-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Paauglystėje JAV piliečiu tapęs lietuvis sugrįžo ginti tėvynės kaip amerikiečių karys

Prieš dešimtmetį lietuvio Luko Natkevičiaus šeimai buvo suteikta JAV viza. Šiuo metu jis – gimtojoje šalyje: tarnaudamas JAV kariuomenėje padeda ginti Lietuvą, rašo „The New York Times“.
Karių persikėlimo per Nemuną pratybos
JAV kariai/Asociatyvinė nuotr. / Mariaus Vizbaro / 15min nuotr.

Kai L.Natkevičiui buvo 13 metų, jo šeima laimėjo „žalios kortos“ loterijoje – jiems buvo suteikta JAV viza. Kasmet ji išduodama iki 50 tūkst. žmonių, kurie neturi Valstijose gyvenančių šeimos narių ir nėra susiradę darbo.

Praeitą rudenį JAV prezidentas Donaldas Trumpas pasiūlė nutraukti šią programą: jo argumentu tapo aštuonias gyvybes nusinešęs teroristinis išpuolis Niujorke. Jį įvykdė Sayfullo Saipovas – vyras į JAV iš Užbekistano atvyko 2010-aisiais laimėjęs „žalios kortos“ loterijoje.

„Scanpix“/AP nuotr./Sayfullo Saipovas
„Scanpix“/AP nuotr./Sayfullo Saipovas

Vis dėlto L.Natkevičiaus istorija prieštarauja kritikams, teigiantiems, kad tie, kurie atvyksta neturėdami jokių ryšių su JAV, nėra verti šios galimybės.

L.Natkevičius su šeima iš pradžių apsigyvenimo Floridoje, tačiau vėliau tėvas gavo geresnį darbą Naujajame Džersyje. Mokyklos metais L.Natkevičius natūralizacijos būdu tapo JAV piliečiu. Baigęs mokyklą jis dirbo pardavėju, tačiau darbas neteikė pasitenkinimo.

Tuomet draugas L.Natkevičiui pasiūlė prisijungti prie JAV kariuomenės. Po keleto savaičių jis buvo pakeliui į „Fort Benning“ karinę bazę Alabamos ir Džordžijos pasienyje. Buvo planuojama iš čia jį perkelti į „Fort Drum“ bazę Niujorko valstijoje, tačiau paskutinę akimirką jis buvo išsiųstas į Vokietiją.

Kaip sako pats L.Natkevičius – „nes kalbu lietuviškai“. Čia jis prisijungė prie JAV šarvuotųjų transporterių „Stryker“ dalinio.

Po trejų metų L.Natkevičius tapo dalinio „Stryker“ žvalgu. Šis dalinys dalyvauja dviejų savaičių trukmės pratybose, vykstančiose Lenkijoje ir Lietuvoje. Pastarosios skirtos atgrasyti potencialią Rusijos agresiją.

„Jis yra pakankamai geras karys“, – L.Natkevičių apibūdino seržantas Romanas Fiffie.

Sugrįžęs L.Natkevičius aplankė Lietuvoje likusius giminaičius. Anot šį mėnesį 25-ąjį gimtadienį švęsiančio L.Natkevičiaus, ši viešnagė leido nuspėti, koks būtų jo gyvenimas, jei ne sėkmė „žalios kortos“ loterijoje.

„Loterija – nuostabi programa, visiškai pakeitusi mano gyvenimą“, – „The New York Times“ teigė L.Natkevičius.

„Žinau tik tiek, kad man pasisekė“, – pridūrė jis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius