Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Nuo J.Timberlake'o iki Shakiros: Paradise Papers atskleidžia ofšorines įžymybių įmones

Tarptautinis tyrimas „Paradise Papers“ atskleidžia, kad ofšorinėmis įmonėmis naudojasi ir žymiausi pramogų pasaulio vardai – nuo Holivudo prodiuserio Harvey Weinsteino iki pasaulinio garso atlikėjo Justino Timberlake'o.
Shakira
Shakira / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Garsi dainininkė Shakira ofšorinėse sąskaitose laiko nemažą dalį pajamų, uždirbtų šou versle. Tuo tarpu J.Timberlake'as ir aktorė Nicole Kidman, panašu, labiau domisi nuosavybės Bahamuose įsigijimu.

Kad ir kokie būtų jų motyvai, naudotis ofšorinėmis įmonėmis nėra nelegalu. Tačiau pastaraisiais metais ši industrija taip išaugo, kad politikų ir visuomenės požiūris į ofšorines sistemas dramatiškai pasikeitė.

Dabartiniame politiniame klimate kyla klausimas: kokios naudos siekia turtingi ir gerai žinomi asmenys? Ar jie ir toliau naudosis šiais mechanizmais?

„Paradise Papers“ – tarptautinis tyrimas, atliekamas Vokietijos leidinio „Süddeutsche Zeitung“ gautų duomenų pagrindu, tarptautinės žurnalistų komandos darbą koordinuojant žurnalistinių tyrimų centrui „International Consortium of Investigative Journalists“ (ICIJ).

15min – vienintelis šio tyrimo partneris Lietuvoje, turintis išskirtines teises kartu su pasauliniais partneriais publikuoti naujausius „Paradise Papers“ tyrimus. Projekto naujienas kviečiame sekti specialiame polapyje.

Harvey Weinsteinas

Į seksualinio priekabiavimo skandalą įsivėlęs prodiuseris H.Weinsteinas investavo į jau nebeegzistuojančią Bermuduose įsikūrusią medicininę rizikos kapitalo įmonę „Scientia Health“. Nutekinti teisines paslaugas teikiančios firmos „Appleby“ dokumentai rodo, kad 2001-ųjų lapkritį jis turėjo 2 000 kompanijos akcijų.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Harvey Weinsteinas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Harvey Weinsteinas

Neaišku, ar H.Weinsteinas pardavė savo akcijų dalį prieš įmonei pasitraukiant iš verslo. Jis neatsakė į prašymus pakomentuoti.

Martha Stewart

Gyvenimo būdo guru Martha Stewart taip pat investavo į „Scientia Health“. Kompaniją įkūrė Samuelis Waksalas, tuo metu ėjęs ir įmonės „ImClone“ vykdančiojo direktoriaus pareigas.

„Scanpix“ nuotr./Martha Stewart
„Scanpix“ nuotr./Martha Stewart

M.Stewart turėjo akcijų abiejose S.Waksalo kompanijose. Tiesa, 2001-ųjų gruodį ji nusprendė parduoti maždaug 230 tūkst. dolerių (198 tūkst. eurų) vertės akcijų. Tai buvo padaryta likus keletui dienų prieš tai, kai JAV maisto ir vaistų administracija priėmė jai nepalankų reglamentą, galėjusį lemti didžiulį nuostolį. Dėl sukčiavimo M.Stewart ir S.Waksalas atsidūrė kalėjime.

M.Stewart taip pat atsisakė pakomentuoti savo investicijas Bermuduose.

Madonna

Įmonės „Appleby“ nutekintuose dokumentuose akį patraukia vienos iš akcininkių vardas – Ciccone Madonna. Įtarimus, kad čia minima garsi dainininkė Madonna Louise Ciccone, sustiprina savininkui nurodytas muzikos industrijoje gerai žinomos įmonės „Provident Financial Management“, dirbančios su populiariosios muzikos karaliene, adresas.

Dokumentai atskleidžia, kad 1998-aisiais Madonna įsigijo Bermuduose registruotos kompanijos „SafeGard“ akcijų.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Dainininkė Madonna
AFP/„Scanpix“ nuotr./Dainininkė Madonna

Neaišku, kodėl Madonna investavo į mokesčių rojuje įsikūrusią kompaniją. Nežinoma ir tai, ar ji pardavė akcijas prieš įmonei užsidarant 2013-aisiais. Būdama aktyvi „SafeGard“ prekiavo medicinine įranga.

Dainininkės atstovė taip pat nesutiko pakomentuoti situacijos.

Justinas Timberlake'as

2015-aisiais muzikantas ir aktorius J.Timberlake'as įkūrė kompaniją „Delaware“. Nutekinti dokumentai atskleidžia, kad bendrovė buvo įkurta siekiant „užsiimti nekilnojamojo turto pirkimais“ Bahamuose.

„Scanpix“/AP nuotr./Justinas Timberlake'as
„Scanpix“/AP nuotr./Justinas Timberlake'as

Praėjus keturiems mėnesiams po įkūrimo, J.Timberlake'as įregistravo įmonę kaip užsienio kompaniją Bahamuose. Lieka neaišku, kam J.Timberlake'ui nekilnamojo turto Bahamuose įsigijimui reikėjo įmonės. Jis taip pat neatsakė į prašymus pakomentuoti.

Vis dėlto užuominą galima rasti kitame „Appleby“ dokumente. Jis atskleidžia, kad mėnesį prieš J.Timberlake'o įmonės įkūrimą, Bahamuose kaip „tarptautinė verslo kompanija“ buvo įregistruota įmonė „Nexus Luxury Collection“.

„Scanpix“ nuotr./12 vieta – golfo žaidėjas Tigeris Woodsas
„Scanpix“ nuotr./12 vieta – golfo žaidėjas Tigeris Woodsas

J.Timberlake'as, kartu su golfo žaidėju Tigeriu Woodsu ir finansininku Joe Lewis – pagrindinis jos partneris. Viena pirmųjų kompanijos nuosavybių – golfo laukas viename Bahamų kurortų.

Nicole Kidman

Aktorė N.Kidman ir jos vyras muzikantas Keithas Urbanas 2015 m. kovą Bahamuose kaip užsienio kompaniją įregistravo savo JAV įsikūrusią įmonę.

Nutekinti dokumentai atskleidžia, kad kompanijos įregistravimo tikslas – mokesčių rojuje „apsaugoti nekilnojamojo turto nuosavybės teisės interesus“.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Nicole Kidman ir Keithas Urbanas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Nicole Kidman ir Keithas Urbanas

JAV įsikūrusią įmonę įregistruodami Bahamuose, jie galėjo kainos augimą traktuoti kaip kapitalo prieaugį, ir tokiu būdu parduodami nekilnojamąjį turtą sumokėti mažesnius mokesčius.

N.Kidman ir K.Urbano atstovas spaudai tikino, kad šiame sandėryje mokesčiai nebuvo aktūalūs. Jie JAV įsikūrusią kompaniją įregistravo Bahamuose tam, kad laikytųsi vietos įstatymų ir „išlaikytų Bahamų nuosavybę bei apsaugotų šeimos privatumą. Kompanija moka mokesčius remdamasi JAV įstatymais ir jokios specialios mokesčių lengvatos jiems ar jų kompanijai netaikomos“.

Shakira

Nutekinti dokumentai atskleidžia, kad kolumbietė dainininkė, šiuo metu gyvenanti Barselonoje, yra registruota kaip Bahamų gyventoja.

Jai taip pat priklauso visos mokesčių rojumi vadinamoje Maltoje įsikūrusios kompanijos „Tournesol“ akcijos. Įmonės akcinio kapitalo vertė siekia tris milijonus eurų.

„Scanpix“/„SIPA“ nuotr./Shakira
„Scanpix“/„SIPA“ nuotr./Shakira

Anot nutekintų dokumentų, 2009-ųjų birželį Shakiros „muzikinė nuosavybė, intelektualinės nuosavybės teisės ir prekės ženklai“ buvo perkelti į „Tournesol“.

Tuo pat metu Maltoje įsikūrusios įmonės kapitalas padidėjo 31 mln. eurų vertės akcijų priedu. 31 mln. eurų buvo traktuojami kaip „paskolos be palūkanų sandėris“. Ši paskola gauta iš kitos Shakiros įmonės – Liuksemburge įsikūrusios „ACE Entertainment“. Skola buvo anuliuota 2014-aisiais.

Atlikėjai atstovaujantis teisininkas ICIJ sakė, kad „Tournesol“ „atitinka visus teisinius reikalavimus. Visa atitinkama informacija, susijusi su šia įmone, yra vieša ir skaidri“.

Paklaustas, kodėl Shakiros gyvenamoji vieta registruota Bahamuose, teisininkas teigė, kad dainininkė per savo tarptautinę karjerą gyveno įvairiose vietose.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius