-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Paaiškėjo, kad Vengrijos politikas antisemitas pats turi žydiškų šaknų

Buvusi kylanti Vengrijos kraštutinės dešinės „Jobbik“ partijos žvaigždė, Csanadas Szegedi, pagarsėjęs savo antisemitiniais komentarais, iš tikrųjų ir pats yra žydas, tik to nežinojo jo partija, praneša naujienų agentūra AP.
Dovydo žvaigždė
Dovydo žvaigždė / AFP/„Scanpix“ nuotr.

C. Szegedi kaltino žydus „superkant“ Vengriją ir niekinant šalies nacionalinius simbolius bei piktinosi politinio elito „žydiškumu“.

Internete jau kurį laiką sklidę gandai apie žydiškas C. Szegedi šaknis pasitvirtino birželį – ultra-dešiniųjų politikas prisipažino, kad jo seneliai iš motinos pusės buvo žydai. Judaizme laikoma, kad žydas yra tas, kuris gimė žydų šeimoje arba kurio motina yra žydė. Taigi, net jeigu C. Szegedi ir nepraktikuoja religijos papročių, jis vis tiek yra laikomas žydu. Pats politikas teigia laikantis save tik „turinčiu žydiškų šaknų“, o ne žydu.

Skandalas įgavo pagreitį, kai buvo paviešinta garsajuostė, kurioje girdėti, kaip C. Szegedi kalba su buvusiu kaliniu. Joje užfiksuota, kaip vyriškis pareiškia turįs įrodymų apie žydišką C. Szegedi prigimtį. Politikas tuomet jam siūlo pinigų ir darbą mainais už jo tylą.

Nuo to laiko, kai birželį politiko paslaptis išlindo į viešumą, jis tapo atsumtuoju savo partijoje, o jo politinė karjera atsidūrė ant bedugnės krašto, rašo AP. Jis buvo priverstas atsistatydinti iš visų užimamų pareigų partijoje ir galų gale pasitraukti kaip narys. Tačiau partijai to dar negana – jie pareikalavo, kad politikas apleistų ir kėdę Europos Parlamente. Partijos atstovai tvirtina, kad to jie reikalauja dėl siūlyto kyšio fakto, o ne dėl to, kad C. Szegedi seneliai – žydai.

C. Szegedi rugpūtį susitiko su Vengrijos rabinu Slomo Koves, ir viešai atsiprašė už bet kokius komentarus, kurie galėjo įžeisti žydų bendruomenę. Jis taip pat pažadėjo nuvykti į Aušvicą ir pagerbti aukų atminimą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius