Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Pakistane mirtininką sprogdintoją mėginęs sustabdyti paauglys po mirties apdovanotas už drąsą

Pakistanietis paauglys, paaukojęs savo gyvybę, kad sustabdytų vieną mirtininką sprogdintoją, ir tokiu būdu išgelbėjęs šimtus kitų moksleivių, pelnė aukščiausią šalies apdovanojimą už drąsą.
Aitzazas Hassanas
Aitzazas Hassanas / AFP/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 2 Paauglys Pakistanas

15-metis moksleivis Aitzazas Hassanas iš Hangu rajono Chaiber Pachtunchvos provincijoje tapo nacionaliniu didvyriu, kai pastojo kelią sprogdintojui, pirmadienį mėginusiam atakuoti jo mokyklą, kurioje tuo metu buvo šimtai kitų moksleivių.

Mirtininkui detonavus bombą netoli mokyklos vartų, A.Hassanas buvo sunkiai sužeistas ir mirė ligoninėje. Kiti žmonės tada nenukentėjo.

Pakistano premjero Nawazo Sharifo biuras nurodė pataręs prezidentui Mamnoonui Hussainui „patvirtinti „Sitara-e-Shujjat“ (Drąsos žvaigždės) ordino skyrimą šahidui (kankiniui) Aitzazui Hassanui“.

„Šahido Aitzazo drąsus poelgis išgelbėjo šimtų moksleivių gyvybes ir tapo nuostabiu didžiadvasiškumo bei patriotizmo pavyzdžiu“, – sakoma pranešime, kuris buvo paskelbtas penktadienio vakarą.

Vienas premjero biuro pareigūnas šeštadienį sakė naujienų agentūrai AFP, kad A.Hassano šeima tikriausiai atsiims paaugliui po mirties skirtą apdovanojimą kovo 23-ąją, minint Pakistano nacionalinę dieną, kai prezidentas formaliai patvirtins šį žingsnį.

Žinia apie A.Hassano poelgį sulaukė daugybės pagyrimų socialiniuose tinkluose.

Pakistano laikraščiai, televizijos kanalai ir socialinių tinklų vartotojai reikalavo, kad paauglys būtų pagerbtas už drąsą. Berniukas buvo vadinamas didvyriu; jam siūlyta skirti aukščiausią šalies apdovanojimą.

Privati Pakistano televizija „express NEWS“ šeštadienį parodė reportažą iš A.Hassano kaimo Ibrahimzajaus, kuriame buvo matoma, kaip grupės žmonių deda vainikus prie paauglio kapo ir šlovina jį kaip didvyrį.

Pakistano armijos kariai budėjo garbės sargyboje prie kapo, o šimtai moksleivių buvo matomi besimeldžiantys už A.Hassaną per rytinę rikiuotę mokykloje.

„Mes juo didžiuojamės – jis išgelbėjo mūsų gyvybes; mes amžinai jį prisiminsime“, – sakė televizijai vienas moksleivis, vilkintis tradicinę pilką uniformą.

Pakistanietė moksleivė Malala Yousafzai, kuri liko gyva po to, kai jai galvą peršovė Talibano smogikai, keršydami už paauglės pastangas propaguoti mergaičių švietimą, penktadienį pagerbė A.Hassaną, sakydama, kad jis buvo „drąsus ir narsus“.

„Paaukodamas savo gyvybę, Aitzazas apsaugojo nuo žūties šimtus nekaltų mokinių, – rašoma jos pranešime. – Linkiu, kad paaukojęs savo paties gyvybę jis padėtų atnešti taiką mano žmonėms ir mano šaliai.“

Malala, kurią praeitais metais buvo siūloma apdovanoti Nobelio taikos premija, taip pat paragino Pakistano vyriausybę skirti A.Hassanui „aukščiausią nacionalinį apdovanojimą“.

„Jo drąsa neturi būti užmiršta“, – pabrėžė ji.

A.Hassano tėvas – 55 metų Mujahidas Ali Bangashas – ketvirtadienį sakė AFP, kad jaučia ne liūdesį, o pasididžiavimą dėl savo sūnaus žūties.

„Aitzazas privertė mus didžiuotis, narsiai stojęs prieš sprogdintoją ir išgelbėjęs šimtų kitų moksleivių gyvybes, – sakė jis. – Esu laimingas, kad mano sūnus tapo kankiniu, paaukojęs savo gyvenimą dėl kilnaus tikslo.“

M.A.Bangashas, dirbantis Jungtiniuose Arabų Emyratuose, į savo kaimą Hangu regione, kuriame gyvena daugiausiai sudaro šiitai, Pakistane sudarantys religinę mažumą, sugebėjo grįžti tik po sūnaus laidotuvių.

Policijos pareigūnas Shakirullah Bangashas ketvirtadienį sakė AFP, kad Aitzazas sulaikė sprogdintoją už maždaug 150 metrų nuo mokyklos, turinčios apie 1 000 moksleivių, pagrindinių vartų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius