-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Pagalbos grupės padavė Daniją į teismą dėl ginklų eksporto į Izraelį

Keturios humanitarinės organizacijos antradienį pareiškė, kad padavė Daniją į teismą, siekdamos sustabdyti jos ginklų eksportą į Izraelį.
Israel Defense Forces / via REUTERS
Israel Defense Forces / via REUTERS

Ieškinys pateiktas nacionalinei policijai ir Užsienio reikalų ministerijai.

„Danija neturėtų siųsti ginklų Izraeliui, kai yra pagrįstų įtarimų, kad jis Gazos Ruože vykdo karo nusikaltimus“, – pareiškime teigė „Action Aid Denmark“, vienos iš ieškinį pateikusių organizacijų, generalinis sekretorius Timas Whyte'as (Timas Vaitas).

„Turime gauti teismo sprendimą dėl Danijos atsakomybės“, – sakė jis.

Danijos tiriamosios žurnalistikos centras „DanWatch“ lapkritį atskleidė, kad Izraelio naudojami naikintuvai F-35 turėjo danų grupės „Terma“ pagamintų dalių.

Kitos trys organizacijos, pareiškusios ieškinį, yra „Amnesty International“, „Oxfam“ ir palestiniečių žmogaus teisių gynimo grupės „al Haq“ Danijos skyriai.

Ieškinys pateiktas praėjus beveik mėnesiui po to, kai olandų teismas nurodė Nyderlandams nutraukti naikintuvų F-35 dalių tiekimą į Izraelį.

Vasario viduryje Nyderlandų apeliacinio teismo teisėjas nusprendė, kad yra „akivaizdi rizika, jog Izraelio naikintuvais F-35 Gazos Ruože daromi rimti karo humanitarinės teisės pažeidimai“.

Keletas panašių ieškinių nagrinėjama ir kitose šalyse, įskaitant Kanadą, kur ieškiniai nukreipti prieš užsienio reikalų ir teisingumo ministrus.

Tačiau praėjusį mėnesį Londono Aukštasis teismas atmetė teisų grupių prašymą sustabdyti Jungtinės Karalystės ginklų eksportą į Izraelį.

Izraelis vykdo karinę kampaniją Gazos Ruože, atsakydamas į kruviną palestiniečių islamistų organizacijos „Hamas“ išpuolį Izraelyje spalio 7 dieną, kai, oficialiais duomenimis, žuvo apie 1 160 žmonių, daugiausia civilių.

„Hamas“ taip pat paėmė apie 250 įkaitų, iš kurių, Izraelio žiniomis, Gazos Ruože dar yra apie 130, įskaitant 31 žuvusį žmogų.

Izraelio atsakomosios operacijos „Hamas“ valdomame Gazos Ruože jau nusinešė daugiau kaip 31 tūkst. žmonių gyvybes, daugiausia moterų ir vaikų, teigia teritorijos Sveikatos apsaugos ministerija.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius