Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Pakvipo Donaldo Trumpo apkalta? Respublikonai jos nenori – kol kas

Dar viena diena, dar vienas skandalas – JAV Baltieji rūmai be audrų neapsieina. Iki šiol abejota, kad respublikonai gali nusisukti nuo prezidento. Bet pranešimai, kad D.Trumpas išpasakojo rusams Izraelio perduotą slaptą informaciją ir kad buvęs Federalinio tyrimų biuro (FTB) direktorius Jamesas Comey buvo spaudžiamas nutraukti tyrimą dėl buvusio prezidento patarėjo Michaelo Flynno, keičia situaciją, rašo „Politico“.
D.Trumpas. M.Flynnas ir J.Comey
D.Trumpas. M.Flynnas ir J.Comey / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Antradienio vakarą paaiškėjo, kad D.Trumpas galimai asmeniškai bandė nutraukti FTB tyrimą dėl M.Flynno, o tokius bandymus užrašuose, kurių dalis dabar paskelbta, užfiksavo J.Comey.

Nors Baltieji rūmai turėtų būti jau pripratę prie nuolatinės chaoso būsenos, per kelias valandas pasirodė daugybė nuomonių, kad jau įmanoma kalbėti apie D.Trumpo apkaltą. Drąsiausi, žinoma, opoziciniai demokratai, bet prezidentu vis garsiau abejoja ir respublikonai.

Antai Kongrese dirbantis CNN korespondentas Jimas Sciutto teigia, kad įstatymų leidėjai respublikonai naujienas apie J.Comey užrašus sutiko „išplėtę akis ir klausdami, kas, po velnių, darosi“.

Įtakingas respublikonų senatorius Johnas McCainas per vakarienę jo garbei atvirai pasakė, kad D.Trumpą supantys skandalai jau pasiekė „Votergeito mastą“.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Johnas McCainas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Johnas McCainas

„Sakau tai nenoriai ir nuliūdęs, bet jei Trumpas ragino Comey nutraukti kokį nors tyrimą, tuomet reikia kalbėti apie apkaltą“, – teigė ir nepriklausomas politikas, Meinui atstovaujantis senatorius Angusas Kingas.

Tiek respublikonams, tiek demokratams ypač užkliuvo „The New York Times“, pirmojo paskelbusio apie J.Comey užrašų turinį, rašinio vieta, kurioje skelbiama: „D.Trumpas diskusiją (su J.Comey – red.) pradėjo pasmerkdamas informacijos tekinimą žiniasklaidai ir pasakydamas, kad J.Comey turėtų siųsti reporterius į kalėjimą už slaptos informacijos skelbimą.“

„Mums reikia turėti visus faktus“

Kaip rašo „Politico“, vis daugiau respublikonų ima privačiai nuogąstauti, kad vieną dieną jiems teks balsavimu spręsti D.Trumpo likimą. Politikai neatmeta galimybės, kad skandalingos informacijos iš J.Comey gali būti ir daugiau.

Antradienį Kongreso, ypač Atstovų Rūmų, respublikonai, iki šiol vengę kritikuoti prezidentą, ėmė garsiai reikalauti iš Baltųjų rūmų atsakomybės ar bent paaiškinimų.

Įtakingas Jutos respublikonas, Atstovų Rūmų Priežiūros ir vyriausybės reformų komiteto pirmininkas Jasonas Chaffetzas jau pareiškė esantis pasiruošęs oficialiai pareikalauti visų J.Comey užrašų iš pastarojo pokalbių su D.Trumpu. J.Chaffetzas kreipėsi į FTB, kuris turi atsakyti iki gegužės 24 dienos.

Šio politiko užklausai pritarė Atstovų Rūmų pirmininko Paulo Ryano atstovė AshLee Strong, kuri teigė, kad „mums reikia turėti visus faktus“.

Kongreso, ypač Atstovų Rūmų, respublikonai, iki šiol vengę kritikuoti prezidentą, ėmė garsiai reikalauti iš Baltųjų rūmų atsakomybės ar bent paaiškinimų.

J.Comey jau anksčiau buvo pakviestas prieš Senato teisės komitetą papasakoti, kaip teigė senatorius Lindsey Grahamas, „savo istorijos versiją“.

Dar daugiau respublikonų jau atvirai aptarinėja galimybę surinkti specialų komitetą ar paskirti specialų prokurorą, kuris analizuotų galimus D.Trumpo, jo komandos ir Rusijos ryšius. Tokių partiečių vis dar mažuma, bet respublikonų lyderiai atidžiai stebi situaciją.

Partijos vadovybė jau dabar sunerimusi dėl to, kad prezidentą apsupę skandalai užgožia visus darbus, kuriuos bandoma nudirbti. Visi kalba apie D.Trumpą ir J.Comey, o ne apie sveikatos apsaugos sistemos reformą, mokesčių reformą, permainas Pentagone.

„Scanpix“/„Sipa USA“ nuotr./Jamesas Comey
„Scanpix“/„Sipa USA“ nuotr./Jamesas Comey

„Svarbiausia, kad visa tai netgi lengva paaiškinti visuomenei. Panašu, kad Trumpas bandė numarinti FTB tyrimą, FTB jo nepaklausė, o tada jis atleido Comey. Nuosaikūs respublikonai svyruojančiose valstijose gali atvirai nusisukti nuo prezidento“, – konstatuoja „Politico“.

Demokratus ignoruoja

Tiesa, „Newsweek“ apžvalgininkė Emily Cadei mano priešingai. Jos nuomone, didžioji dalis respublikonų dar nėra pasiruošę viešam maištui, tad neparemtų pastangų inicijuoti apkaltos procesą.

Dauguma respublikonų dar nėra pasiruošę viešam maištui, tad neparemtų pastangų inicijuoti apkaltos procesą.

E.Cadei pastebi, kad vien tai, jog respublikonai įstatymų leidėjai garsiai reiškia susirūpinimą D.Trumpo elgesiu, dar nereiškia, kad jie paliks prezidentą vieną.

Pavyzdžiui, Senato daugumos lyderis Mitchas McConnellas, antradienį paklaustas, ar neturi abejonių dėl D.Trumpo gebėjimo saugoti slaptą informaciją, net sukikeno ir atsakė: „Ne.“ Ar jis praranda pasitikėjimą prezidentu? Vėl „ne“.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Mitchas McConnellas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Mitchas McConnellas

D.Trumpą viešai užstoja ir P.Ryanas, taip pat įtakingas Kongreso narys iš Niujorko valstijos Peteris Kingas. Ir nors nemažai respublikonų atvirai reiškia nepasitenkinimą, jų yra mažuma, kurios tikrai neužtektų ne tik apkaltos proceso, bet ir nepriklausomo tyrimo dėl D.Trumpo komandos ryšių su Rusija inicijavimui.

Demokratai, aišku, didina spaudimą. Senato mažumos lyderis Chuckas Schumeris atvirai ragina respublikonus sukilti prieš D.Trumpą.

„Baltieji rūmai taip veikti negali – atleisti tyrimą dėl rinkimų kampanijos vykdantį FTB direktorių, atskleisti slaptą informaciją šaliai, kuri linki mums blogo, – teigė Ch.Schumeris. – Respublikonai turėtų prisijungti prie mūsų, pasirinkti ne partiją, o šalį, ir prisikasti prie tiesos.“

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Chuckas Schumeris
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Chuckas Schumeris

Bet respublikonai tokius raginimus – dėl specialaus prokuroro, kuris perimtų iš FTB tyrimą, ar dėl galimos apkaltos – ignoruoja. E.Cadei išskiria tris priežastis, kodėl Respublikonų partija toliau rems Baltuosius rūmus.

Kodėl respublikonai neskelbs maišto

Politiniai tikslai ir pažadai

Respublikonai Kongrese pripažįsta, kad D.Trumpo problemos trukdo jiems siekti pažangos reformuojant sveikatos apsaugą ir mokesčių sistemą.

Tačiau partiečiai neabejotinai žino, kad apkaltos procedūros ar net nepriklausomo tyrimo inicijavimas pateiktų dar daugiau barjerų.

Nenumaldomai artėja 2018 metais vyksiančių vidurio kadencijos rinkimų kampanija, tad laiko įgyvendinti ambicingą programą Kongrese lieka vis mažiau.

Nenumaldomai artėja 2018 metais vyksiančių vidurio kadencijos rinkimų kampanija, tad laiko įgyvendinti ambicingą programą Kongrese lieka vis mažiau. Jei prasidėtų apkalta, konservatorių pažadams tiesiog nebeužtektų vietos.

Respublikonai dabar tikisi, kad D.Trumpą vis dar pavyks suvaldyti. „Gyvename padieniui, – ramiai sako Alabamai atstovaujantis senatorius Richardas Shelby. – Pažiūrėsime, kas vyks per kitas 6–7 savaites.“

Apklausų duomenys

Taip, D.Trumpo reitingai istoriškai blogi. Be to, jį remia mažiau tradicinių šalininkų – baltųjų vyrų ir piliečių, neturinčių aukštojo mokslo diplomo.

Vis dėlto bendra respublikonų rinkėjų masė tvirtai palaiko prezidentą. Jo darbą teigiamai vertina net 82 proc. partijos registruotų rinkėjų. Palyginimui, Kongreso respublikonų darbą teigiamai vertina tik 71 proc. partijos rinkėjų.

Šiais susiskaldžiusios Amerikos laikais neigiami D.Trumpo reitingai bendrąja prasme nėra tokie svarbūs kaip respublikonų rinkėjų bazės ištikimybė. Prezidentą vis dar palaiko masės svyruojančiose valstijose.

Daugelis respublikonų Kongreso narių atstovauja ryškiai „raudonoms“ valstijoms ir apygardoms, kuriose didžiausia grėsmė gali kilti iš kitų dešiniųjų, o ne iš respublikonų.

Ekonomika

„Twitter“ gindamas savo pokalbius su Rusijos pareigūnais, D.Trumpas praėjusią savaitę bandė ir pakeisti temą. Jis paskelbė nuorodą į „The Wall Street Journal“ straipsnį, kuriame skelbiama apie pramonės produkciją.

JAV ekonominiai rodikliai iš tiesų geri. Ir nors Vašingtone su baime kalbama apie galimą konstitucinę krizę, daugeliui amerikiečių labiau rūpi veiksniai, tiesiogiai liečiantys jų buitį, pavyzdžiui, darbo vietų kūrimas.

O nedarbo lygis ką tik nukrito iki mažiausiai lygio per pastarąjį dešimtmetį. Be to, pakilo vartotojų pasitikėjimo rodiklis, aukštumoje – ir akcijų biržų indeksai.

Žinoma, galima klausti, ar tikrai D.Trumpas nusipelno pagyrų dėl augančios ekonomikos, tačiau daugelis rinkėjų nesidomės tokia nusipelniusiųjų paieška. Optimizmas dėl ekonomikos – taškas į Baltųjų rūmų sąskaitą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius