Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 02 19 /13:01

Pakistanas tikina esąs pasiruošęs su Indija aptarti smurto protrūkį Kašmyre

Pakistanas pasiruošęs padėti Indijai tirti pražūtingiausią per kelis dešimtmečius ataką Kašmyre, bet suduos atsakomąjį smūgį, jei Delis pradės puolimą, antradienį pareiškė ministras pirmininkas Imranas Khanas, paaštrėjus įtampai tarp abiejų branduolinių ginklų turinčių varžovių.
Pakistano premjeras Imranas Khanas
Imranas Khanas: Pakistanas pasiruošęs aptarti su Indija smurto protrūkį Kašmyre / AFP/„Scanpix“ nuotr.

„Pakistanas ne tik svarstys atsakomąjį smūgį – Pakistanas jį suduos“, – pabrėžė I.Khanas televizija transliuotame kreipimesi.

Jis paragino Delį pasidalinti įrodymais, kad Islamabadas prisidėjo prie praėjusią savaitę Indijos administruojamoje Kašmyro dalyje surengtos mirtininko sprogdintojo atakos, pražudžiusios mažiausiai 41 indų sukarintų pajėgų narį.

Ši ataka, už kurią atsakomybę prisėmė Pakistane veikianti islamistų grupuotė „Jaish-e-Mohammed“, išprovokavo žodžių karą tarp abiejų šalių varžovių ir paskatino jas atšaukti savo pasiuntinius.

Indija, kur po kelių savaičių vyks rinkimai, apkaltino Islamabadą priglaudžiant kovotojus ir pažadėjo, kad „teroristinės grupuotės ir jų šeimininkai... turės sumokėti didelę kainą“.

Pakistanas neigia kaip nors prisidėjęs prie išpuolio. I. Khanas antradienį pareiškė, kad jeigu kuri nors kovotojų grupuotė rengia atakas iš Pakistano teritorijos, „ji yra mums priešiška". "Tai prieštarauja mūsų interesams", - pabrėžė jis.

Neramus Kašmyras yra padalintas tarp Indijos ir Pakistano nuo pat britų valdymo pabaigos 1947 metais, bet abi šalys iki šiol reiškia teritorines pretenzijas į visą buvusią Himalajų karalystę ir dukart dėl to kariavo.

Kelios minutės po I.Khano kalbos jo socialinio tinklo „Instagram“ paskyroje buvo paskelbta nuotrauka, kurioje matyti rūsčios išvaizdos premjeras ir užrašas: „Nekvailiokite su mano šalimi“.

Anksčiau antradienį Pakistano užsienio reikalų ministras Shahas Mahmoodas Qureshi paprašė Jungtinių Tautų generalinio sekretoriaus Antonio Guterresą įsikišti ir pareiškė, kad Delis grasina „panaudoti jėgą prieš Pakistaną“ ir pasitraukti iš vienos svarbios sutarties dėl vandens paskirstymo.

„Būtina žengti žingsnius deeskalavimo link. Jungtinės Tautos privalo įsikišti ir sumažinti įtampą“, – sakoma Sh.M.Qureshi pranešime, pasidalintame su žurnalistais.

Kašmyras yra viena labiausiai militarizuotų zonų pasaulyje, kur dislokuota apie 500 tūkst. indų karių, tebemalšinančių 1989 metais prasidėjusį sukilimą.

Į konfliktą šiuo metu yra įsitraukusios dešimtys ginkluotų grupuočių.

Karo veiksmai pareikalavo dešimčių tūkstančių žmonių, daugiausia civilių, gyvybių. Smurtas regione suintensyvėjęs nuo 2016 metų, o pernai Kašmyre žuvo beveik 600 žmonių – tai yra didžiausias aukų skaičius per pastarąjį dešimtmetį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius