Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Pakistaną toliau niokoja liūtys ir potvyniai

Didelių potvynių nusiaubtame Pakistane šeštadienį vėl smarkiai lijo, o artimiausiomis dienomis numatomos netgi stipresnės liūtys, kurios dar labiau pagilins šalį ištikusią krizę.
Potvyniai Pakistane
Potvyniai Pakistane / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Vyriausybei nebeįstengiant padėti visiems nukentėjusiesiems, į pagalbą atėjo netgi Pakistano griežtosios linijos islamistų organizacijos.

Pakistano pareigūnai apskaičiavo, kad nuo potvynių bangos nukentėjo apie 13 mln. gyventojų. Stichija nusinešė jau apie 1 500 žmonių gyvybių, daugiausiai šiaurės vakarų regione, kurį labiausiai nuniokojo potvyniai.

Prieš maždaug dvi savaites prasidėję dideli potvyniai sugadino kelius, tiltus ir ryšių linijas, dar labiau apsunkindami gelbėtojų pastangas.

Dėl nesiliaujančių musoninių liūčių šeštadienį negalėjo skraidyti daug sraigtasparnių, kuriais gelbėjami žmonės ir gabenamos pagalbos siuntos. Tarp jų buvo ir šeši JAV sraigtasparniai „Chinook“, kuriuos Pakistanui paskolino Afganistane dislokuotos užsienio pajėgos.

Pakistano vyriausybė sulaukė daug kritikos dėl chaotiškų pagalbos veiksmų, o nemažą dalį visuomenės papiktino prezidento Asifo Ali Zardari sprendimas tokiu šaliai sunkiu metu vykti vizitų į Prancūziją ir Didžiąją Britaniją, kuriuos jis buvo raginamas atšaukti.

Šalies šiaurės vakaruose penktadienį potvyniai kiek atslūgo, tačiau šeštadienio rytą dėl lietaus upės vėl ištvino.

Pakistano meteorologas Farooqas Daras sakė, kad padėtį per ateinančias 36 valandas dar pablogins liūtys kaimyniniame Afganistane, dėl kurių ištvino Kabulo upė, tekanti į Pakistano šiaurės vakarinius regionus.

Dėl šios priežasties stichija vėl gali nuniokoti Pandžabo ir Sindo provincijas, potvynių bangai judant į rytus ir pietus.

Jungtinės Tautos paskelbė, kad ši nelaimė pagal nukentėjusių žmonių skaičių ir infrastruktūrai padarytą žalą prilygsta 2005 metais Kašmyrui smogusiam žemės drebėjimui, kuris nusinešė 73 tūkst. gyvybių.

Jungtinės Valstijos, kovojančios su talibų sukilėliais Afganistane, pasiuntė į Pakistaną savo karių, taip pat keturis transporto sraigtasparnius „Chinook“ ir šešis „Black Hawk“, kurie padės evakuoti žmones iš Svato slėnio ir gabens ten pagalbos krovinius. Šioje operacijoje dalyvauja apie 85 JAV karius, tačiau dėl liūčių sraigtasparnių skrydžiai buvo apriboti.

Vyriausybei taip pat padeda islamistų labdaros organizacijos, tarp jų fondas „Falah–e–Insaniat“, kuris, kaip mano Vakarų šalys, yra susijęs su ekstremistų grupuote „Lashkar–e–Taiba“, kaltinama organizavus teroro atakas Mumbajuje 2008 metais. Pastaroji buvo oficialiai uždrausta, tačiau šis sprendimas, kurio ne visur laikomasi, buvo apskųstas teisme.  

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius