Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Pabėgėliai iš Šiaurės Korėjos sužymėjo masines kapavietes: padėjo „Google Earth“

Beveik viskas, kas vyksta Šiaurės Korėjoje, išoriniam pasauliui nepasiekiama. Tačiau, kaip rašo „Ars Technica“, komerciniai palydovai ir programa „Google Earth“ padeda žmogaus teisių gynimo organizacijai fiksuoti režimo Pchenjane vykdomus nusikaltimus – o jeigu ateityje šių duomenų prireiks tarptautiniam tyrimui?
Šiaurės Korėjoje masiškai vykdomi nusikaltimai žmogiškumui
Šiaurės Korėjoje masiškai vykdomi nusikaltimai žmogiškumui / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Žemėlapiai, kuriuose sužymėtos įtariamos masinės kapavietės ir egzekucijų vietos, buvo paskelbti naujoje Pietų Korėjoje veikiančios Pereinamojo teisingumo darbo grupės (TJWG) ataskaitoje.

Ši organizacija, fiksuojanti žmogaus teisių pažeidimus ir nusikaltimus žmogiškumui visame pasaulyje, skelbia, kad jos ekspertai per pokalbius su pabėgėliais iš Šiaurės Korėjos naudojo programą „Google Earth“.

Taip buvo nustatytos apytikslės vietos, kuriose režimas galimai vykdė masines egzekucijas. Kai kurie pabėgėliai žudynes ir aukų laidojimą matė iš arti, tad kompiuterinė programa padėjo jiems susiorientuoti ir nurodyti, kur maždaug galėtų būti egzekucijų vietos bei kapavietės.

TJWG nuotr./TJWG ataskaitoje  sužymėtos žudynių ir masinių kapaviečių vietos Šiaurės Korėjoje
TJWG nuotr./TJWG ataskaitoje sužymėtos žudynių ir masinių kapaviečių vietos Šiaurės Korėjoje

Tiesa, į ataskaitą neįtrauktos „jautriausios“ vietos – TJWG tyrėjų teigimu, baiminamasi, kad Kim Jong Uno režimas pašalins nusikaltimų įrodymus.

Tačiau „taškų“ žemėlapyje – policijos nuovadų ir kitų vyriausybinių kompleksų, kur greičiausiai buvo žudomi ar laidojami žmonės, netrūksta.

TJWG nuotr./TJWG ataskaitoje  sužymėtos žudynių ir masinių kapaviečių vietos Šiaurės Korėjoje
TJWG nuotr./TJWG ataskaitoje sužymėtos žudynių ir masinių kapaviečių vietos Šiaurės Korėjoje

TJWG ateityje tikisi panaudoti nuotolinio aptikimo technologijas ir taip iš toli nustatyti, kur gali būti palaidotų žmonių kūnai.

Šiuo metu „remote sensing“ technologijos naudojamos stebint Amazonės baseino miškų nykimą ar klimato kaitos poveikį ledynams.

TJWG ateityje tikisi panaudoti nuotolinio aptikimo technologijas ir taip iš toli nustatyti, kur gali būti palaidotų žmonių kūnai.

„Šis projektas yra svarbus pirmasis žingsnis, siekiant nustatyti nusikaltimų žmogiškumui vykdymo faktą. Duomenys būtų reikalingi mokslininkams ir žurnalistams, jei jie ateityje galėtų patekti į Šiaurės Korėją“, – pažymi tyrėjai.

Anot „Reuters“, trečiadienį paskelbtoje TJWG ataskaitoje taip pat skelbiama, kad Šiaurės Korėjos režimas vykdo viešas egzekucijas ant upių krantų, mokyklose ir turguose. Mirtimi esą baudžiama už, pavyzdžiui, vario vogimą iš gamyklų, spaudos iš Pietų Korėjos platinimą, prostituciją.

TJWG iš viso kalbėjosi su 375 pabėgėliais iš Šiaurės Korėjos.

Pchenjanas atmeta kaltinimus dėl žmogaus teisių pažeidimų ir tikina, kad šalies piliečius saugo konstitucija.

Tačiau Jungtinių Tautų šalys narės dar 2014 metais kreipėsi į Saugumo Tarybą, ragindama priimti rezoliuciją, pagal kurią Šiaurės Korėjos režimas būtų teisiamas Tarptautiniame Baudžiamajame Teisme.

„Scanpix“/„Sipa USA“ nuotr./Jungtinių Tautų Saugumo Taryba
„Scanpix“/„Sipa USA“ nuotr./Jungtinių Tautų Saugumo Taryba

Specialios komisijos pranešime skelbta apie perpildytas koncentracijos stovyklas, nuolatinį kalinių kankinimą ir marinimą badu.

Nors tada Šiaurės Korėją JT Saugumo Taryboje užstojo Kinija ir Rusija, čia turinčios veto teisę, TJWG tyrėjai nepraranda vilties, kad kada nors režimo vadovybė turės stoti prieš tarptautinį teisingumą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius