-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Pagrindiniai COP27 deklaracijos punktai, susitarimas dėl nuostolių atlyginimo fondo

Egipte sekmadienį baigėsi Jungtinių Tautų COP27 viršūnių susitikimas dėl klimato kaitos, kuriame delegatai priėmė du pagrindinius dokumentus: galutinę deklaraciją ir svarbų susitarimą dėl klimato kaitos nuostolių ir žalos.
Jungtinių Tautų COP27 viršūnių susitikimas dėl klimato kaitos
Jungtinių Tautų COP27 viršūnių susitikimas dėl klimato kaitos / „Scanpix“/AP nuotr.

Pateikiame pagrindinius abiejų dokumentų punktus, kuriuose išdėstyti įsipareigojimai dėl šiltnamio efektą sukeliančių dujų išmetimo, pasaulinio atšilimo ir energetikos, taip pat dėl finansavimo, skirto padėti pažeidžiamoms šalims įveikti pražūtingą klimato kaitos poveikį.

Galutinė deklaracija

Išmetamųjų teršalų kiekio mažinimas:

COP27 „pabrėžia neatidėliotiną poreikį nedelsiant, iš esmės, sparčiai ir tvariai mažinti šiltnamio efektą sukeliančių dujų, kurios skatina pasaulinį atšilimą, išmetimą“.

JT generalinis sekretorius Antonio Guterresas apgailestavo dėl nenoro „drastiškai mažinti išmetamųjų teršalų kiekį dabar“.

Temperatūros kylimo tikslai:

Galutinėje deklaracijoje „dar kartą patvirtinamas Paryžiaus susitarime nustatytas tikslas neleisti vidutinei pasaulio temperatūrai pakilti daugiau kaip dviem laipsniais Celsijaus, palyginti su ikipramoninio laikotarpio lygiu, ir dėti pastangas, kad temperatūra nepakiltų daugiau kaip 1,5 laipsnio Celsijaus“.

Ja taip pat „pabrėžiama, kad klimato kaitos poveikis bus daug mažesnis, jei temperatūra padidės 1,5 laipsnio Celsijaus, palyginti su 2 laipsniais Celsijaus, ir ryžtamasi toliau dėti pastangas, kad temperatūra padidėtų ne daugiau kaip 1,5 laipsnio Celsijaus“.

Energija:

COP27 ragina šalis „paspartinti... pastangas palaipsniui atsisakyti neeksploatuojamos energijos iš neeksploatuojamų akmens anglių ir palaipsniui atsisakyti neveiksmingų subsidijų iškastiniam kurui“.

Kelios šalys siekė, kad būtų paminėtas ne tik subsidijų, bet ir naftos bei gamtinių dujų naudojimo mažinimas.

„Neeksploatuojama“ energija – tai anglimi kūrenamų elektrinių išmetami teršalai, kurie nėra izoliuojami, kad nepatektų į atmosferą.

Deklaracijoje taip pat raginama paspartinti „švarų ir teisingą perėjimą prie atsinaujinančiosios energijos“.

„Nuostoliai ir žala“

Šalys „nusprendžia nustatyti naujas finansavimo priemones, skirtas padėti besivystančioms šalims... reaguoti į nuostolius ir žalą, įskaitant... teikiant ir padedant sutelkti naujus ir papildomus išteklius“.

Jos taip pat „nusprendžia įsteigti fondą nuostoliams ir žalai atlyginti“.

„Pereinamojo laikotarpio komitetas“ parengs naujos finansavimo tvarkos taisykles ir nustatys „finansavimo šaltinius“.

Komitetas pateiks savo rekomendacijas „apsvarstyti ir priimti“ kitais metais Dubajuje vyksiančiame COP28 viršūnių susitikime.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius