Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Pakistano transseksualų aktyvistai siekia lygių teisių ir apsaugos

Pakistano pietiniame Karačio mieste šimtai transseksualų aktyvistų ir juos palaikančių asmenų sekmadienį susirinko į protestą, kurio organizatoriai agitavo už lygias teises ir atkreipė dėmesį į šios bendruomenės patiriamą diskriminaciją.
Translytiškumas
Translytiškumas / Vida Press nuotr.

Protestas surengtas praėjus kelioms dienoms po prieštaringai vertinamo pakistaniečių filmo „Joyland" vietinės premjeros.

Filmas, kuris dėl islamistų grupuočių skundų iš pradžių buvo uždraustas, pasakoja istoriją apie vedusio vyro romaną su translyte moterimi.

„Atėjo laikas pasakyti žmonėms, kas mes esame ir kokie yra mūsų reikalavimai“, – naujienų agentūrai AFP sakė protesto eitynių organizatorė Shahzadi Rai.

„Esame žmonės ir turime tokią pat širdį, tokius pat jausmus ir tokias pat emocijas kaip ir jūs“, – pridūrė ji.

Dauguma transseksualių pakistaniečių atsiduria visuomenės paribiuose – kad išgyventų, dažnais atvejais jie priversti elgetauti, šokti vestuvėse ar užsiimti prostitucija.

Protesto dalyviai nešė plakatus, kuriuose ragino ginti translyčių asmenų bendruomenės teises, skandavo ir dainavo.

Skambėjo ir pagrindinis moterų vadovaujamų dabartinių protestų Irane šūkis – „Moterys, gyvybė ir laisvė“.

Protestuotojai sakė emocingas kalbas, surengė gyvus šokių pasirodymus bei simbolines nuo smurto žuvusių transseksualų laidotuves.

Žmogaus teisų gynėjų organizacijos „Amnesty International“ duomenimis, nuo praėjusių metų spalio Pakistane nužudyta 18 transseksualų.

2012 metais Aukščiausiojo Teismo sprendimu translyčiai asmenys šioje šalyje buvo teisiškai pripažinti „trečiąja lytimi“.

2018 metais priėmus teisės aktą, dėl kurio aktyvistams teko sunkiai kovoti, translyčiams asmenims buvo suteikta teisė balsuoti, lygios galimybės įsidarbinti ir įgyti išsilavinimą bei teisė nurodyti savo lytį nacionalinėje asmens tapatybės kortelėje.

Tačiau kai kurie įstatymų leidėjai ir dešiniojo sparno religinės partijos kelia šiam įstatymui grėsmę – jų teigimu, teisės aktas atkartoja Vakarų vertybes ir skatina homoseksualumą.

Transseksualių asmenų diskriminacija Pakistane dažnai virsta žmogžudystėmis dėl garbės, išprievartavimais ir kitokio pobūdžio fiziniu smurtu.

Praėjusią savaitę šalies vyriausybė uždraudė rodyti Kanų kino festivalyje apdovanotą ir į kitų metų „Oskarą“ pretenduojantį filmą, nes jis „akivaizdžiai prieštarauja šalies padorumo ir moralės normoms“.

Anksčiau šį filmą praleido nacionalinė cenzūros valdyba, antrą kartą uždegusi jam žalią šviesą po vyriausybės nurodymo jį peržiūrėti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius