Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Paliaubos ar kapituliacija? JAV ir kurdai žiūri, kaip Turkija laimi

Dėl ko esą susitarė Turkija ir JAV, kurių viceprezidentas Mike'as Pence'as ketvirtadienį Ankaroje susitiko su Recepu Tayyipu Erdoganu? Dėl „paliaubų“ ar „pauzės“ turkų karinėje operacijoje Šiaurės Sirijoje? Analitikai vieningai tikina, kad Ankara iš amerikiečių išpešė viską, ką norėjo.
Donaldas Trumpas
Donaldas Trumpas / „Scanpix“/AP nuotr.

Apie penkių dienų paliaubas skelbia amerikiečių pareigūnai, po JAV prezidento D.Trumpo sprendimo patraukti šalies karius nuo Sirijos ir Turkijos sienos desperatiškai siekiantys parodyti, kad Vašingtonas dar turi įtakos regione.

Tačiau Turkija, ryžtingai pradėjusi karinę operaciją Šiaurės Sirijoje, nukreiptą prieš teroristais Ankaros laikomus kurdų kovotojus, kalba tik apie „pauzę“. Negana to, regis, toliau vyksta mūšiai, nors jų ir mažiau.

Kas apskritai sutarta ir ar tikrai D.Trumpas neklysta kalbėdamas apie „puikią dieną civilizacijai“? Ekspertai teigia, kad apie puikią dieną gali kalbėti tik R.T.Erdoganas ir jo sąjungininkai.

„Scanpix“/AP nuotr./Recepas Tayyipas Erdoganas
„Scanpix“/AP nuotr./Recepas Tayyipas Erdoganas

„Puiki diena civilizacijai“

Pagal susitarimą kurdų pajėgos turi pasitraukti iš 32 km pločio pasienio ruožo, kuris taps Turkijos seniai reikalaujama „saugia zona“.

Kaip rašo „The New York Times“, JAV ir Turkijos susitarimas – kažin ar jo laikomasi, nes kovos tęsiasi – D.Trumpui visų pirma buvo naudingas tuo, kad jis galėjo paskelbti „pergalę“ tinkle „Twitter“.

M.Pence'as viešai ir garsiai pareiškė, kad D.Trumpo administracija dabar atšauks Turkijai paskelbtas sankcijas.

Juk prezidentas prieš tai buvo supykdęs visą Respublikonų partiją, kai, regis, uždegė žalią šviesą Turkijos karinei operacijai – Ankara labai nenori, kad pasaulis kalbėtų apie invaziją – Šiaurės Sirijoje. Be to, D.Trumpas – apkaltos tyrimo sūkuryje.

Tad kai Ankaroje pasibaigė derybos, D.Trumpas čiupo telefoną ir sumaigė daugiau nei ambicingą žinutę: „Tai puiki diena civilizacijai. Žmonės jau daug metų bandė pasiekti šį susitarimą. Išgelbėsime milijonus gyvybių.“

Apie pergalę, tik turbūt svaresnę, gali kalbėti ir R.T.Erdoganas. Turkijos pajėgų įvykdyta Sirijos pasienio zonos okupacija įtvirtinama ir dokumentu, be to, M.Pence'as viešai ir garsiai pareiškė, kad D.Trumpo administracija dabar atšauks Turkijai paskelbtas sankcijas.

„Visa tai atrodo, kad visiška Jungtinių Valstijų kapituliacija turkams atiduodant viską, ko jie reikalavo, – stebėjosi buvęs JAV ambasadorius Ankaroje. – Nematau, ką mainais mums davė Turkija.“

Ką išgirdo kurdai?

Vis dėlto sunku tiksliai pasakyti, ką 13 puslapių dokumentas reiškia – šiaip ar taip, tarėsi Turkija ir JAV, kurios jau patraukė pajėgas iš šiaurinės Sirijos dalies.

Negana to, panašu, kad amerikiečiai kurdų vadovaujamoms Sirijos demokratinėms pajėgoms (SDF) pardavė visai kitokį paliaubų paveikslą nei pasauliui.

Šių pajėgų vadovas Mazloumas Kobani pareiškė su JAV atstovais sutaręs, kad paliaubos skelbiamos dviejose vietose, viena nuo kitos nutolusiose per 100 km, – Ras al Aine ir Tel Abjade. Ten iki šiol vyko įnirtingiausi mūšiai.

„Scanpix“/AP nuotr./SDF kariai prie Sirijos ir Irako sienos
„Scanpix“/AP nuotr./SDF kariai prie Sirijos ir Irako sienos

„SDF vadovui paliaubos galioja ten, kur buvo aktyviai kaunamasi. Jis visiškai atmeta bet kokio pasitraukimo ar ginklų patraukimo idėją.

Panašu, kad visi kalba skirtingomis kalbomis, o tai reiškia dar daugiau problemų“, – teigė Charlesas Listeris, Sirijos ekspertas Vidurinių Rytų institute.

Ankaroje pasirašytame dokumente skelbiama apie 120 valandų trukmės paliaubas „saugioje zonoje“. Ar jų laikomasi, „visų pirma prižiūrėtų Turkijos ginkluotosios pajėgos.“

Amerikiečiai kurdų vadovaujamoms Sirijos demokratinėms pajėgoms (SDF) pardavė visai kitokį paliaubų paveikslą nei pasauliui.

„Saugios zonos“ dydis neapibrėžiamas, bet ši frazė buvo naudojama apibūdinti siaurą Sirijos pasienio su Turkija plotą, kuriame pagal susitarimą patruliuodavo Turkijos ir JAV kariai.

Sąlygos etniniam valymui

Įsakydamas šalies kariams įsiveržti į Sirijos šiaurę, R.T.Erdoganas susitarimą su amerikiečiams tarsi ir suplėšė. Bet Ankaroje M.Pence'as leido turkams dar labiau įtvirtinti iniciatyvą ir patiems nurodyti „saugios zonos“ ribas.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Mike'as Pence'as ir Recepas Tayyipas Erdoganas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Mike'as Pence'as ir Recepas Tayyipas Erdoganas

Turkijos tikinimu, 32 km pločio zona drieksis 440 km nuo Eufrato upės iki Irako sienos. Anot šalies užsienio reikalų ministro, kurdų pajėgos, esančios šioje teritorijoje, turės atiduoti sunkiąją ginkluotę ir pasitraukti.

Analitikų teigimu, taip R.T.Erdoganas sudaro sąlygas pagrindinių savosios operacijos „Taikos šaltinis“ tikslų įgyvendinimu – Turkija jau seniai siekia Šiaurės Rytų Sirijoje sukurti buferinę zoną, kurioje kurdus gyventojus pakeistų sirai pabėgėliai arabai.

Buvęs Baltųjų Rūmų pareigūnas Colinas Kahlas, anksčiau aktyviai derėdavęsis tiek su kurdais, tiek su turkais, sako manęs, kad Turkijos pajėgos sieks užimti tik arabiškas teritorijas, bet dabar esą mato, jog Ankaros ambicijos didesnės.

„Jei išties siekiama nustumti kurdus iki pat greitkelio M4, reiktų kalbėti apie didžiulį gyventojų perkėlimą. Iš esmės kalbama apie milžinišką etninį valymą“, – tvirtino C.Kahlas.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Sirijos šiaurėje gyvenantys kurdai
AFP/„Scanpix“ nuotr./Sirijos šiaurėje gyvenantys kurdai

D.Trumpui viskas tvarkoje. Džiaugdamasis dėl susitarimo JAV prezidentas ir pats ėmė teisinti etninį valymą.

„Jie (Turkija, – red.) turėjo teroristus, jie ten turėjo daug žmonių, kurių nenorėjo turėti. Jie prarado daug gyvybių ir jie turėjo tai išvalyti. Jie to siekė dešimt metų“, – kaip visada padrikai aiškino laisvojo pasaulio lyderis.

Kitaip tariant, kai D.Trumpas kalbėjo, esą „žmonės jau daug metų bandė pasiekti šį susitarimą“, jis omenyje turėjo R.T.Erdoganą ir jo generolus. Iki šiol Turkijai nepavykdavo, o dabar pavyko – ir D.Trumpo dėka.

Tikrieji sprendimai – Maskvoje

M.Pence'as Ankaroje tvirtino, kad JAV veiks kartu su kurdų Liaudies savigynos būriais (YPG), sudarančiais didžiąją dalį SDF pajėgų, ir užtikrins „sklandų pasitraukimą“ iš pasienio zonos.

JAV viceprezidentas netgi pareiškė, kad procesas jau prasidėjo – ketvirtadienio vakarą. Tačiau YPG atstovai, regis, nė negalvoja trauktis – pranešama apie naujus susirėmimus.

„Galima sakyti, kad Trumpo paminėta puiki diena civilizacijai iš tiesų gali užtrukti vos dieną ar dvi“, – pastebėjo „The Guardian“.

JAV Senate optimizmo nedaug. D.Trumpui paprastai ištikimas respublikonas senatorius Marco Rubio tviteryje pasvarstė: „Nepanašu, kad paliaubos keistų Erdogano tikslus. Jis kurdams skelbia ultimatumą: pasitraukite patys arba pasitrauksite mirę.“

Demokratas senatorius Chrisas Murphy dar atviresnis: „Erdoganas gauna viską, ko norėjo – ratifikuojamas didelio šalies gabalo perėmimas. Tai ne diplomatijos pergalė, o paminklas Trumpo sprendimui nusigręžti nuo kurdų.“

Galiausiai kodėl paliaubos trunka būtent 120 valandų? Tai turbūt ne atsitiktinumas – mat po dabar jau keturių dienų R.T.Erdoganas išskris į Maskvą, kur susitiks su Rusijos prezidentu Vladimiru Putinu.

„Būtent ten bus priimti tikrieji sprendimai dėl Sirijos“, – pareiškė Karo studijų instituto tyrėja Jennifer Cafarella.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius