-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Osamos bin Ladeno likvidacijos operaciją Barackui Obamai transliavo tiesiogiai

JAV žiniasklaida paviešino naujausias specialios operacijos, kurios metu žuvo Osama bin Ladenas, detales.
Osamos bin Ladeno namai Abbottabade
Osamos bin Ladeno namai Abbottabade / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Paaiškėjo, kad pirmasis apie šią operaciją savo mikrobloge pranešė IT konsultantas Sohaibas Atharas, gyvenantis Abbottabade, kur ir vyko operacija. „Twitter“ svetainėje prieš pat operacijos pradžią jis pranešė, kad danguje virš Abbottabado kabo sraigtasparnis, kuris greičiausiai priklauso Pakistano karinėms pajėgoms. Jis pažymėjo, kad tai – gana retas reiškinys.

Plačiau apie tai praneša britų BBC.

Vėlesniuose Atharo pranešimuose rašyta apie sprogimus ir šūvius. Matyt jis turėjo omeny susprogdinto amerikiečių sraigtasparnio garsą.

Mikrobloge taip pat rašoma, kad Abbotabade JAV karinės pajėgos svečiavosi apie dvi valandas, nors JAV kariškiai tvirtina, kad Osamos likvidacijos operacija tetruko apie 40 minučių.

Beje, interviu BBC pakistanietis nustebo, kad tebuvo vienintelis žmogus, transliavęs šiuos įvykius tiesiogiai internete, nors daugelis miesto gyventojų naudojasi ir „Facebook“ tinklu...

JAV agentai Osamą savo taikiklyje laikė daugiau nei pusmetį. Detalią informaciją, kad Osama bin Ladenas slepiasi tiesiog panosėje, šalia garsios karo akademijos, amerikiečiai sužinojo 2010 metų rugpjūtį, ją neva išdavė vienas organizacijos „al Qaeda“ emisarų, suimtų Afganistane. 

Iškart po to į Abbottabadą išsiųsti JAV spec. agentai. Tačiau darbą apsunkino tai, kad mieste nuolat pilna Pakistano kariškių, čia dislokuoti net trys pulkai, įkurta elitinė Pakistano karinė akademija.

Įspūdingi Osamos bin Ladeno namai

Spec. agentų dėmesį patraukė įspūdingas, beveik 1000 kv. m. dydžio gyvenamasis kompleksas, esantis vos už 800 m nuo karo akademijos. Jis krito į akis, nes buvo maždaug 8 kartus didesnis nei kiti namai tame rajone. Kompleksas buvo apsuptas aukštos 4–6 m. sienos su dygliuota viela. Į pastatą buvo galima patekti tik pro du itin stropiai saugomus įėjimus.

Surinkę informaciją agentai nustatė, kad šis namas buvo skubiai renovuotas prieš šešerius metus, jame oficialiai gyvena du broliai pakistaniečiai su šeimomis.

Apibendrinę duomenis, 2011 m. vasarį tyrėjai nustatė, kad name gyvena ir trečia šeima – Osamos bin Ladeno. Ši informacija buvo nuolat tikrinama, tačiau galutinę išvadą patvirtino teroristo Nr. 1 asmens sargybinių palydovinio ryšio skambučių analizė. Apie tai rašo „The Christian Science Monitor“, cituodamas Pakistano saugumo šaltinius.

Pats Osama nesinaudojo nei elektroniniu paštu, nei mobiliuoju ryšiu, nes bijojo būti susektas. Informaciją Osama bin Ladenas perduodavo per specialią kurjerių tarnybą.

Operacija buvo transliuojama tiesiogiai Barackui Obamai?

JAV žiniasklaida taip pat praneša, kad visa ši karinė operacija „laikė ant blakstienų“ Baltuosius rūmus. Pasirodo, visi kariniai desantininkų veiksmai, likviduojant Osamą bin Ladeną, buvo tiesiogiai transliuojami pačiam JAV prezidentui. Tiesa, nepranešama, kokius būtent vaizdus matė Barackas Obama. Tačiau aišku, kad signalą į Baltuosius rūmus siuntė kameros, sumontuotos kariškių šalmuose.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius