Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Osama Bin Ladenas prieš savo žūtį rengėsi rugsėjo 11-osios išpuolių metinių paminėjimui

Tuo metu, kai JAV karinių jūrų pajėgų komandosai nušovė tarptautinio teroristų tinklo „al Qaeda“ vadą Osamą Bin Ladeną, jis rengėsi koordinuotam rugsėjo 11-osios išpuolių metinių paminėjimui pranešimais žiniasklaidoje.
Osama bin Ladenas filmuotoje medžiagoje
Osama bin Ladenas filmuotoje medžiagoje / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Remiantis dokumentais, kurie buvo surasti per 2011 metų gegužės reidą O.Bin Ladeno slėptuvėje Pakistane, jis planavo išplatinti vieną savo vaizdo įrašą ir surengti islamistiškos propagandos pliūpsnį.

JAV žvalgybos agentūros trečiadienį išslaptino ir AFP pateikė maždaug 100 dokumentų su vertimais.

JAV žvalgybos agentūros trečiadienį išslaptino ir AFP pateikė maždaug 100 dokumentų su vertimais.

„Laukiame palaimintų atakų Niujorke ir Vašingtone dešimtųjų metinių, kurios (bus minimos) po devynių mėnesių“, – rašė O.Bin Ladenas viename laiške savo sąjungininkams, kuris buvo rastas per operaciją.

„Visi jūs suprantate jų svarbą ir kaip svarbu pasinaudoti šiomis metinėmis, įkūnijant muisulmonų pergales ir perduodanti tą, ka norime perduoti žmonėms per žiniasklaidą“, – rašė jis.

Šių dokumentų autentiškumo nepriklausomi šaltiniai nepatvirtino.

2011 metų gegužės 2 dieną SEAL komandosai, atskridę sraigtasparniais „Blackhawk“, įsiveržė į O.Bin Ladeno slaptą buveinę Abotabado mieste. Per tą operaciją amerikiečiai aukų nepatyrė, tačiau buveinėje buvo nukautas O.Bin Ladenas ir dar keturi žmonės.

Tą operaciją įsakė surengti JAV prezidentas Barackas Obama, kai Centrinė žvalgybos valdyba (CŽV) susekė O.Bin Ladeno ryšininką, padėjusį surasti aukštomis sienomis apjuostą „al Qaeda“ lyderio buveinę.

Trečiadienį paskelbti dokumentai rodo, kad O.Bin Ladenas susidūrė su sunkumais organizuodamas didelio masto atakas prieš Vakarų objektus, tačiau iš visų jėgų stengėsi pasinaudoti praeities pergalėmis.

„Aš susirašinėjau su broliais, kad „Al Jazeera“ (TV kanalui) būtų pateikti keli pranešimai, kai šis kanalas pradės laidas rugsėjo 1-ąją“, – sakė jis apie Katare įsteigtą naujienų sklaidos tinklą.

„Prieš porą mėnesių aš išsiunčiau jums pareiškimo vaizdo įrašą, bet jis dar nebuvo transliuotas žiniasklaidoje. Ketinu jį perdaryti prieš transliuojant“, – pridūrė jis.

Kitame laiške, datuotame 2011-ųjų balandžio 5 dieną, O.Bin Ladeno dešinioji ranka Atiyah Abd al Rahmanas, vadeiva, kuris „al Qaeda“ vadinamas Mahmudu, pasiūlė savo patarimą dėl turinio.

„Jame turėtų būti pamokymų ir priminimų jaunimui bei visai tautai. Jis turi būti bendro pobūdžio, nesileidžiama į detales. Jis turi taip pat raginti žmones tęsti džihado, atgailos ir grįžimo į Dievą kelią“, – rašoma laiške.

Bet gegužės 2 dieną, likus keturiems mėnesiams iki Jungtinėse Valstijose rengiamo minėjimo, kuriuo pagerbiami beveik 3 tūkstančiai žmonių, žuvusių per lėktuvų pagrobimą ir jų nukreipimą į garsiuosius Niujorko bei Vašingtono pastatus, JAV specialusis būrys atakavo namą, kuriame buvo O.bin Ladenas, ir nukovė jį.

Per tą reidą JAV karinio laivyno „ruoniai“ paėmė vieną O.Bin Ladeno vaizdo įrašą, bet jo kopija, matyt, buvo anksčiau padaryta. Tad rugsėjo 12 dieną „al Qaeda“ paskelbė likusio antrojo lyderio Aymano al Zawahirio pranešimą kartu su O.bin Ladeno įrašu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius