Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Palestiniečiai su džiaugsmo ašaromis akyse pasitinka išlaisvintus Izraelio belaisvius, o Giladas Shalitas nuvežtas į ligoninę

Vakarų Krante ir Gazoje antradienį minios palestiniečių pasitiko šimtus pagal istorinį belaisvių mainų susitarimą Izraelio paleistų belaisvių.
Palestiniečiai pasitinka savo tautiečius, paleistus iš Izraelio kalėjimų.
Palestiniečiai pasitinka savo tautiečius, paleistus iš Izraelio kalėjimų. / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Vėlų antradienio rytą į Vakarų krantą, Gazą ir Rytų Jeruzalę atvyko pirmosios dvi grupės – 477 belaisviai, kuriuos Izraelis atidavė mainais už pagrobtą žydų karį Giladą Shalitą. Į Gazą jie sugrįžo per Egiptą, kirtę Rafaho sienos perėją. Aštuonių autobusų su paleistais belaisviais koloną lydėjo keli „Hamas“ automobiliai ir Raudonojo Kryžiaus autobusas.

Palestiniečių teritorijoje sugrįžusius belaisvius sutiko jų giminės ir aukšto rango pareigūnai iš judėjimo „Hamas“, kuris su Izraeliu sudarė istorinį susitarimą dėl palestiniečių belaisvių išlaisvinimo mainais į G.Shalito laisvę.

Pagaliau gavę progą apglėbti savo brolius ir sūnus vyrai verkė, o moterys raudojo balsu, kai kurios įsisukusios į palestiniečių ir „Hamas“ vėliavas. Tada belaisviai buvo nuvežti į Gazos miestą, kur, pasak „Hamas“, jų sugrįžtančių jau laukė susibūrę daugiau nei 200 tūkstančių žmonių.

Devyniolikmetis  Aymanas Abdelhalimas sakė išėjęs atšvęsti visų belaisvių sugrįžimo, nepriklausomai nuo to, kuriai politinei partijai jie priklauso. „Mūsų žinia ir mano žinia – palestiniečių nacionalinė vienybė, – sakė jis. – Belaisviai iš „Hamas“, „Fatah“ ir kitų organizacijų yra visi broliai, kai Izraelis juos suėmė, nežiūrėta, kuriai frakcijai jie priklausė.“

Dar keli šimtai palestiniečių susirinko prie Ramalos, šalia Ofero kalėjimo pasitikti grįžtančių artimųjų belaisvių, tačiau netrukus sužinojo, kad Izraelis nutarė išlaipinti juos kitoje vietoje. Šios naujienos įpykinta minia pradėjo mėtyti akmenis į Izraelio karius, kurie atsakė paleisdami į ją ašarines dujas.

Belaisviams iš Vakarų kranto pagaliau pasiekus palestiniečių teritoriją, jie buvo nuvežti tiesiai į Ramalą ir palestiniečių prezidento rezidenciją Mukatą.

Prie prezidentūros komplekso, kuriame yra palestiniečių didvyrio Yassero Arafato kapas, susirinko tūkstančiai palestiniečių. Keliais autobusais atvykusius belaisvius minia sutiko džiaugsmingais sveikinimais ir mosuodama vėliavomis.

Į minią kreipėsi palestiniečių prezidentas Mahmoudas Abbasas, simboliškai apsuptas Vakarų kranto „Hamas“ judėjimo narių. „Mūsų aukos, mūsų pastangos ir mūsų darbas nenuėjo veltui. Jūs aukojotės ir kovojote“, – sakė jis, miniai skanduojant „Dievas yra visagalis“.

Palestiniečiai belaisvius laiko savo didvyriais, vadina politiniais kaliniais, o jų sugrįžimas jiems yra ne tik politinių lyderių, bet ir eilinių palestiniečių triumfas.

„Jūsų reikalas visada buvo ir išliks mūsų širdyse, – pridūrė jis. – Su Dievo valia, mes pamatysime, kaip visi iki vieno belaisviai, vyrai ir moterys, sugrįžta į tėvynę.“

Atrodė, kad daugumą minioje užvaldė ilgai laukto susitikimo su artimaisiais emocijos – žmonės puolė vieni kitiems į glėbį, o kartais alpdavo vos išvydę asmenį, kurio tiek laukė.

Pagal susitarimą, Izraelis turi paleisti 1 027 belaisvius – antradienį paleidžiami 477 palestiniečiai, o dar 550 jų bus paleisti po dviejų mėnesių. Šimtai belaisvių buvo nuteisti už dalyvavimą mirtiniuose išpuoliuose prieš izraeliečius, todėl jų paleidimas sulaukė kritikos pačiame Izraelyje.

Tuo tarpu palestiniečiai belaisvius laiko savo didvyriais, vadina politiniais kaliniais, o jų sugrįžimas jiems yra ne tik politinių lyderių, bet ir eilinių palestiniečių triumfas. Kai kurie sugrįžę belaisviai liūdėjo dėl Izraelio nelaisvėje paliktų savo draugų, tarp kurių yra keli žymūs palestiniečių veikėjai, kuriuos Izraelis atsisakė paleisti.

Dvidešimt šešerius metus Izraelio kalėjimuose praleidęs ir kalėti iki gyvos galvos nuteistas 52-jų Tawfiqas Abdallah sakė, kad jam sunku apsakyti savo jausmus. „Mano jausmai – laimė sumišusi su skausmu, – kalbėjo jis. – Esu laimingas, kad esu paleistas ir galiu matyti šviesą, tačiau jaučiu skausmą dėl brolių, kuriuos palikau tenai.“

Kitas 17 metų kalėjime praleidęs 40-metis taip pat ieškojo žodžių savo jausmams išreikšti. „Tikrai negaliu apibūdinti, ką jaučiu, tačiau tikiuosi, kad visų belaisvių motinos dabar bus laimingos“, – sakė jis, puldamas į artimųjų glėbį.

Rytų Jeruzalėje prie Alyvų kalno belaisvių artimieji grįžtančiųjų laukė beveik dvi valandas. Mohammedas Husseinas Shehadas čia susitiko savo dukterį Saną, kuri kalėjo Izraelyje nuo 2002. „Esu labai laimingas. Bijojau, kad taip ir numirsiu jos nepamatęs, – kalbėjo laimingas tėvas. – Ji man prilygsta dešimčiai sūnų.“

Grįžęs į Izraelį G.Shalitas paguldytas į ligoninę

Izraelio karys, viršila G.Shalitas, antradienį grąžintas į Izraelį, nuvežtas į ligoninę, BBC pranešė Izraelio žurnalistas Jevgenijus Sova. Pasak jo, G.Shalitas pasijuto blogai.

Anksčiau G.Shalitas buvo nuvežtas į Tel Nofo karinę bazę, kur jam buvo atlikti pirminiai medicinos tyrimai, taip pat susitiko su savo šeimos nariais ir premjeru Benjaminu Netanyahu.

Izraelis ir „Hamas“ praeitą savaitę susitarė, kad žydų valstybė, mainais už G.Shalito grąžinimą, paleis iš viso 1 027 kalinamus palestiniečius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Užsisakykite 15min naujienlaiškius