-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Oslo teismas nurodė iš naujo atlikti ekstremisto Anderso Behringo Breiviko psichiatrinę ekspertizę

Oslo teismas penktadienį nurodė atlikti naują psichiatrinę ekspertizę Andersui Behringui Breivikui, prisipažinusiam dėl 77 žmonių nužudymo per du išpuolius pernai liepą, nors anksčiau atlikto tyrimo išvados rodo, kad jis yra nepakaltinamas.
Andersas Behringas Breivikas (antras iš kairės) vežamas į teismo posėdį
Andersas Behringas Breivikas (antras iš kairės) vežamas į teismo posėdį / „Scanpix“ nuotr.

„Dėl šios bylos sunkumo, A.B.Breiviko pakaltinamumas turi būti dar kartą ištirtas“, – Oslo apygardos teismo teisėja Wenche Elizabeth Arntzen sakė per spaudos konferenciją.

Teisėja nurodė, kad naujas tyrimas yra būtinas, atsižvelgiant į gausią kritiką dėl pirmosios ekspertizės išvadų, jog A.B.Breivikas dėl savo psichinės būklės negali atsakyti už savo veiksmus ir turi būti išsiųstas gydyti į psichiatrijos kliniką.

W.E.Arntzen pridūrė, kad naujam tyrimui paskirti du psichiatrai iš Norvegijos.

32 metų ekstremisto psichikos būklę iš naujo vertins ekspertai Agnaras Aspaasas ir  Terje Toerrisenas.

Pernai lapkričio pabaigoje du teismo paskirti psichiatrai padarė išvadą, kad A.B.Breivikui būdinga paranojinė schizofrenija ir kad jis turi būti laikomas nepakaltinamu.

Jeigu šios išvados būtų patvirtintos, A.B.Breivikas, kuris prisipažino įvykdęs didžiausias žudynes Norvegijoje po Antrojo pasaulinio karo, tikriausiai bus išsiųstas ne į kalėjimą, o į uždarą psichiatrijos kliniką.

Pirminė ataskaita, vėliau patvirtinta ekspertų komisijos, Norvegijoje buvo vertinama prieštaringai: jos kritikai pabrėžė, kad A.B.Breivikas kelis metus rūpestingai ruošėsi savo išpuoliams, kuriuos įvykdė nuosekliai ir šaltakraujiškai.

Pernai liepos 22 dieną A.B.Breivikas pirmiausiai detonavo sprogmenų prikrautą automobilį prie vyriausybinių pastatų Osle, o per šią ataką žuvo aštuoni žmonės.

Vėliau jis nuvyko į Utiojos salą, esančią už maždaug 40 kilometrų į šiaurės vakarus nuo sostinės, ir persirengęs policininko uniforma ilgiau nei valandą klaidžiojo po salą ir nušovė 69 žmones – daugiausiai paauglius, susirinkusius valdančiosios Darbo partijos jaunimo vasaros stovykloje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius