-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

P.Porošenka Vašingtone: ko laukti iš jo pirmojo susitikimo su D.Trumpu?

Ukrainos prezidentas Petro Porošenka per darbo vizitą Vašingtone susitiks su aukščiausiais JAV administracijos pareigūnais. Tiesa, skirtingai nei svečiai iš Kijevo, Amerikos prezidento Donaldo Trumpo komanda dideliu entuziazmu nespindi.
P.Porošenka dar pirmadienį atvyko į Vašingtoną
P.Porošenka dar pirmadienį atvyko į Vašingtoną / „Twitter“ nuotr.

„Mūsų laukia fantastiška programa. Labai svarbu, kad aš, kaip Ukrainos prezidentas, būsiu priimtas Baltuosiuose rūmuose anksčiau už Vladimirą Putiną.

Tam, kad visi turėtų informaciją, kad niekam neliktų šanso neteisingumui“, – sakė P.Porošenka susitikime su ukrainiečių bendruomenės atstovais Vašingtone.

Prezidentas informavo, kad per vizitą susitiks su JAV prezidentu Donaldu Trumpu, valstybės sekretoriumi Rexu Tillersonu, taip pat Gynybos, Prekybos ir Energetikos departamentų vadovybe.

„Niekada nebuvo tokio stipraus vizito. Jis svarbus, nes turėsime progą pabendrauti ir dėl mūsų bendradarbiavimo saugumo, politikos bei ekonomikos srityse“, – aiškino P.Porošenka.

Naujienų agentūros „Interfax“ žiniomis, pirmadienį ryte Ukrainos prezidentas susitiks su JAV viceprezidentu Mike'u Pence'u, o vėliau numatytas jo susitikimas su D.Trumpu.

„Scanpix“/AP nuotr./JAV prezidentas Donaldas Trumpas
„Scanpix“/AP nuotr./JAV prezidentas Donaldas Trumpas

Be to, antradienį P.Porošenka taip pat ves derybas su gynybos sekretoriumi Jamesu Mattisu, Tarptautinio valiutos fondo vadove Christine Lagarde, Pasaulio banko prezidentu Jimu Yong Kimu.

Planuojama, kad po derybų su D.Trumpu Ukrainos prezidentas pabendraus su žurnalistais.

Norėjo H.Clinton pergalės

Kaip pastebi „Radio Free Europe“, faktas, kad D.Trumpas pirmiausia susitiks su P.Porošenka, o ne su V.Putinu, Ukrainai tikrai yra maža, bet svarbi pergalė.

Tiesa, Baltuosiuose rūmuose apie vizitą apskritai beveik nekalbama, tad gali būti, kad šios mažos pergalės D.Trumpo administracija garsinti nenusiteikusi. Negana to, P.Porošenkai gali tekti aiškintis ar net keliaklūpsčiauti prieš JAV prezidentą.

Daug Ukrainos pareigūnų po D.Trumpo pergalės skelbė liūdnas ar piktas žinutes socialiniuose tinkluose, kurias vėliau turėjo skubiai trinti.

Juk P.Porošenkos administracijos nariai, Ukrainos ambasadorius JAV ir dalis Aukščiausiosios Rados narių pernai per Amerikos prezidento rinkimų kampaniją atvirai kritikavo D.Trumpą ir norėjo, kad nugalėtų demokratė Hillary Clinton.

Daug jų po D.Trumpo pergalės skelbė liūdnas ar piktas žinutes socialiniuose tinkluose, kurias vėliau turėjo skubiai trinti.

Tiesa, kaip teigė Kijeve veikiančio politinių studijų centro „Penta“ direktorius Volodymyras Fesenka, P.Porošenka puikiai supranta, kad D.Trumpui patinka, kai jam meilikaujama. Ukrainos prezidentas savo kolegai JAV pavėlavęs įteiks gimtadienio dovaną.

Abu prezidentai yra bendravę telefonu. Pareigūnai Kijeve sako, kad pokalbių būta „teigiamų ir nuoširdžių“. Tačiau privačiai ukrainiečiai prasitaria nerimaujantys, kad D.Trumpas nėra „rimtai nusiteikęs“ Ukrainos atžvilgiu.

„Mes neįsivaizduojame, ar Trumpas ištesės savo pažadus, nes jis dažnai pakeičia nuomonę per naktį, – „Radio Free Europe“ teigė vienas pareigūnas. – Mes taip pat žinome, ką jis sako apie Putiną – koks šis puikus.“

Nori daugiau karinės pagalbos

Baltieji rūmai pirmadienį pranešė, kad P.Porošenka kartu su M.Pence'u „užsuks“ pas D.Trumpą į Ovalųjį kabinetą antradienio ryte.

Ukrainos pareigūnai P.Porošenkos vizitą vadina darbiniu, ne valstybiniu. Jei viešnagė būtų rengiama valstybiniu lygiu, netrūktų iškilmingų ceremonijų, o dabar neskelbiamas net vizito tvarkaraštis.

P.Porošenką į Vašingtoną atlydėjo Ukrainos diplomatijos vadovas Pavlo Klimkinas, kuris gegužę JAV jau buvo susitikęs ir su D.Trumpu, ir su M.Pence'u.

Ukrainiečiai yra skundęsi prasta JAV jau suteiktos technikos kokybe. Seni „Humvees“ nuolat genda, bepiločiams orlaiviams trūksta kamerų arba juos lengvai užblokuoja Rusija.

Su V.Putinu D.Trumpas pirmą kartą susitiks per liepos 7–8 dienomis Vokietijos mieste Hamburge vyksiantį Didžiojo dvidešimtuko (G20) susitikimą.

Kadangi konfliktas Rytų Ukrainoje tęsiasi, o Minsko susitarimų nesilaikoma, manoma, kad P.Porošenka Vašingtone iškels klausimą dėl didesnės JAV karinės pagalbos – jei konkrečiai, dėl mirtinų ginklų suteikimo Ukrainos kariuomenei.

Kijevas nuosekliai prašo tokios pažangesnės ginkluotės kaip prieštankinės raketos „Javelin“, kad galėtų efektyviau gintis prieš Rusijos remiamus separatistus Donbase.

Be to, ukrainiečiai yra skundęsi prasta JAV jau suteiktos technikos kokybe. Seni „Humvees“ nuolat genda, bepiločiams orlaiviams trūksta kamerų arba juos lengvai užblokuoja Rusija.

„Scanpix“/„SIPA“ nuotr./JAV Ukrainai perduoti seni „Humvees“ dažnai genda
„Scanpix“/„SIPA“ nuotr./JAV Ukrainai perduoti seni „Humvees“ dažnai genda

D.Trumpo pirmtakas demokratas Barackas Obama atsisakydavo perduoti Ukrainai mirtinų ginklų, nes baiminosi, kad toks sprendimas tik dar labiau įkaitins situaciją. JAV parama apsiribojo neperšaunamomis liemenėmis, naktinio matymo prietaisais ir radarų sistemomis.

Ukrainos kariams tokia pagalba padėjo, bet ne tiek, kiek jie norėjo. Ukrainiečių pozicijos 2014–2015 metais buvo kone bejėgės prieš sunkiosios artilerijos atakas.

Siųsti modernią ginkluotę į Ukrainą Baltuosius rūmus tada ragino ir daug JAV įstatymų leidėjų – tiek respublikonų, tiek demokratų. Daugelio jų pozicija nepasikeitė ir dabar.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Luhansko separatistai
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Luhansko separatistai

Nors D.Trumpas viešai savo nuomonės dėl pagalbos Ukrainai nėra išsakęs, P.Porošenka tikrai gali pabandyti išgauti iš JAV prezidento tiesesnį atsakymą.

„Porošenkos žinia Trumpui bus tai, kad nėra įmanoma judėti politinio sprendimo link, jei ant žemės nėra saugumo“, – teigė lyginamosios politikos profesorius Kijevo Mohylos akademijoje Oleksijus Haranas.

Sankcijos Rusijai

P.Porošenka taip pat turėtų siekti iš D.Trumpo išgirsti, kad JAV nesušvelnins ar nepanaikins sankcijų Rusijai, kurios buvo paskelbtos dėl Krymo aneksijos ir Kremliaus paramos separatistams Rytų Ukrainoje.

Kijevas praėjusią savaitę pasveikino JAV Senato sprendimą uždrausti D.Trumpui prisiliesti prie sankcijų paketo be Kongreso pritarimo.

Tačiau Ukrainoje kai kuriems pareigūnams sukėlė susirūpinimą JAV valstybės sekretoriaus Rexo Tillersono komentarai įstatymų leidėjams.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Rexas Tillersonas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Rexas Tillersonas

Jis paprašė Kongreso narių neapriboti Baltųjų rūmų galimybių derėtis su Rusija.

Senate priimtą teisės aktą dar turi patvirtinti Atstovų rūmai, o pastarieji, sklindant kalboms, kad D.Trumpo administracija spaudžia respublikonus sušvelninti dokumento turinį, pirmadienį kaip tik atidėjo balsavimą.

P.Porošenka turi atsakyti į vieną svarbiausią klausimą, kurį R.Tillersonas balandį uždavė ES diplomatams: „Kodėl JAV mokesčių mokėtojams turėtų rūpėti Ukraina?“

Atstovų rūmų respublikonų lyderiai perdavė naujas sankcijas Rusijai numatančio teisės akto projektą išnagrinėti Užsienio reikalų komitetui, todėl balsavimas dėl šio dokumento vyks vėliau, nei planuota. Demokratai iškart pasipiktino.

Ir vis dėlto P.Porošenka, kad ir ką jis kalbės apie Krymą, sankcijas ar karą Donbase, turi atsakyti į vieną svarbiausią klausimą, kurį R.Tillersonas balandį uždavė ES diplomatams: „Kodėl JAV mokesčių mokėtojams turėtų rūpėti Ukraina?“

„Porošenkai šiuo atveju svarbiausia įtikinti Trumpą, kad Ukraina yra ir turėtų būti svarbi“, – teigė Rusijos ekspertas Markas Galeotti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius