Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Pakistane virtinės išpuolių aukų padaugėjo iki 73

Dvigubo sprogimo šiaurės vakariniame Paračinaro mieste aukų padaugėjus iki 55, bendras penktadienį Pakistaną sukrėtusios virtinės žuvusiųjų aukų skaičius išaugo iki 73, o dar kelių asmenų būklė yra kritinė, pranešė pareigūnai.
Sužeistieji per išpuolius Pakistane
Sužeistieji per išpuolius Pakistane / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Paračinaro vyriausybės pareigūnas Shahidas Khanas šeštadienį patvirtino žuvusiųjų skaičių ir teigė, kad daugelio sužeistųjų būklė yra kritinė. Jis teigė, kad žmonės, kurie rengėsi švęsti Ramadano pabaigą, dabar gedi.

Už dvigubą sprogimą miesto, kuriame dauguma gyventojų – šiitai, turguje atsakomybę prisiėmė musulmonų sunitų ekstremistinė grupuotė „Lashkar-e-Jhangvi“. Ji šią ataką susiejo su tarpkonfesinėmis kovomis Sirijoje.

Daktaras Sabiras Hussainas, Paračinaro valstybinės ligoninės darbuotojas, sakė, kad į šią gydymo įstaigą po dvigubo sprogimo buvo pristatytas 261 nukentėjusysis. 62 iš jų buvo kritinės būklės.

Pakistano Beludžistano provincija, kurios sostinė yra Kveta, kaunasi su islamistais ir separatistais nuo 2004 metų. Per visą šį laiką jau žuvo šimtai karių ir kovotojų.

Penktadienį pietvakariniame Pakistano Kvetos mieste šalia policijos vado biuro nugriaudėjus sprogimui žuvo dar 12 žmonių. Dėl šios atakos atsakomybę prisiėmė ir viena atsiskyrusi Talibano frakcija, ir džihadistų judėjimas „Islamo valstybė“ (IS).

Be to, penktadienio vakarą Karačio uostamiestyje ginkluoti asmenys užpuolė policijos pareigūnus viename pakelės restorane, nužudė keturis policininkus ir pasišalino iš įvykio vietos, informavo vyresnysis policijos pareigūnas Asifas Ahmedas.

Kariuomenės atstovas generolas majoras Asifas Ghafooras šias atakas sieja su kaimyniniame Afganistane galimai įsikūrusiomis kovotojų stovyklomis. Jis pažadėjo sustiprinti pasienio kontrolę. Abi valstybės dažnai kaltina viena kitą nesiimant priemonių prieš kovotojus.

Šeštadienį paryčiais saugumo pajėgos surengė reidą kovotojų slėptuvėje šiaurės vakariniame Pešavaro mieste. Reido metu kilus susišaudymui buvo nukauti trys Pakistano talibai, o du policininkai buvo sužeisti, sakė vyresnysis policijos pareigūnas Sajjadas Khanas. Anot jo, kovotojai gamino savadarbes bombas, kurios veikiausiai būtų buvę panaudotos per savaitgalį vykstančios Ramadano pabaigos šventės Id al Fitro renginius.

Pasak S.Khano, nukautų kovotojų tapatybės kol kas nežinomos. Tačiau žvalgybos pareigūnai, norėję likti nežinomi, nes neturėjo leidimo viešinti šią informaciją, nurodė, kad vienas iš jų buvo teisėsaugos ieškotas kovotojų vadas, susijęs su IS.

Pakistano ministras pirmininkas Nawazas Sharifas pasmerkė šias atakas, įvykdytas Id al Fitro išvakarėse. Id al Fitras yra didžiausia musulmonų pasaulio šventė, žyminti šventojo pasninko mėnesio Ramadano pabaigą.

Tuo tarpu penktadienį policijos pikapo, stovėjusio priešais Kvetos generalinio inspektoriaus biurą, sprogimas buvo girdimas visame mieste. Smūgio banga išdaužė aplinkinių pastatų langus, sakė policijos atstovas Shahzada Farhatas. Televizijos parodytuose reportažuose buvo matomi keli smarkiai apgadinti automobiliai, o gatvė buvo nuklota stiklo šukėmis.

Praėjus kelioms valandoms po šio sprogimo, nuo Pakistano Talibano atsiskyrusi grupuotė „Jamaat-ul-Ahrar“ prisiėmė atsakomybę už šią ataką. Kiek vėliau tądien IS grupuotė irgi paskelbė pareiškimą, kuriame sakė surengusi šį sprogdinimą. Džihadistų pranešime sakoma, kad vienas iš grupuotės narių detonavo mirtininko bombą prie policijos nuovados Kvetoje. IS taip pat išplatino nuotrauką, kurioje matomas įtariamas sprogdintojas, įvardytas kaip Abu Othmanas al Khorasani.

Pakistano Beludžistano provincija, kurios sostinė yra Kveta, kaunasi su islamistais ir separatistais nuo 2004 metų. Per visą šį laiką jau žuvo šimtai karių ir kovotojų.

Beludžistanas, besiribojantis su Iranu ir Afganistanu, yra didžiausia iš keturių Pakistano provincijų. Visgi maždaug septyni milijonai jos gyventojų jau seniai skundžiasi, kad negauna savo teisėtos dalies pajamų už jos teritorijoje išgaunamas dujas ir naudingąsias iškasenas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius