-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Pabėgėliai iš Ukrainos kasdien kovoja už būvį

Minsko taikos susitarimų nesilaikantys Rusijos palaikomi separatistai ir toliau iš Donecko ir Luhansko sričių verčia bėgti šeimas, besibaiminančias dėl savo gyvybių. Pabėgėliai kaimyninėse srityse susiduria su socialinėmis ir psichologinėmis problemomis.
Gyventojų šuo sugriautame Popasnos mieste
Gyventojų šuo sugriautame Popasnos mieste / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Daugiausiai pabėgėlių – Dniepropetrovsko srityje. Lietuvą irgi yra priėmusi daugiau nei 80 lietuvių kilmės ukrainiečių.

Dniepropetrovsko koordinaciniame paramos pabėgėliams centre galima apsistoti tik dienai ar dviem. Savanoriai padeda sutvarkyti dokumentus dėl pensijų ir socialinių pašalpų, galima gauti drabužių ir vienkartinių talonų maistui. O kur nuolat apsigyventi ir iš ko pragyventi – tai dažniausiai pabėgėlių savarankiškų paieškų rezultatas.

Tai – tikras karas, vieni vadina tai antiteroristine operacija, kiti konfliktu. Kas dėl to kaltas ir kas teisus – niekas nežino, – sako pabėgėlė iš Donecko Julija.

„Už vaiką kas mėnesį gaunu šiek tiek daugiau nei 800 grivinų, tai – 30 eurų. O reikia mokėti už buto nuomą, komunalines paslaugas, vyras šiek tiek uždirba ir kiekvienas sukasi kaip išmano. Tai – tikras karas, vieni vadina tai antiteroristine operacija, kiti konfliktu. Kas dėl to kaltas ir kas teisus – niekas nežino“, – sako pabėgėlė iš Donecko Julija.

„Pabėgėliai tik iš dalies aprūpinami gyvenamuoju plotu. Bet tai didelė problema. Srityje veikia 5 specialūs miesteliai, kuriuos įrengė Vokietija. Ten gyvena apie 4 tūkst. pabėgėlių. Darbingo amžiaus žmones įdarbinti stengiamės, bet sunku“, – sako Dniepropetrovsko srities gubernatoriaus patarėja Olga Gorb.

Šis paramos centras dabar daugiau orientuojasi į pabėgėlių mamų ir vaikų užimtumą. Čia veikia šokių ir dramos, siuvimo ir dailės būreliai.

„Pabėgėliams reikia tokių vietų, kur galima išsikalbėti, rasti bendrų interesų. Toks centras dabar ir yra – socialinis, psichologinis, sprendžiame užimtumo problemas“, – teigia Dniepropetrovsko fondo „Dnipro parama“ vadovė Liudmila Hapatko.

„Išbandžiau įvairius paramos būdus – padėjau kariuomenei ir pabėgėliams. Bet nusprendžiau susitelkti ties teatru. Aš – anglų kalbos dėstytoja, todėl ir nutariau įsteigti teatrą, turiu tam žinių“, – pasakoja Dniepropetrovsko fondo „Dnipro parama“ savanorė, teatro vadovė Nina Rumianceva.

Įvairiais skaičiavimais iš Donbaso jau pabėgo nuo 500 tūkstančių iki milijono žmonių.

Lietuva pabėgėliams taip pat ne kartą teikė humanitarinę pagalbą, apie porą dešimčių vaikų iš Rytų Ukrainos mokosi Vilniaus lietuvių namuose. Mūsų šalis priėmė taip pat daugiau nei 80 lietuvių kilmės ukrainiečių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius