Pagausėjusi „Pussy Riot“ žada naujas akcijas

Feministinė pankroko grupė „Pussy Riot“, išgarsėjusi po trijų jos dalyvių arešto, pagausėjo ir žada naujas akcijas, nors gali atsidurti kalėjime.
Pussy Riot
Pussy Riot / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Penktadienį Maskvos teismas turi paskelbti nuosprendį Nadeždai Tolokonikovai, Marijai Aliochinai ir Jekaterinai Samucevič, kurios jau beveik pusę metų sėdi už grotų už tai, kad Kristaus Išganytojo katedroje mėgino atlikti pankų maldą „Dievo Motina, Putiną išvaryk“.

Kelios dienos iki verdikto septynios merginos iš atnaujintos „Pussy Riot“ susitiko su „Reuters“ korespondentu naktį Maskvos centre. Slėpdamos veidus po įvairiaspalvėmis balaklavomis jos papasakojo, kad rengia naujus performansus, bet laiko juos paslaptyje.

Pas mus yra ir dailininkių, ir meno žmonių, ir žurnalisčių, ir verslo žmonių ir mokslininkų, ir politologų, ir taip toliau

„Pas mus merginos įvairaus amžiaus ir įvairių profesijų. Pas mus yra ir dailininkių, ir meno žmonių, ir žurnalisčių, ir verslo žmonių ir mokslininkų, ir politologų, ir taip toliau“, – papasakojo mergina rožine balaklava, pasivadinusi Motina.

„Pussy Riot“ dalyvės vengia vardų, jos prisistato slapyvardžiais ir keičiasi jais po kiekvienos akcijos. 

„Žinoma, kiekviena iš mūsų – asmenybė, bet visa idėja yra grupės, taip pat ir dėl to, kad mes netampame objektais, kad mes pasirodome ne kaip asmenybės, kad mūsų asmenybė neužtemdytų idėjos“, – paaiškino Motina. 

Pirmoji „Pussy Riot“ sudėtis susirinko atsakyti į Vladimiro Putino rugsėjį paskelbtą sprendimą sugrįžti į Kremlių. Pankų maldą šventovėje mėgino atlikti penkios merginos, trys vėliau buvo suimtos.

„Iš pradžių buvo tyla po areštų, bet tolydžio grupė gerokai padidėjo, – pasakoja mergina, pravarde Balaklava, trumpa ryškiai mėlyna suknele ir oranžinėmis pėdkelnėmis. – Galbūt tai ant areštuotųjų rėmimo bangos“.

„LAISVĖ, O NE KASTA“ 

Dabar „Pussy Riot“ grupę sudaro daugiau kaip dešimt moterų, kurioms padeda tiek pat vyrų. Juos dalyvės vadina grupės draugais.

„Taip, mes menininkai, taip, mes muzikantai, taip, mes meno aktyvistai, bet pirmiausia mes feminisčių pankroko grupė“, – vėl pasakoja Motina.

„Mes turime kasdienį, kitą gyvenimą, kuriame mes visiškai kitokie žmonės“, – priduria jos kaimynė, pravarde Saga, sėdinti šalia, apsirengusi skaisčiai geltona suknele.

Iki akcijos Kristaus Išganytojo katedros sakykloje, kurios tikslas, pagal dalyvių sumanymą, buvo protestuoti prieš artimus valstybės ir Bažnyčios santykius, „Pussy Riot“ buvo užlipusios ant Kaukolių vietos prie Kremliaus sienų su daina apie išgąsdintą V.Putiną ir šturmavo stogą priešais tardymo izoliatorių, kur atliko administracinio arešto bausmę sulaikytieji per pirmąjį masinį mitingą, kad sudainuotų jiems apie greitą laisvę.

Areštuotas merginas parėmė Rusijos kūrybinė inteligentija ir pasaulio įžymybės, tarp jų grupės „Red Hot Chili Peppers“ ir Madonna

Areštuotas merginas parėmė Rusijos kūrybinė inteligentija ir pasaulio įžymybės, tarp jų grupės „Red Hot Chili Peppers“ ir Madonna, kuri užsimovusi balaklavą per koncertą Maskvoje, ragino paleisti į laisvę „Pussy Riot“.

Dvidešimt žmonių įvairiaspalvėmis balaklavomis trečiadienį atėjo prie Kristaus Išganytojo katedros su raidėmis plakatuose, iš kurių sudėjo žodžius „Palaiminti gailestingieji“. Apsauga išvarė juos iš priebažnyčio, o policija sulaikė kelis akcijos dalyvius.

Merginos iš grupės įsitikinusios, kad jų šalininkų ir „Pussy Riot“ dalyvių skaičius tik augs: „Nebūtina laukti pritarimo, norint tapti “Pussy Riot„. Tai laisvės, o ne kastos idėja“, – sakė viena iš jų.

„Kalbant apie jausmus, tai man užsimauti balaklavą – garbė. Tai garbė – dėvėti ją, nes mūsų Maša, Katia ir Nadia sumokėjo didelę kainą už šį įvaizdį.

MES NEIŠSIGANDOME

„Pussy Riot“ priešininkai kaltina jas šventvagyste ir sąmoningai įžeidus ortodoksus. Prokuroras pareikalavo merginoms trejų metų laisvės atėmimo už chuliganizmą. V.Putinas komentavo pankių teismą tik kartą, sakydamas, jog neverta teisti jų pernelyg griežtai.

Po pasirodymo sakykloje kai kurios grupės dalyvės išvažiavo į užsienį, bijodamos baudžiamojo persekiojimo ir grasinimų, byrančių per socialinius tinklus. Tos, kurios liko, sako, kad baimė pamažu užleidžia vietą pasiryžimui tęsti akcijas.

„Mes neišsigandome, veikiau – priešingai, tai sukėlė mumyse protesto ir pasipiktinimo bangą“, – sakė mergina rožine balaklava.

Mes neišsigandome, veikiau – priešingai, tai sukėlė mumyse protesto ir pasipiktinimo bangą

Jos sako, jog suvokia, kad yra pažeidžiamos valstybės mašinos, nepaisant anonimiškumo, bet pasiryžusios rizikuoti asmenine laisve.

„Šiaip ar taip, tai ne ta baimė, kuri neleidžia eiti toliau. Tai baimė, kuri kaitina. Eiti reikia iki galo. Sugrįžti atgal, atsižadėti visko, jau negali būti nė kalbos“, – sakė kita grupės dalyvė.

„Pussy Riot„ idėja ta, kad visų nepasodinsi. Mūsų bus daugiau, daugiau ir daugiau“, – pažadėjo dar viena iš merginų, pripažinusi, kad grupė tapo našlaite be lyderių.

„Mums vis dėlto sunku be jų, ir tai jaučiasi. Bet šitai reiškia tik tai, jog mes turime būti dar stipresni, ir galbūt dar ryžtingesni, kad eitume toliau“, – pridūrė ji.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius