-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

PAG partnerių Goro provincijoje vykdoma veikla domėjosi JAV ambasadorius

Ketvirtadienį Afganistano Goro provincijoje, kur tarptautines pastangas atkurti šį rajoną koordinuoja Lietuvos vadovaujama Provincijos atkūrimo grupė (PAG), lankėsi JAV ambasadorius Afganistane Karlas Eikenberry. Tarp ambasadorių lydėjusios delegacijos narių taip pat buvo ir Lietuvos specialiosios misijos Afganistane vadovas Valteris Baliukonis.
JAV ambasadoriaus vizitas Goro provincijoje
JAV ambasadoriaus vizitas Goro provincijoje / Ainaro Jonaičio/KAM nuotr.

Kaip rašoma Krašto apsaugos ministerijos pranešime, Goro sostinėje Čagčarane, kur yra įsikūrusi PAG stovykla, šios grupės karinio elemento vadas pulkininkas Remigijus Baltrėnas delegacijos atstovus supažindino su daugianacionaline PAG struktūra, pristatė tarptautinius partnerius, kurie kartu vykdo užduotis Goro provincijoje. Ambasadoriui surengtame pristatyme buvo akcentuotos PAG užduotys užtikrinant saugias sąlygas grupės Civiliniams elemento atstovams, kurie regione koordinuoja vystomojo bendradarbiavimo projektus, taip pat PAG bendradarbiavimas su vietos saugumo pajėgomis ir vietos valdžia ir PAG pagalba įgyvendinant provincijoje Afganistano taikos ir reintegracijos programą.

Kartu su PAG Civilinio elemento vadovu Eugenijumi Vaicekausku, Specialiosios misijos Afganistane vystomojo bendradarbiavimo patarėju Evaldu Galvanausku, JAV Valstybės departamento atstovu PAG Alfredu Schandlbaueriu, JAV Tarptautinės plėtros agentūros atstovu PAG Jasonu Chau ir Japonijos biuro Čagčarane vadovu Hiroyuki Orikasa JAV ambasadorius taip pat aptarė vystomojo bendradarbiavimo veiklą ir naujų projektų įgyvendinimo galimybes provincijoje.

Vėliau svečių delegacija kartu su PAG atstovais Čagčarano priemiestyje apžiūrėjo JAV partnerių įgyvendinamą projektą – naujai konstruojamą kanalą, kuris vietos gyventojus apsaugos nuo pavasarinių potvynių. Kanalo statybose, kurios finansuojamos JAV Tarptautinės plėtros agentūros (angl. USAID) lėšomis, įdarbinta apie 400 vietos vyrų ir moterų.

Čagčarane JAV ambasadorius Karlas Eikenberry taip pat apsilankė su užsienio donorų pagalba kuriamame Profesiniame rengimo centre. Šio centro organizuojami kursai finansuojami iš JAV Ambasados Afganistane mažųjų projektų programos lėšų, centro pastatų statybai lėšas skyrė Japonijos Vyriausybė, o centro teritorijoje numatytų Čagčarano vaikų gerovės ir ugdymo namų statybos finansuojamos Lietuvos lėšomis. Projekto įgyvendinimą koordinuoti taip pat padeda vietos valdžios atstovai ir PAG Civilių ir karių bendradarbiavimo skyrius.

JAV ambasadoriaus vadovaujama delegacija kartu su PAG atstovais taip pat apsilankė Goro provincijos gubernatoriaus biure ir susitiko su vietos bendruomenės nariais, su kuriais aptarė PAG, grupės partnerių ir Afganistano nacionalinio saugumo pajėgų bendradarbiavimą saugumo srityje ir kitus klausimus.

„Mes suprantame, kad Tarptautinės pajėgos negali likti Afganistane amžinai, todėl siekiame savo jėgomis užtikrinti saugumą provincijoje ir sudaryti palankias sąlygas vystomojo bendradarbiavimo projektų įgyvendinimui. Goriečiai yra atsakingi už šios provincijos gerovę ir dirbdami išvien su tarptautiniais partneriais mes tikimės įgyvendinti šiuos tikslus“, – per susitikimą su JAV ambasadoriumi kalbėjo Goro gubernatorius dr. Abdullah Heiwadas.

„Svarbu, kad vietos bendruomenė suvokia savo atsakomybę, stengiasi eiti į priekį ir kurti šviesesnę provincijos ateitį. Tarptautiniai partneriai yra šalia ir jie yra pasiruošę Jums padėti“, – sakė JAV ambasadorius Karlas Eikenberry.

Lietuvos vadovaujama PAG Gore – bendra civilių ir karių misija, NATO Tarptautinių saugumo paramos pajėgų (angl. International Security Assistance Force, ISAF) dalis, kuri Goro provincijoje pradėjo veikti 2005 metų vasarą. Pagrindinė misijos užduotis – padėti Afganistano valdžiai plėsti įtaką provincijoje, užtikrinti saugumą ir sudaryti tinkamas sąlygas provincijai atkurti.

Šiuo metu PAG tarnauja dvyliktoji Lietuvos karių pamaina, kurios dauguma suformuota iš Lietuvos didžiojo kunigaikščio Algirdo mechanizuotojo pėstininkų bataliono karių.

Goro PAG stovykloje Čagčarane kartu su Lietuvos kariais ir civiliais tarnauja ir dirba Danijos, Gruzijos, Japonijos, Jungtinių Amerikos Valstijų, Lenkijos, Suomijos ir Ukrainos atstovai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius