Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Palydovinėse nuotraukose – teroristų nuo žemės nušluotos Nigerijos gyvenvietės

Po sausio 9 d. įvykdyto masinio užpuolimo Šiaurės Nigerijoje, ketvirtadienį užsienio žiniasklaida pateikė palydovinėse nuotraukose užfiksuotą žalą. Teroristinės islamistų grupuotės „Boko Haram“ sunaikini miestai, „Amnesty International“ (AI) teigimu, tikra katastrofa visai šaliai.
Palydovinės Nigerijos gyvenviečių nuotraukos, indikuojančios augmenijos pokyčius
Palydovinės Nigerijos gyvenviečių nuotraukos, indikuojančios augmenijos pokyčius

AI duomenimis, šį mėnesį buvo pažeista ar sunaikinta apie 3700 pastatų Baga ir Doron Bagos miesteliuose. Nigerijos valdžia teigia, kad žuvusiųjų skaičius siekia 2000.

AI teigimu, kovotojai žudė visus iš eilės. Gyvenvietėms padaryta žala – katastrofiška.

Pastaruoju metu šiose teritorijose buvo pastebėtos smurtinių veiksmų bangos, kurios yra siejamos su „Boko Haram“ veikla. „Boko Haram“ yra ekstremistai, kurie priešinasi vakarietiškam švietimui ir sekuliariai valdžiai Nigerijoje.

Valdžios atstovo Musa Alhaji Bukaro teigimu, Baga, kuriame kažkada gyveno apie 10 tūkst. žmonių, dabar tiesiog nebeegzistuoja.

Kitą mėnesį Nigerijoje yra numatyti rinkimai, tačiau vis labiau kyla abejonių, ar šalies valdžia gali kontroliuoti visas šalies teritorijas.

Nušluoti nuo žemėlapio

Šių gyvenviečių sunaikinimas – vienas didžiausių ir kruviniausių „Boko Haram“ užpuolimų. Nuotraukos, kurias užfiksavo palydovas, buvo padarytos sausio 2 ir 7 dienomis. Sveika augmenija brėžinyje yra pavaizduoja raudona spalva.

Daugybės medinių žvejų laivų, kurie sausio 2 d. žymėjo krantinę, po keleto dienų nebeliko.

Pernai „Boko Haram“ nužudė 11 tūkst. žmonių.

„Šios nuotraukos įrodo dviejų gyvenviečių nusiaubimą, vienas miestelis faktiškai  nušluotas nuo žemės paviršiaus, – teigė AI tyrėjas. – Tai buvo sąmoningas civilių užpuolimas, po kurio nekaltų gyvenotojų namai, medicinos įstaigos ir mokyklos buvo sudegintos iki pamatų.“

2014 m. balandį „Boko Haram“ sukėlė tarptautinį nepasitenkinimą, kai pagrobė 200 mergaičių. Jų vis dar nėra, o „Boko Haram“ po to organizavo dar kelias dideles atakas.

Praėjusių metų gegužę dėl bombų sprogimų skirtinguose miestuose žuvo 100 žmonių. Lapkritį sprogimas mečetėje nusinešė 120 žmonių gyvybes. Skaičiuojama, kad pernai „Boko Haram“ nužudė 11 tūkst. žmonių.

AFP/„Scanpix“ nuotr./„Boko Haram“ smogikai
AFP/„Scanpix“ nuotr./„Boko Haram“ smogikai

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius