Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Padėkos dieną milijonai amerikiečių paverčia atostogomis ir judriausia diena metuose

Kasmet ketvirtąjį lapkričio ketvirtadienį JAV švenčiama Padėkos diena – derliaus nuėmimo pabaigos šventė. Ši diena neįsivaizduojama be kepto kalakuto, skelbiama, kad šiemet jų bus iškepta net 45 milijonai. Tiesa, daugumai amerikiečių Padėkos diena asocijuojasi ne tik su skania vakariene, bet ir prasidedančiomis atostogomis.
Padėkos dieną dauguma amerikiečių švenčia pas gimimes ar draugus, tad keliaujančiųjų būna apstu.
Padėkos dieną dauguma amerikiečių švenčia pas gimimes ar draugus, tad keliaujančiųjų būna apstu. / Reuters/Scanpix nuotr.

„Kepta vištiena, žaliųjų pupelių troškinys, spanguolių padažas ir kitos Padėkos dienos gėrybės. Mūsų šeimos tradicijos galbūt skamba nuobodžiai ir neįkvepiančiai, tačiau mūsų namuose ši diena susijusi vien tik su maistu. Tai apmąstymų, padėkos laikas, labiausiai esame dėkingi už maistą“, – portale themommydialogues.com rašo Jessica.

Jos bičiulė Alyssa teigia, kad šią dieną, kiek pamena, su tėčiu visuomet praleisdavo slidinėjimo kurorte. „Dabar turiu keturis vaikus ir dviejų miegamųjų mums nebepakanka. Šiemet tėtis nusprendė pradėti naują tradiciją – Orlande savaitei išnuomojo namą, tad visi lankysimės „Disney“ parke ir ten švęsime Padėkos dieną, be galo džiaugiuosi“, – džiaugiasi Alyssa.

Vyksta atostogauti

Padėkos dienos šventės metu „American Airline“ planuoja perskraidinti apie 24 mln. keleivių.

CNN skelbia, kad per Padėkos dieną keliaujančių amerikiečių skaičius ketvirtus metus iš eilės auga. „Žmonės vis dar randa būdų, kaip sutaupyti Padėkos dienos atostogų laikotarpiui (nuo trečiadienio iki sekmadienio)“, – skelbiama CNN.

Padėkos dieną dauguma amerikiečių švenčia ne savo namuose – keliauja pas draugus ar giminaičius. Prognozuojama, kad šiemet mažiausiai 75 km atstumu nuo namų vykti ketina apie 43,6 mln. amerikiečių, šiek tiek daugiau nei pernai. 

Daugelis po Padėkos dienos atostogauja, mat ji švenčiama ketvirtadienį, tad atostogų dieną suplanavus penktadienį pavyksta ištrūkti visam ilgajam savaitgaliui, kai kurie atostogas dar pasiilgina ir skrenda visai atostogų savaitei ar dar ilgiau.

CNN skelbia, kad Padėkos dienos atostogas dauguma planuoja automobiliu – apie 90 proc. amerikiečių. Lėktuvais Padėkos dienos šventės metu „American Airline“ planuoja perskraidinti apie 24 mln. keleivių ir tikisi, kad šiemet jų bus apie 150 000 daugiau nei pernai. Anot bendrovės atstovų, šį savaitgalį lėktuvai bus užpildyti ar beveik pilni. Aktyviausia diena vadinamas trečiadienis, Padėkos dienos išvakarės, tuomet lėktuvais į namus ar į svečius skrenda apie 2,3 mln. žmonių.

Teigiama, kad dėl išaugusios degalų kainos žmonės šiemet automobiliais atostogoms pasirinks trumpesnius maršrutus. Jie vidutiniškai įveiks apie 900 km, apklausos rodo, kad pernai šeimos keliavo apie 200 km toliau.  Apie dešimt procentų sumažėjo ir išlaidos kelionėms. 

Sena tradicija

JAV švenčiama Padėkos diena primena lietuvišką Šv. Martyno dieną, minimą lapkričio 11-ąją. Senovėje šią dieną lietuviai įvertindavo derlių, atsiskaitydavo su darbininkais, vaišindavosi kepta žąsimi.

Amerikiečiai šią dieną taip pat mini derliaus nuėmimo pabaigą ir dėkoja Dievui už gėrybes. Kalakutas yra šios šventės tradicinis patiekalas.

Photos.com/Keptas kalakutas
Photos.com/Keptas kalakutas

Padėkos diena skaičiuoja šimtmečius ir siejama su religiniais piligrimais, kurie ieškodami laisvės į JAV atplaukė iš Anglijos. Pasiekus išsvajotąją žemę nenumirti iš bado piligrimams padėjo indėnai, pamokę atvykėlius, kaip auginti kukurūzus, gaudyti žuvį, medžioti.

1621 metų derlius buvo puikus, Masačusetso valstijos gubernatorius surengė puotą, kuri truko tris dienas, buvo kupina ir vaišių, ir maldų. Į šventę pakviesti ir indėnai.

1863 metais prezidentas A. Lincolas nustatė, kad Padėkos diena bus minima kasmet paskutinįjį lapkričio ketvirtadienį. Šios tvarkos laikytasi iki 1939 metais JAV užklupusios Didžiosios depresijos. Sustojus gamybai ir daugelyje šeimų įsivyravus skurdui šalyje prasidėjo alkanų žmonių protesto demonstracijos.

Ekonomiką gaivinti ėmęsis prezidentas Franklinas D.Rooseveltas 1939 metais Padėkos dieną perkėlė į trečiąjį mėnesio ketvirtadienį, tačiau kilus protestams grąžino į ketvirtąją savaitę.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius