-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Palestiniečių ambasadoriaus rezidencijoje Prahoje aptikta ginklų

Čekijos policija aptiko neregistruotų ginklų palestiniečių ambasadoriaus namuose Prahoje; pats ambasadorius Jamalas al Jamalas per sprogimą šiuose namuose trečiadienį buvo sunkiai sužeistas ir vėliau mirė ligoninėje.
Palestinos ambasadorius Čekijoje Jamalas al Jamalas
Palestinos ambasadorius Čekijoje Jamalas al Jamalas / AFP/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 2 Praha Palestina

„Aš negaliu nurodyti, kokių ginklų rasta. Galime tik pasakyti, kad jie nebuvo registruoti Čekijos Respublikoje“, – sakė Prahos policijos viršininkas Martinas Vondrasekas Čekijos radijui ketvirtadienį.

Anksčiau buvo spėta, kad sprogo seifo apsaugos nuo vagių sistema, kai diplomatas jį atidarė.

„Policijos turimi įkalčiai nerodo nieko panašaus į teroro išpuolį arba kad konkretus asmuo būtų nustatęs sistemą, siekdamas ką nors sužaloti arba nužudyti“, – naujienų agentūrai AFP sakė policijos atstovė Andrea Zoulova.

J.al Jamalas, kuris ambasadoriumi tapo spalį, tik neseniai persikėlė į naują rezidenciją Prahos šiauriniame pakraštyje.

Palestiniečių Užsienio reikalų ministerija nurodė, kad sprogimas įvyko trečiadienio rytą, kai J.al Jamalas „atidarė seną seifą, atvežtą iš ankstesnio ambasados (pastato) į naująjį“.

Ambasados atstovas Nabilas al Fahelas Čekijos radijui sakė, kad visa ambasadoriaus šeima sprogimo metu buvo minėtoje rezidencijoje.

52 metų J.al Jamalo žmona „buvo išvežta į kitą ligoninę dėl apsinuodijimo dūmais ir patirto šoko“, – naujienų agentūrai AFP sakė greitosios pagalbos tarnybos atstovė Jirina Ernestova. Moteris buvo išrašyta iš ligoninės vėliau trečiadienį.

Pasak N.al Fahelo, niekas iš ambasados darbuotojų nežinojo, kad seife būtų koks nors sprogstamas užtaisas.

Jis taip pat paneigė žiniasklaidoje skelbtą prielaidą, kurią išsakė palestiniečių užsienio reikalų ministras Riyadas al-Malki, esą pora dešimtmečių nenaudotas minėtas seifas galėjo būti susijęs su Palestinos išvadavimo organizacijos misija Prahoje devintajame XX amžiaus dešimtmetyje.

„Tas seifas buvo naudojamas beveik kasdien pinigams padėti ...., ambasados personalo algoms mokėti, kasdieniams pirkiniams, – sakė N.al Fahelas. – Ministras R.al-Maliki suklydo – jis minėjo kitą seifą, kuris buvo tuščias ir beveik niekada nenaudotas“.

Čekijos policija sako tirianti sprogusį seifą ir tyrimas užtruksiąs kelias dienas. Kai kuriuose seifuose būna mechanizmas slaptiems dokumentams naikinti, jei kas nors laužtųsi į seifą.

Pasak Izraelio žvalgybos agentūros „Mossad“ seifų specialisto, keista, kad toks mechanizmas galėtų pridaryti tiek žalos, kaip buvo Prahoje.

Buvęs Čekijos karinės žvalgybos vadovas Andoras Sandoras sakė agentūrai „Reuters“, kad turima informacija rodo, jog tai buvo nelaimingas atsitikimas arba labiau asmeninis negu politinis išpuolis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius