-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Pakistano oro uostą atakavę Talibano kovotojai buvo pasirengę ilgai apsiausčiai

Būrys gerai apmokytų Talibano kovotojų, kurių kuprinės buvo prikrautos maisto ir šaudmenų, sekmadienį atakavo didžiausią Pakistano oro uostą, aiškiai pasiruošęs ilgai apsiausčiai.
Karačio oro uoste siautėjo ginkluoti užpuolikai
Karačio oro uoste siautėjo ginkluoti užpuolikai / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Septyni kovotojai buvo nukauti Pakistano saugumo pajėgų po penkias valandas trukusio intensyvaus susišaudymo Jinnah tarptautiniame oro uoste pietiniame Karačio uostamiestyje. Kiti trys žuvo detonavę mirtininkų liemenes.

Pakistano Talibanas nurodė surengęs šią ataką, atsakydamas į aviacijos smūgius kovotojų tvirtovėms prie sienos su Afganistanu, taip pat užsiminė, kad užpuolikai siekė pagrobti keleivinį lėktuvą.

Pagrindinis šios atakos tikslas buvo pakenkti vyriausybei, įskaitant lėktuvų užgrobimą ir valstybinių objektų sunaikinimą

„Pagrindinis šios atakos tikslas buvo pakenkti vyriausybei, įskaitant lėktuvų užgrobimą ir valstybinių objektų sunaikinimą“, – sakė talibų atstovas Shahidullah Shahidas.

„Tai buvo tik pavyzdys to, ką esame pajėgūs padaryti – vėliau pamatysite daugiau. Vyriausybė turėtų būti pasiruošusi dar didesnėms atakoms“, – pridūrė jis.

Per oro uosto puolimą žuvo mažiausiai 27 žmonės, įskaitant 10 kovotojų.

2001-aisiais per panašią gerai koordinuotą ataką kovotojai įsiveržė į vieną karinių jūrų pajėgų bazę Karačyje, keršydami už tarptautinio teroristų tinklo „al Qaeda“ lyderio Osamos bin Ladeno nužudymą per tų metų gegužę surengtą slaptą JAV specialiųjų pajėgų reidą Pakistano teritorijoje. Per 17 valandų trukusią apsiaustį jie sunaikino du JAV gamybos lėktuvus „Orion“ ir nukovė dešimt kariškių.

Ataka oro uoste prasidėjo sekmadienį prieš vidurnaktį.

Kovotojai, kurie dėvėjo oro uosto apsaugos policijos uniformas ir buvo ginkluoti automatais bei granatsvaidžiais, dviem mikroautobusais atvažiavo prie krovinių terminalo.

Tuomet, kaip sakė vienas aukšto rango policijos pareigūnas, kovotojai pasidalijo į dvi grupes: viena atakavo vartus, kad nukreiptų dėmesį, o kita įsiveržė į krovinių terminalą.

Džiovinti vaisiai ir vanduo

Kovotojai planavo prasiveržti į kaimyninį keleivinį terminalą, bet jų planus sustabdė netikėtai smarkus apsaugininkų, įskaitant sukarinto Reindžerių korpuso narių, pasipriešinimas.

Kovotojams užėmus pozicijas aplink krovinių terminalą, įsiplieskė ilgai trukęs susišaudymas.

Visi keleiviai buvo skubiai evakuoti iš oro uosto, o skrydžiai nukreipti kitur, susirėmimams tęsiantis visą naktį.

„Kovotojai nesugebėjo įgyvendinti savo tikslo smogti lėktuvams, nes buvo nuolat atakuojami mūsų saugumo pajėgų – jos reagavo labai greitai“, – sakė vienas šaltinis saugumo tarnybose.

Jis nurodė, kad kovotojai buvo gerai apmokyti ir nešėsi dideles kuprines, pilnas džiovintų vaisių bei vandens, todėl tikėtina, kad jie buvo pasiruošę ilgai apsiausčiai.

Pareigūnas sakė, kad visi užpuolikai avėjo panašius sportbačius, kokius paprastai avi talibų sukilėliai. Barzdoti ginkluoti kovotojai, dėvintys slepiamuosius drabužius arba paprastus sportinius kostiumus, dažnai matomi Talibano propagandiniuose vaizdo įrašuose.

„Būtų buvę daug labiau pragaištinga, jeigu kovotojai būtų pasiekę pagrindinį terminalą ir pagrobę įkaitų. Tuo metu pagrindiniame terminale buvo šimtai keleivių ir darbuotojų“, – pabrėžė šaltinis saugumo tarnybose.

Prasidėjus atakai, keleiviai buvo laipinami į du tarptautinių reisų lėktuvus, priklausančius Jungtinių Arabų Emyratų ir Tailando oro bendrovėms.

Dalis terminalo užsiliepsnojo, bet nežinoma, ar jį sąmoningai padegė kovotojai.

Pirmadienį tiršti dūmai tebekilo virš oro uosto, kai pareigūnai paskelbė apsiausties pabaigą, o skrydžius planuota atnaujinti 16 val. vietos (14 val. Lietuvos) laiku.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius