Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Panama Papers: pagaliau prabilo V.Putino turtų saugotoju vadinamas S.Rolduginas

Violončelininkas Sergejus Rolduginas, nutekėjusiame Panama Papers dokumentų pluošte siejamas su maždaug 2 mlrd. JAV dolerių ir dabar vadinamas paslėptų Rusijos prezidento Vladimiro Putino turtų prižiūrėtoju, pirmą kartą pakomentavo šį skandalą, rašo „The Guardian“.
Vienas artimiausių Vladimiro Putino draugų Sergejus Rolduginas (dešinėje) valdė šešėlinę verslo imperiją, turtus susikrovusią galimai nevengiant neteisėtų operacijų
Vienas artimiausių Vladimiro Putino draugų Sergejus Rolduginas (dešinėje) valdė šešėlinę verslo imperiją, turtus susikrovusią galimai nevengiant neteisėtų operacijų / AP / „Scanpix“, Vida Press nuotr.

Seną V.Putino draugą, jo dukters krikštatėvį S.Rolduginą nutekėję Panamos teisininkų kompanijos dokumentai susiejo su visa puokšte ofšorinių kompanijų, per kurias pratekėjo iki 2 mlrd. dolerių.

Manoma, kad S.Rolduginas administruoja paslėptus V.Putino pinigus. Tai atskleidė pats pirmasis Vokietijos dienraščio „Süddeutsche Zeitung“ ir tarptautinio tiriamosios žurnalistikos centru „International Consortium of Investigative Journalists“ (ICIJ) suburtų žurnalistų pajėgų tyrimas.

Dabar apie įsisiūbavusį skandalą prabilo ir pats S.Rolduginas, save vadinantis „kukliu muzikantu“.

Neigė esantis labai turtingas

Toną praėjusią savaitę jau davė V.Putinas. Jis žiniasklaidos forume Sankt Peterburge pareiškė, kad didžiuojasi muzikantu, kuris esą leidžia savo asmeninius pinigus kultūriniams projektams tėvynėje.

S.Rolduginas sekmadienį Rusijos valstybinės televizijos „Rossija“ eteryje kalbėjo panašiai. Jis neigė, kad yra susikrovęs įspūdingus turtus ar saugo V.Putino pinigus ir aktyvus.

Nors tiesiogiai į kaltinimus, esą jis pats valdo mažiausiai 100 mln. dolerių, S.Rolduginas neatsakė, violončelininkas tikino, kad visas jo turtas – tik turtingų verslininkų aukos.

Neva pastarieji negaili pinigų, kad S.Rolduginas užsienyje pirktų brangius muzikos instrumentus ir tėvynėje perduotų juos jauniesiems Rusijos talentams.

„Žinoma, aš ėjau pas visus įmanomus donorus ir prašiau paramos“, – aiškino muzikantas, kuris yra Sankt Peterburgo muzikos namų meno vadovas.

„Esu patenkintas, kad tai man kliuvo. Manęs nėra kaip ir už ką pagauti – viskas atvira. Aš iš tiesų turtingas – mane supa Rusijos talentai“, – pridūrė S.Rolduginas.

Į „kuklaus muzikanto“ pusę stojo garsūs kultūrininkai

Jo brolis kartu su V.Putinu mokėsi darbo KGB paslapčių. O pats violončelininkas supažindino V.Putiną su būsimąja pastarojo žmona ir vėliau tapo vyresniosios V.Putino dukters krikštatėviu.

Pastaraisiais dešimtmečiais daugelis senų V.Putino bičiulių iš darbo Sankt Peterburge laikų mįslingai praturtėjo. Nenuostabu, kad valdžia gina S.Rolduginą.

groja-sergejus-rolduginas
Groja Sergejus Rolduginas

Antai ir kanalo „Rossija“ laidoje violončelininką apsupo tokie garsūs kultūros veikėjai kaip Ermitažo direktorius Michailas Piotrovskis ir žymiojo Marijos operos ir baleto teatro Sankt Peterburge vadovas Valerijus Gergijevas.

Be to, laidoje pasirodė ir smuikininkas Pavelas Miljutinas, parodęs žiūrovams 1701 metais italų meistrų Guarneri sukurtą smuiką. Esą instrumentą, kurio vertė – keli milijonai dolerių, į Rusiją atvežė būtent S.Rolduginas.

Aiškino apie gudrų FST planą

Rusijos valstybinė žiniasklaida Panama Papers skandalą vadina sąmokslu, kurio tikslas – diskredituoti šalį.

Pats V.Putinas sako, kad duomenis apie ofšorinių kompanijų paslaptis nutekino JAV vyriausybė, o jo atstovas Dmitrijus Peskovas visus kaltinimus vadina „putinofobija“.

Sekmadienį ta pati televizija „Rossija“ „priminė“ tariamą JAV centrinės žvalgybos tarnybos (CŽV) sąmokslą 2008-aisiais nusipirkti absoliučiai visą Rusijos kabelinių televizijų tinklą.

Pats V.Putinas sako, kad duomenis apie ofšorinių kompanijų paslaptis nutekino JAV vyriausybė, o jo atstovas Dmitrijus Peskovas visus kaltinimus vadina „putinofobija“.

Neva tokioms užmačioms kelią laiku užkirto Federalinė saugumo tarnyba (FST). Esą agentai kartu su būriu patriotiškų verslininkų perkėlė daugiau nei 1,5 mlrd. dolerių į ofšorines kompanijas.

Propagandininkų teigimu, Panama Papers minimos S.Rolduginui priklausančios ofšorinės kompanijos yra „gudraus FST plano priedanga“.

„Nežinome, kieno dar ofšorinės sąskaitos galėtų būti panaudotos valstybės interesams, – kalbėta „Rossija“ laidoje. – Kitą kartą lai tai būna siurprizas CŽV. Šįkart jie dirbo blogai“.

Žinoma, apie tariamą FST operaciją laidoje S.Rolduginas nekalbėjo – ją apibūdino neįvardijamas „FST operatyvininkas“, kurio veidas buvo slepiamas.

Daugiau medžiagos apie Panama Papers skandalą rasite čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius