Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Pablogėję ES ir Rusijos santykiai neprognozuoja nieko gera viršūnių susitikimui

Šią savaitę numatytame Europos Sąjungos (ES) ir Rusijos viršūnių susitikime veikiausiai nebus pasiekta realios pažangos sprendžiant tokius klausimus kaip prekyba, saugumas ir energetika.
D.Medvedevas
D.Medvedevas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Susitikimas vyks tvyrant įtampai, kurią pakurstė pirmąją šių metų dieną kilęs ginčas dėl dujų ir pernai rugpjūtį vykęs Rusijos karas su Gruzija, kurie išsklaidė iliuzijas dėl šiltesnių santykių su Maskva pasibaigus Vladimiro Putino prezidentavimui.

„Bus daug nejaukios tylos ir ledinių šypsenų. Jei išvyksime iš Chabarovsko su minimalia žala, nepasiekę jokio persilaužimo, to pakaks“, – sakė vienos Europos šalies diplomatas, susipažinęs su pasirengimu Rytų Rusijoje vyksiančiam susitikimui.

Nedideli lūkesčiai dėl pažangos kontrastuoja su pakiliomis nuotaikomis, su kuriomis pernai birželį Sibire vykusiame viršūnių susitikime naująjį Rusijos prezidentą Dmitrijų Medvedevą sutiko Europos Komisijos pirmininkas Jose Manuelis Barroso bei Bendrijos užsienio politikos vadovas Javieras Solana.

J.M.Barroso taip pat ne kartą išreiškė nepasitenkinimą, kai sausio pradžioje buvo nutrauktas dujų tiekimas Europos šalims ir dėl Maskvos bei Kijevo ginčo, kuris pakurstė abejones, ar Rusija gali būti laikoma patikima energijos tiekėja, nukentėjo Europos vartotojai.

Ankstesniuose susitikimuose dominuodavo vieši kivirčai dėl žmogaus teisių ir demokratijos suvaržymų Rusijoje, o į bet kokią valdymo kritiką V.Putinas griežtai atsikirsdavo pateikdamas analogiškų korupcijos ir teisių pažeidimų pavyzdžių ES šalyse.

2008 metais V.Putinui pasitraukus iš Kremliaus, atsirado vilčių dėl draugiškesnių santykių tarp Maskvos ir jos pagrindinės prekybos partnerės, o ES pareigūnai vadino D.Medvedevą prezidentu, su kuriuo jie gali dirbti.

Pakako vienų metų, kad šios iliuzijos išsisklaidytų.

„Prezidento pasikeitimas neatnešė didelių dvišalių santykių permainų, nors kai kur tonas ir kalba pasikeitė. Tačiau svarbiausia žinia mums yra (Rusijos politikos) tęstinumas“, – sakė vienas ES diplomatas, paprašytas palyginti V.Putiną ir D.Medvedevą.

Nors Rusijos pareigūnai viešai demonstruoja pasiryžimą dirbti su ES, diplomatai sako, kad iš tiesų Kremlius labiau linkęs sudaryti dvišalius susitarimus du draugiškomis Europos šalių Vyriausybėmis, tokiomis kaip, pavyzdžiui, Italijos, ir apskritai ignoruoti Briuselį.

Gegužės 21–22 dienomis vyksiančio susitikimo darbotvarkėje, be kita ko, ketinama aptarti naują ES Rytų partnerystės iniciatyvą, kuria siekiama užmegzti glaudesnius politinius ir ekonominius ryšius su šešiomis buvusiomis sovietinėmis respublikomis, bendradarbiavimą sprendžiant pasaulinę ekonomikos krizę, taip pat numatyta surengti derybas dėl naujo ES ir Rusijos pagrindų susitarimo.

Gruzija, dujos

Nors Prancūzijos prezidentas Nicolas Sarkozy, kurio šalis antrąjį praėjusių metų pusmetį pirmininkavo Bendrijai, atliko svarbų vaidmenį Rusijai ir Gruzijai pasirašant susitarimą dėl ugnies nutraukimo, penkias dienas trukusio karo metu ES kolektyviai rėmė Gruziją ir Maskva to nepamiršo.

J.M.Barroso taip pat ne kartą išreiškė nepasitenkinimą, kai sausio pradžioje buvo nutrauktas dujų tiekimas Europos šalims ir dėl Maskvos bei Kijevo ginčo, kuris pakurstė abejones, ar Rusija gali būti laikoma patikima energijos tiekėja, nukentėjo Europos vartotojai.

Be to, Maskva pasijuto įžeista Europos Komisijos, kai Briuselis paskelbė apie susitarimą su Ukraina atnaujinti sovietinių laikų vamzdynus. Rusija pareiškė, jog tai buvo padaryta nepasikonsultavus su ja dėl jos interesų.

Chabarovske D.Medvedevas spaus ES apsvarstyti jo planus dėl naujo Europos saugumo ir naujo energetikos susitarimo, gegužės 15 dieną Maskvoje sakė Rusijos užsienio reikalų ministerijos atstovas spaudai Andrejus Nesterenka.

„Tai gera proga mums ir mūsų ES partneriams sutikrinti savo laikrodžius sudėtingais, aktualiais klausimais. Tarp šių svarbių klausimų yra Europos energetikos saugumas ir Rusijos pasiūlymai dėl naujo teisinio pagrindo bendradarbiavimui energetikos srityje“, – sakė jis.

Tačiau griežčiausios kritikos šiame susitikime ES gali sulaukti iš savo delegacijos vadovo, euroskeptiko Čekijos prezidento Vaclavo Klauso.

Daug ES pareigūnų būgštauja, kad V.Klausas, kuris garsėja kaip griežtas Europos Komisijos veiklos kritikas ir dar nepasirašė parlamento patvirtintos Lisabonos sutarties, nepraleis progos šiame susitikime užsipulti Briuselio, suteikdamas nemenką malonumą Rusijos delegacijai stebėti šį spektaklį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius