Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Pagrindinis kandidatas į JAV valstybės sekretoriaus postą sudarė sandorį su Kremliumi ir piktinosi sankcijomis Rusijai

Tarptautinės naftos ir dujų prekybos kompanijos „ExxonMobil“ vadovas Rexas Tillersonas – pagrindinis kandidatas užimti JAV valstybės sekretoriaus postą. Tokią informaciją patvirtino ir du JAV prezidentui Donaldui Trumpui artimi asmenys, rašo „Politico“.
Rexas Tillersonas ir Vladimiras Putinas
Rexas Tillersonas ir Vladimiras Putinas / „Scanpix“/AP nuotr.

Vienu pagrindinių kandidatų užimti itin svarbią diplomatijos vadovo poziciją laikytas buvęs Niujorko meras Rudy Giulianis atsisakė savo kandidatūros penktadienį, pareikšdamas, kad nori darbuotis privačiame sektoriuje.

Kandidatų sąraše dar liko admirolas Jamesas Stavridis, Senato užsienio reikalų komiteto vadovas Bobas Corkeris, buvęs ambasadorius Jungtinėse Tautose Johnas Boltonas.

Vis dėlto, R.Tillersonas, kurį D.Trumpo komandai pasiūlė buvusi valstybės sekretorė Condoleezza Rice ir buvęs gynybos sekretorius Robertas Gatesas, laikomas pagrindiniu kandidatu tapti valstybės sekretoriumi.

D.Trumpo atstovų teigimu, „ExxonMobil“ vadovas atitinka naujojo prezidento reikalavimus. Respublikonui patiko R.Tillersono patirtis ir bendravimo stilius.

Jo kandidatūrą ypač palaiko R.Gatesas, kurio teigimu, gynybos sekretoriaus Jameso Mattiso paskyrimas buvo puikus žingsnis, tačiau dviejų generolų svarbiuose postuose gali būti per daug.

„Būtų keista, jei generolai vadovautų ir gynybai, ir diplomatijai“, – teigė jis.

Ryšiai su Vladimiru Putinu

„ExxonMobil“ kompanijoje R.Tillersonas garsėjo kaip puikus derybininkas, gebantis sudaryti naudingus tarptautinius sandorius. 2011 metais būtent jo dėka buvo pasiektas kompanijos susitarimas su Kremliumi dėl Arktyje esančių gamtinių išteklių gavybos.

Šis susitarimas buvo nutrauktas dėl JAV Rusijai pritaikytų sankcijų po Krymo aneksijos ir karinės intervencijos Ukrainoje. R.Tillersonas buvo vienas iš aršiausių sankcijų kritikų, teigdamas, kad jos paveikė JAV prekybinius susitarimus „plačiu mastu“.

R.Tillersonas „ExxonMobil“ darbuotoju tapo dar 1975 metais. Nuo paprasto inžinieriaus pozicijos jis per tris dešimtmečius sugebėjo pakilti iki aukščiausio rango vadovybės.

Ekspertų teigimu, jei D.Trumpas pasirinks būtent R.Tillersoną, jo darbui valstybės sekretoriaus poste gali trukdyti tamprūs ryšiais su konkrečia įmone ir ankstesni pragmatiški susitarimai su Rusijos lyderiu Vladimiru Putinu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius