Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Osamos bin Ladeno sūnūs pasmerkė jų tėvo „savavališką“ nužudymą

Tarptautinio teroristų tinklo „al Qaeda“ lyderio Osamos bin Ladeno sūnūs antradienį pirmąkart pasmerkė jų tėvo „savavališką nužudymą“, be to, jie teigia, jog dėl tėvo palaidojimo jūroje visa šeima jaučiasi paniekinta ir pažeminta.
Osama bin Ladenas filmuotoje medžiagoje
Osama bin Ladenas filmuotoje medžiagoje / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Pranešime, kuris buvo paskelbtas dienraštyje „The New York Times“, O.bin Ladeno sūnūs klausia, kodėl jų tėvas „nebuvo suimtas ir teisiamas pagal įstatymus, kad pasaulio žmonėms būtų atskleista tiesa“.

Osama bin Ladenas buvo nukautas per JAV specialiųjų pajėgų reidą gegužės 2 dieną, kai buvo susektas vienoje Pakistane esančioje viloje, kurioje jis veikiausiai gyveno kelerius pastaruosius metus, nors buvo medžiojamas visame pasaulyje kaip 2001 metų rugsėjo 11-osios teroro atakų prieš JAV pagrindinis architektas.

Viena iš žmonų – jemenietė Amal Ahmed Abdulfattah – buvo pašauta per JAV Karinio jūrų laivyno specialiųjų pajėgų (SEAL) operaciją.

Kaip nurodoma, pranešimas, kuriame smerkiamas „al Qaedos“ lyderio nužudymas, buvo parengtas vadovaujant jo 30 metų sūnui Omarui bin Ladenui. Jame taip pat raginama paleisti Osamos bin Ladeno tris žmonas ir vaikus, kuriuos šiuo metu laiko suėmusios Pakistano saugumo tarnybos.

„Mes teigiame, kad savavališkas nužudymas nėra politinių problemų sprendimas“, – pabrėžiama pranešime, kuriame taip pat nurodoma, kad „privalu pasirūpinti, kad būtų vykdomas teisingumas“.

Osamos bin Ladeno sūnūs taip pat iškėlė klausimą, ar gali būti laikomas „tinkamu toks nužudymas, kuriuo akiplėšiškai buvo pažeista ne vien tarptautinė teisė“.

Pakistano pareigūnai sakė, kad po amerikiečių reido iš Osamos bin Ladeno namų Abotabado mieste jie išvežė tris „al Qaedos“ lyderio žmonas, kurios yra Jemeno ir Saudo Arabijos pilietės, taip pat 13 jų vaikų.

Viena iš žmonų – jemenietė Amal Ahmed Abdulfattah – buvo pašauta per JAV Karinio jūrų laivyno specialiųjų pajėgų (SEAL) operaciją.

Omaras bin Ladenas, kuris, pasak „The New York Times“, yra Osamos bin Ladeno ir jo žmonos Najwos bin Laden sūnus, pasmerkė šią ataką pranešime, kuriame jokie kiti jo broliai neįvardijami.

„Norime priminti pasauliui, kad Omaras bin Ladenas, ketvirtasis sūnus, niekada nesutiko su mūsų tėvo (požiūriu) į bet kokį smurtą ir visada siuntė žinią mūsų tėvui, kad jis privalo pakeisti savo metodus ir kad joks civilis asmuo neturėtų būti puolamas jokiomis aplinkybėmis, – rašoma dienraštyje. – Nors patyrė sunkumų, viešai nesutikdamas su mūsų tėvu, jis niekada nedelsė pasmerkti jokių smurto išpuolių, kad ir kas juos būtų įvykdęs, taip pat reikšdavo sielvartą dėl aukų per bet kokias atakas.“

Šį pranešimą „The New York Times“ perdavė JAV rašytoja Jean Sasson, kuri padėjo Omarui bin Ladenui parašyti 2009 metais išleistą prisiminimų knygą „Augti bin Ladenu“ (Growing Up bin Laden).

Trumpesnis ir kiek kitoks pranešimas antradienį buvo paskelbtas viename džihadistų tinklalapyje. Jame Osamos bin Ladeno sūnūs sako, kad jų šeima jaučiasi „paniekinta ir pažeminta“ dėl jų tėvo palaidojimo jūroje.

„Žmogišku ir religiniu požiūriu nepriimtina atsikratyti žmogumi, kuris yra itin svarbus ir turi aukštą statusą tarp savo žmonių, išmetant jo kūną į jūrą taip, kad jo šeima ir šalininkai lieka paniekinti ir pažeminti, taip pat užgaunant šimtų milijonų musulmonų įsitikinimus ir jausmus“, – sakoma trumpesniame pranešime, kurį pateikė internetinės žvalgybos organizacija SITE.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius