Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Pakistane sulaikyti teroristai, įtariami lietuvio Ernesto Markšaičio ir dar dešimties alpinistų nužudymu

Šiauriniame Pakistano Diamero rajone, Gilgito-Baltistano provincijoje, sulaikyta 20 žmonių, kurie įtariami alpinistų – tarp jų ir lietuvio Ernesto Markšaičio – išžudymu.
Pakistano karinė policija
Pakistano karinė policija / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Kaip praneša portalas newsru.com, remdamasis vietos žiniasklaida, pareigūnai teigia galų gale prasibrovę prie priedangų, kuriose slėpėsi teroristai.

„Mes areštavome apie 20 žmonių, kurie gali būti prisidėję prie užsieniečių ir vietos gyventojų nužudymo. Įdėję dideles pastangas, mes pagaliau prasibrovėme prie priedangų, kur slėpėsi teroristai, atsakingi už teisėsaugos pareigūnų, užsienio turistų žmogžudystes, taip pat ir šiitų žudynes 2012 metais Karakorumo plente ir Naran Kahrano kelyje“, – cituojamas Diamero policijos pareigūnas. 

Šioje operacijoje dalyvavo policija, armijos padalinys ir specialiosios tarnybos. Sulaikytuosius teis Diamero apygardos rajono teismas. 

Nužudė įvykį tyrusius pareigūnus

Rugpjūčio pradžioje talibai šalies šiaurėje nužudė tris pareigūnus, kurie tyrė kruviną išpuolį prieš alpinistus. Pakistano pareigūnai, tyrę šią ataką, buvo užpulti Diamaro rajone. Užpuolikai pradėjo šaudyti į pareigūnų kortežą.

„Šie pareigūnai tyrė užsieniečių nužudymą, nors kol kas nėra suimta jokių svarbių asmenų dėl užsieniečių iššaudymo birželio 23 dieną“, – tuomet sakė vienas aukšto rango saugumo pareigūnas. Pakistano talibano atstovas prisiėmė atsakomybę už minimą išpuolį prieš policiją.

Sukrėtė alpinistų bendruomenę

Birželio 23-iąją talibai nužudė du slovakus, tris ukrainiečius, tris kinus, nepalietį, pakistanietį ir lietuvį E.Markšaitį. Į kalną su grupe ketino kopti ir dar vienas lietuvis – Saulius Damulevičius. Šis žudynių metu buvo kitoje stovyklavietėje.

Atsakomybę už šį išpuolį prisiėmė judėjimas „Tehrik-i-Taliban Pakistan”, kuris, kaip skelbėsi, keršijo už Pakistano talibano lyderio pavaduotojo Emiro Wali-ur-Rehmano žūtį smogus JAV bepiločiui orlaiviui.

Žudynių vieta virtusioje bazinėje stovykloje tuo metu buvęs pakistanietis alpinistas Sheras Khanas leidiniui „National Geographic“ pasakojo, kas vyko tą kraupią naktį. Jis prisiminė ir paskutines Ernesto gyvenimo akimirkas. „Aš staiga pabudau apie 21.30 val. Netoli savo palapinės išgirdau triukšmą. Pagalvojau – kas vyksta? Kažkas mušasi? Šiek tiek pravėriau palapinę ir už 20 metrų pamačiau žmogų su rusišku „Kalašnikovu“. Jis vilkėjo vietine maskuojamąja uniforma. Tuomet tiesiai prieš savo palapinę išvydau alpinistą iš Lietuvos Ernestą, stovintį kartu su teroristu. Jis kartojo: „Aš nesu amerikietis. Aš nesu amerikietis.“ Pakistanietis alpinistas pasakojo, kad teroristai sustatė visus užsieniečius ir šaltakraujiškai juos sušaudė, pasigailėjo tik kelių islamą išpažįstančių tuo metu stovykloje buvusių žmonių. 

Ši ataka sukrėtė tarptautinę alpinistų bendruomenę, buvo atšauktos kelios ekspedicijos į Pakistaną, be to, šalis per alpinizmo sezono įkarštį neteko jos ekonomikai taip reikalingų pajamų.

Nanga Parbatas, viena aukščiausių viršukalnių pasaulyje, dėl sudėtingų kopimo sąlygų yra populiarus tarp užsienio alpinistų, bet intensyvėjantis smurtas jau pakenkė potencialiai pelningai turizmo industrijai.

Į kažkada taikius Šiaurės Pakistano rajonus infiltruojasi vis daugiau kovotojų, siekiančių įgyti atramos taškų už savo tradicinių slėptuvių, esančių Pakistano pasienyje su Afganistanu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius