Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2014 06 18 /11:50

P.Porošenka: naujo tipo kare su Rusija turi kovoti nuogi, basi ir beginkliai Ukrainos kariai, bet mes vis tiek laimėsime

Ukrainos prezidentas Petro Porošenka pareiškė, kad Ukraina yra įvelta į naujo tipo karą. Tačiau nors ir nustekenta, tačiau milžiniškos visuomenės paramos sulaukianti Ukrainos kariuomenė vis tiek nugalės.
Petro Porošenka
Petro Porošenka / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

„Ukraina yra kare. Tai yra naujas karo tipas – naudojamasi profesionaliomis grupuotėmis, samdytais kariais, savanoriais ir vietos gyventojais. Tų savanorių ir vietos gyventojų smegenys yra išplauti, ir tai – dėl informacinio karo“, – „Interfax“ cituoja Ukrainos vadovą, kuris sakė kalbą Ukrainos Gynybos ministerijos Nacionalinio universiteto studentų išleistuvėse.

Tų savanorių ir vietos gyventojų smegenys yra išplauti, ir tai – dėl informacinio karo

P.Porošenka apgailestavo, kad Ukrainos kariuomenė daug metų buvo naikinama. „Mes turime kariauti turėdami tik nuogus, basus ir neginkluotus kareivius“, – sakė prezidentas.

Tačiau Ukrainos vadovas džiaugėsi, kad per labai trumpą laiką pavyko sustiprinti armiją – remiantis profesionaliais kariais ir didele visuomenės parama bei savanoriais.

P.Porošenka sakė esąs tikras, kad Ukraina laimės karą. „Mes nugalėsime. Patriotizmas, solidarumas ir Ukrainos visuomenės  mobilizacija sukūrė pamatus Ukrainos pergalei ir taikos įtvirtinimui šalyje“, – kalbėjo Ukrainos prezidentas pabrėždamas, kad pergalė reikalinga bet kokia kaina.

Jo teigimu, pergalė šiame kare svarbi ne tik Ukrainai, bet visam pasauliui. „Visas pasaulis mus stebi, ir mūsų užduotis – parodyti, kad mes galime nugalėti priešą šiame kare, ir kad gebame atnešti taiką į Ukrainos žemes“, – teigė prezidentas.

Papildyta 11.47 val. Greitai įsakys vienašališkai paskelbti paliaubas 

P.Porošenka trečiadienį pareiškė, kad artimiausiu metu įsakys vienašališkai nutraukti susirėmus su separatistų kovotojais šalies rytuose, vykdydamas platesnį planą, kurio tikslas – užbaigti jau 10 savaičių vykstantį sukilimą.

Pasak prezidento, paliaubos truks labai trumpai, tačiau per tą laiką sukilėliai turės nusiginkluoti, o regione turės būti atkurta tvarka

P.Porošenka sakė, kad Ukrainos saugumo pajėgos vienašališkai nutrauks ugnį, suteikdamos galimybę neteisėtų ginkluotų grupuočių nariams nusiginkluoti, o tiems, kurie pageidaus – palikti šalį.

„Taikos planas prasidės nuo mano įsakymo vienašališkai nutraukti ugnį. Iškart po to turime užsitikrinti visų įvykių Donbase dalyvių palaikymą prezidento taikos planui – per labai trumpą laiką“, – provakarietiško lyderio žodžius citavo naujienų agentūra „Interfax“.

Tačiau kalbėdamasis su žurnalistais Kijeve P.Porošenka konkrečiai nenurodė, kada bus įgyvendintas šis planas.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Teroristas Ukrainoje
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Teroristas Ukrainoje

Pasak prezidento, paliaubos truks labai trumpai, tačiau per tą laiką sukilėliai turės nusiginkluoti, o regione turės būti atkurta tvarka.

„Mes siūlome amnestiją tiems, kas sudės ginklus ir neįvykdė sunkių nusikaltimų. Pasiūlysiu atverti koridorių, kad samdiniai turėtų galimybę be ginklų palikti mūsų šalies teritoriją“, – sakė P.Porošenka.

Esminis šio plano elementas – valstybės sienos uždarymas

Jis nurodė, kad esmine taikos plano dalimi taps pasiūlymas pakeisti Ukrainos konstituciją ir smarkiai decentralizuoti šalies valdymą.

„Tikimės, kad per labai trumpą laiką daugelis šios padėties dalyvių pademonstruos palaikymą šiam taikos planui. Tikimės, kad bus paleisti įkaitai, nedelsiant palikti užgrobti pastatai; tikimės, kad saugumo garantijomis Donbaso gyventojams pasinaudos daugelis žmonių tame regione“, – pabrėžė P.Porošenka.

Šalies vadovas pridūrė, kad šiuo metu vyksta kruopštus pasirengimas įgyvendinti šį taikos planą.

„Esminis šio plano elementas – valstybės sienos uždarymas. Egzistuoja didžiulė rizika, kad ugnies nutraukimu pasinaudos nusikaltėliai“, – perspėjo jis.

P.Porošenka aiškino, kad taikos plane numatyti 14 politinių žingsnių, kurie bus paskelbti artimiausiomis dienomis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius