Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Paliaubos Sirijoje jau griūva su trenksmu

Penkias savaites analitikai stebėjosi, kad paliaubų susitarimo Sirijoje laikomasi geriau, nei tikėtasi. Tačiau kai sukilėliai prie Alepo numušė vyriausybės pajėgų lėktuvą ir sučiupo pilotą, o režimas paskelbė apie naujus planus išstumti visus opozicijos kovotojus iš šio svarbaus šiaurinio miesto, paliauboms ėmė grėsti žlugimas.
Numuštas režimo lėktuvas prie Alepo.
Numuštas režimo lėktuvas prie Alepo. / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

„The Wall Street Journal“ teigimu, antradienio įvykiai sudavė itin skaudų smūgį tarptautinėms pastangos pasiekti bent dalinę taiką Sirijoje.

Karo lėktuvas buvo numuštas į pietus nuo Alepo, kur su tarptautiniu teroristų tinklu „Al Qaeda“ siejama grupuotė „Al Nusra Front“ ir kitos grupuotės dar praėjusį penktadienį pradėjo naują režimo pajėgų puolimą.

„Al Nusra Front“, kaip ir „Islamo valstybė“ (IS), nėra įtraukta į JAV ir Rusijos suformuluotą paliaubų susitarimą, todėl nenuostabu, kad būtent ši grupuotė tęsia kovas. Bet į mūšius jau įsitraukė ir kelios kovotojų grupelės, kurios buvo pasirašiusios susitarimą.

„Visi mes žinojome, kad „Al Nusra Front“ nori sužlugdyti paliaubas. Bet ir kitos sukilėlių grupuotės nebuvo tikros, kad susitarimas veiks, nes puikiai pažįstame režimą, – teigė su sukilėliais susijęs imamas Ahnedas Alwanas. – Galiu pasakyti, kad paliaubos žlugo.“

A.Ahwado teigimu, sukilėliai atnaujino susirėmimus, nes Basharo al Assado pajėgos pačios nepaiso paliaubų ir bombarduoja visas opozicijos grupuotes, o ne tik tas, kurios nebuvo įtrauktos į susitarimą.

Niršta ir režimo pajėgos bei joms padedantys „Hezbollah“ kovotojai, taip pat Rusijos, Irano kariai. Bendras vadovybės centras Alepe sukilėlių atakas pavadino „šiurkščiu paliaubų pažeidimu“.

„Sirijos armija ir jos sąjungininkai patvirtina, kad netrukus atidarys pragaro vartus visuose frontuose – šiaurėje, pietuose ir vakaruose. Mūšiai bus pamoka „Al Nusra Front“ ir jos sąjungininkėms“, – pranešė režimo pajėgos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius