Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 02 13 /13:50

Paliaubų belaukiant: teroristų raketos Ukrainoje pražudė 8 karius ir 2 civilius

Aštuoni Ukrainos vyriausybės pajėgų kariai žuvo, o dar 34 buvo sužeisti pastarąją parą per susirėmimus su prorusiškais separatistais šalies rytuose, kurie tęsėsi nepaisant ketvirtadienį Minske pasirašyto susitarimo dėl paliaubų, pranešė kariškiai.
Tankas Rytų Ukrainoje
Tankas Rytų Ukrainoje / AFP/„Scanpix“ nuotr.

„Donbase (Rytų Ukrainoje) praėjusi naktis nebuvo rami. Priešas bombardavo antiteroristinės operacijos pajėgų pozicijas ne mažiau intensyviai negu anksčiau“, – sakoma kariuomenės pranešime.

Ypač įnirtingos kautynės vyko aplink Debalcevę – strategiškai svarbią geležinkelio jungtį tarp dviejų separatistinių regionų, kur kovotojai naudojo salvinės raketų ugnies sistemas ir artileriją, atakuodami miestą ginančias vyriausybės pajėgas, nurodė kariškiai.

„Per karinius veiksmus ir apšaudymą ... Ukraina neteko aštuonių karių, o dar 34 buvo sužeisti“, – sakė kariuomenės atstovas Vladyslavas Selezniovas.

Žuvo du civiliai

Ukrainos rytuose du civiliai žuvo, o dar šeši buvo sužeisti penktadienio rytą per prorusiškų separatistų pajėgų surengtą bombardavimą, kurio taikiniu tapo Ščastios miestelis netoli sukilėlių tvirtovės Luhansko, pranešė Kijevo kontroliuojamos srities administracijos vadovas.

„Sviedinys pataikė į kavinę, kurioje buvo daug žmonių“, – sakoma internete paskelbtame administracijos vadovo Henadijaus Moskalio pranešime, kuriame nurodoma, kad taip pat buvo subombarduotos kitos to miestelio vietos.

„Miesto šildymo sistema sugadinta, sugadintos elektros linijos ir vandentiekis ... Štai kaip nuodugniai ruošiamasi paliauboms“, – rašė jis, turėdamas omenyje nuo sekmadienio turinčias įsigalioti paliaubas, dėl kurių buvo susitarta ketvirtadienį Minske vykusiame keturšaliame viršūnių susitikime.

Rusijos atstovai: Minske siūlėme neatidėliotinas paliaubas

Maskva norėjo, kad Ukrainoje būtų nedelsiant paskelbtos paliaubos, o per derybas Minske parengto susitarimo punktas, kad ugnis bus nutraukta tik nuo sekmadienio vidurnakčio, atsirado spaudžiant prorusiškų separatistų lyderiams, pareiškė Rusijos prezidento Vladimiro Putino atstovas, kurį penktadienį cituoja žiniasklaida.

Rusija „pasisakė už tai, kad paliaubos būtų skelbiamos nedelsiant“, sakė V.Putino atstovas Dmitrijus Peskovas verslo dienraščiui „Kommersant“.

Pasak jo, sutartas ugnies nutraukimo laikas – vasario 15-oji – buvo pasirinktas to „pageidaujant separatistams“, nes kitokiu atveju būtų sunku „veiksmingai pasiekti vienalaikį ugnies nutraukimą“.

Separatistai „aktyviai reiškė savo reikalavimus, į kuriuo buvo būtina įsiklausyti“, pažymėjo D.Peskovas.

Kremliaus atstovas teigė, kad V.Putinas „dėjo nemažas pastangas, kad įtikintų sukilėlius pasirašyti tą dokumentą“.

V.Putinas ketvirtadienį sakė, kad taikos derybos smarkiai užsitęsė dėl Kijevo nenoro tiesiogiai tartis su separatistais.

D.Peskovas taip pat pažymėjo, kad per trečiadienio vakarą prasidėjusias ir iki ketvirtadienio ryto vykusias Rusijos, Vokietijos, Prancūzijos ir Ukrainos lyderių derybas Minske nebuvo diskutuojama apie dviejų „Mistral“ klasės karo laivų perdavimą Maskvai, kuris buvo įšaldytas dėl konflikto Ukrainoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius