-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2020 12 31 /11:45

Pakistane dėl hinduistų šventyklos nugriovimo areštuota mažiausiai 26 žmonės

Pakistane radikalios islamistų partijos šalininkų vadovaujamai miniai padegus ir nugriovus vieną hinduistų šventyklą, policija per praėjusios nakties reidus areštavo mažiausiai 26 žmones, ketvirtadienį pranešė pareigūnai.
Minia Pakistane padegė ir nugriovė vieną hinduistų šventyklą
Minia Pakistane padegė ir nugriovė vieną hinduistų šventyklą / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Incidentą, kai trečiadienį šalies šiaurės vakaruose esančiame Karako mieste maždaug už 160 km į pietryčius nuo Pešavaro apie 1,5 tūkst. musulmonų minia sunaikino hinduistų šventyklą, pasmerkė žmogaus teisių gynėjai ir hinduistų mažuma.

Panašiomis aplinkybėmis ta pati šventykla buvo sugriauta 1997 metais.

„Suėmėme 26 žmones, tarp kurių yra vietos dvasininkų, už maldos namų sugriovimą ir žmonių kurstymą rengti riaušes“, – naujienų agentūrai AFP sakė vietos policijos pareigūnas Fazalas Sheras.

Jis pridūrė, kad policija ieško dar 50 žmonių, atpažintų per incidentą nufilmuotuose vaizdo įrašuose.

Išpuolis prieš šventyklą buvo surengtas hinduistų bendruomenės nariams gavus vietos valdžios leidimą šventyklą renovuoti. Pasak liudininkų, miniai vadovavo vietos musulmonų dvasininkas ir Pakistano radikalios partijos „Jamiat Ulema-e-Islam“ šalininkai.

Pakistano religijų reikalų ministras Noorulas Haqas Qadri išpuolį prieš šventyklą pavadino „sąmokslu prieš konfesinį sutarimą“. Ketvirtadienį socialiniame tinkle „Twitter“ jis parašė, kad islamas neleidžia išpuolių prieš religinių mažumų garbinimo vietas ir kad „mažumų religijų laisvės apsauga yra mūsų religinė, konstitucinė, moralinė ir nacionalinė pareiga“.

Prieš kelias savaites šalies vyriausybė, rekomendavus dvasininkų tarybai, leido gyventojams hinduistams statyti naują šventyklą Islamabade.

Nors musulmonai ir hinduistai Pakistane iš esmės sugyvena taikiai, pastaraisiais metais šalyje buvo ir kitų išpuolių prieš hinduistų šventyklas. Dauguma dabartinio Pakistano teritorijoje gyvenusių hinduistų 1947 metais po Indijos padalijimo persikėlė į dabartinės Indijos teritoriją.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius