariai pastebėjo vyrą, kuris laikė rankas už nugaros. Baimindamiesi, kad jis tikriausiai laiko ginklą, komandosai šį vyrą nušovė.

Paaiškėjo, kad šis žmogus buvo A.A.al Kuwaiti brolis, taip pat veikiausiai dirbęs „al Qaeda“ kurjeriu, bet jis prieš žūtį ginklo nelaikė.

Tačiau kariai vėliau rado ginklų prie šio vyro lavono, nurodė šaltiniai.

Nušovę antrąjį ryšininką, komandosai pradėjo kopti laiptais į namo viršutinius aukštus. Ant laiptų prieš juos iššoko vienas vyras, kuris taip pat buvo nušautas. JAV pareigūnai dabar mano, jog jis buvo vienas iš O.bin Ladeno sūnų.

Pasak šaltinių, kopdami aukštyn komandosai pastebėjo vyrą, kuris iškišo galvą per duris arba balkoną – veikiausiai O.bin Ladeną. Vienas iš šaltinių sakė, kad užpuolikai bent vieną kartą iššovė į šį žmogų, kuris atsitraukė atgal į kambarį, iš kurio buvo išėjęs.

Užkopę į viršutinį aukštą, komandosai įžengė į kambarį, į kurį pasitraukė jų matytas vyras. Tuo metu juos puolė viena moteris – kaip manoma, viena iš O.bin Ladeno žmonų – kuri buvo pašauta į koją.

Pašovę moterį, kariai atstūmė ją į šalį. Kol kas neaišku, ką tuo metu darė O.bin Ladenas ir kokia buvo jo reakcija.

Tačiau su oficialiomis ataskaitomis susipažinę asmenys sakė, kad komandosai ilgai nelaukė, kol „al Qaeda“ lyderis ką nors padarys ir beveik iškart jį nušovė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius