-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Pakistane vėl kilo kova, taikos susitarimas žlunga

Pakistane Talibano kovotojai ir saugumo pajėgos trečiadienį kaunasi dėl šalies šiaurės vakaruose esančio Mingoros miesto kontrolės, o gyventojai rengiasi pralaukti numatomą didelį puolimą.
Pakistane įsisiautėjo talibai.
Pakistane įsisiautėjo talibai. / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Tūkstančiai vyrų, moterų ir vaikų pasitraukė iš Mingoros ir aplinkinių rajonų. Aukštas vietos administracijos pareigūnas Khushhalas Khanas  nurodė, kad iš Mingoros miesto jau pabėgo daugiau kaip 40 tūkst. civilių.

„Nuo antradienio popietės iš Mingoros migravo daugiau kaip 40 tūkst. civilių", – sakė jis.

Tačiau Vyriausybė nuogąstauja, kad tai tik pirmoji traukimosi banga, ir baiminasi, jog pabėgėlių skaičius gali pasiekti 500 tūkstančių.

Tris mėnesius galiojusių paliaubų su Talibanu Svato slėnyje žlugimas reiškia, kad Pakistanas turės išvaryti sukilėlius jėga. Tai bus išbandymas ir taip su dideliais iššūkiais susiduriančioms pajėgoms bei šalies civiliniams lyderiams, kurie iki šiol tvirtino, neva sukilėliai galėtų tapti taikos partneriais.

Tačiau Vyriausybė nuogąstauja, kad tai tik pirmoji traukimosi banga, ir baiminasi, jog pabėgėlių skaičius gali pasiekti 500 tūkstančių.

Reporteriai iš Mingoros pranešė, kad mažo kalibro ginklų ir minosvaidžių ugnis prasidėjo antradienį ir truko iki trečiadienio ryto.

Pakistano televizija „Dawn News“ pranešė, kad kariniai sraigtasparniai atakuoja kovotojų pozicijas Mingoroje ir kad čia buvo dislokuota daugiau karių.

Armijos atstovas generolas majoras Atharas Abbasas atsisakė nurodyti, ar šie įvykiai pranašauja didelių operacijų pradžią, tik sakė, kad „rengiami planai visiems nenumatytiems atvejams“, kad būtų įvykdytas kuris nors vienas.

Baimindamiesi, kad regioną gali apimti karas, antradienį iš Mingoros, pagrindinio Svato miesto, pabėgo tūkstančiai žmonių. Autobusuose pritrūkus vietų, jie ropštėsi ant stogų. Savo mantą ant pečių ar galvos nešėsi ir suaugusieji, ir vaikai.

„Nežinau, kur vykstu. Tik turiu tikslą – pabėgti iš čia, – sakė 65 metų Afzalas Khanas, kuris su žmona ir devyniais vaikais laukė autobuso. – Čia viskas atrodo kaip paskutinio teismo dieną. Kaip pragaras."

Studentas Shafi Ullah sakė, kad bėga visas miestas. „Ar girdite sprogimus? Ar girdite šūvius?“ – klausė jis, rodydamas į tą miesto vietą, kur tęsiasi mūšiai.

Vasario mėnesį, po dvejus metus trukusių susirėmimų su talibų kovotojais, kurie nukirsdavo galvas politiniams oponentams ir sudegino dešimtis mergaičių mokyklų, Pakistanas sutiko su paliaubomis Svato slėnyje ir aplinkiniuose rajonuose.

Pagal šį susitarimą Vyriausybė praėjusį mėnesį įvedė islamo teisę, vildamasi, kad sukilėliai sudės ginklus, tačiau jie to nepadarė.

Praėjusią savaitę Talibanas, kuris siekia įdiegti kraštutinį islamo režimą pagal kaimyninio Afganistano talibų pavyzdį, iš savo bastiono Svato slėnyje įžengė į Bunero rajoną, esantį vos už 100 km nuo sostinės. Tai sukėlė aliarmą ir šalyje, ir užsienyje.

Armija atsakė puolimu, per kurį žuvo daugiau kaip 100 kovotojų, o antradienį „sėkmingai stūmėsi į priekį“, sakoma trumpame pranešime.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius