Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2016 09 17 /23:00

Paliaubos kybo ant plauko: per koalicijos antskrydį žuvo dešimtys Sirijos karių

Mažiausiai 60 Sirijos karių žuvo per JAV vadovaujamos koalicijos surengtą antskrydį Sirijos rytuose. Stebėtojų grupė „Syrian Observatory for Human Rights“ skelbia, kad žuvusių karių skaičius gali siekti net 80.
Deir al-Zoro miestas
Deir al-Zoro miestas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Grupė remiasi šaltiniu Deir Ezzoro oro uoste, šalia kurio ir vyko oro ataka. Netoli oro uosto buvo įsikūrę Sirijos armijos kariai.

Stebėtojų grupės teigimu, tuo pat metu tą pačią teritoriją bombardavo ir Rusija. Šaltinio teigimu, iš antskrydžių pasipelnė „Islamo valstybė“ – pasinaudoję proga jie užėmė anksčiau Sirijos armijos kontroliuotą teritoriją.

Šeštadienį JAV paskelbtame antskrydžių sąraše nurodoma, kad netoli Deir Ezzoro buvo atakuojami penki keliai, kuriais „Islamo valstybė“ apsirūpindavo ištekliais.​

JAV vėliau patvirtino, kad buvo rengtas antskrydis toje vietovėje, tačiau pranešė, kad jis buvo nedelsiant nutrauktas, kai Rusijos atstovai informavo, jog ten gali būti Sirijos kariuomenė. JAV pridūrė, kad prieš oro ataką informavo rusus apie planuojamus veiksmus.

Rusija: tai JAV atsisakymo koordinuoti veiksmus pasekmė

„Tarptautinės antidžihadistų koalicijos karo lėktuvai atliko keturis smūgius iš oro į Sirijos pajėgas, apsuptas grupuotės „Islamo valstybė“ kovotojų Deir Ezzoro oro bazėje, – sakoma Rusijos armijos pranešime. – Nukauti 62 Sirijos kariai, šimtai sužeista per šiuos smūgius“.

Pasak Rusijos kariškių, du F-16 ir du A-10 lėktuvai įskrido į Sirijos oro erdvę iš Irako.

„Tuoj po šių koalicijos smūgių, IS kovotojai pradėjo puolimą“, – nurodoma pranešime, kuriame dar priduriama, kad „kilo įnirtingas mūšis su teroristais“.

„Jeigu šie smūgiai yra klaida, pasirenkant taikinio koordinates, tai laikytina tiesiogine JAV atsisakymo koordinuoti su Rusija kovą su teroristinėmis grupuotėmis Sirijoje pasekmė“, – pažymima pranešime.

Kai koalicijos lėktuvai bombardavo, Sirijoje dislokuoti Rusijos lėktuvai neskraidė, bet netrukus pakilo į orą „paremti su IS kovojančią Sirijos armiją“, sakė rusų generolas Vladimiras Savčenka.

Praėjus savaitei po JAV ir Rusijos susitarimo sustabdyti bombardavimus ir užtikrinti humanitarinės pagalbos patekimą į apsiaustą Alepo miestą, trapios paliaubos Sirijoje vos laikosi. Ir JAV prezidentas Barackas Obama, ir Rusijos vadovas Vladimiras Putinas išreiškė nerimą, kad kita pusė nesilaiko susitarimų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius